Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

30% ακριβότερα 100 προϊόντα στην Ελλάδα

ΕΩΣ ΚΑΙ 30% υψηλότερες από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι οι τιμές σε τουλάχιστον 100 προϊόντα που αποτελούν το 80% του καλαθιού της νοικοκυράς, όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. 

Ο υπουργός είπε ότι εκατό από τα βασικά είδη που περιέχει το καλάθι του έλληνα καταναλωτή πωλούνται σημαντικά ακριβότερα στη χώρα μας σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, χωρίς για αυτό να έχει δοθεί καμία απάντηση.

Στη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες με δημοσιογράφους μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Σ. Ξυνίδη και τους υφυπουργούς Ντ. Ρόβλια και Π. Ρήγα, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι θεωρεί αδικαιολόγητα υψηλές τις τιμές σε ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν εντοπίσει οι υπηρεσίες του υπουργείου στο πλαίσιο των ελέγχων που κάνουν στην αγορά, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «χρειάζεται μια πειστική απάντηση από τις επιχειρήσεις» και αυτή την απάντηση πρέπει το επόμενο διάστημα να δώσουν οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών εταιρειών στον διάλογο που θα αρχίσει με το υπουργείο το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα εξήγησε με παραστατικό τρόπο τους λόγους για τους οποίους εκείνος αμφισβητεί την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά με τις υψηλές τιμές. «Ακουσα κάποιον οικονομολόγο να θέτει κάποια ζητήματα για την ακρίβεια στη χώρα μας. Είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αγκυλώσεις που κρατούν ψηλά τις τιμές. Δεν το πιστεύω αυτό», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Είμαστε μία χώρα φτηνού εργατικού κόστους, τα ενοίκια είναι χαμηλά, δεν υπάρχουν νομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια». Ο κ. Χρυσοχοΐδης μάλιστα έδειξε και την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα: «Τους καλούμε σε δημόσιο διάλογο. Να μας εξηγήσουν γιατί πωλούν ακριβότερα».

Πάντως ήδη το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εκπονεί σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που δημιουργούν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις. Μάλιστα σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου και την Επιτροπή Ανταγωνισμού δόθηκαν οι κατευθύνσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και οι εντολές για έρευνες και συλλογή στοιχείων κυρίως από πολυεθνικές επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν στη χώρα μας. Αρχικά οι έρευνες θα επικεντρωθούν σε περίπου 70 είδη σούπερ μάρκετ αλλά και στον τομέα των υπηρεσιών με έμφαση σε κλάδους όπου τα μερίδια των δύο πρώτων εταιρειών ξεπερνούν το 80%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...