Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Δεν γλιτώνουν το ηλεκτροσόκ τα νοικοκυριά Το +50% γίνεται +30% στο ρεύμα...

Η τελική (;) εκδοχή της  αναδιάρθρωσης των τιμολογίων της  ΔΕΗ, για την υλοποίηση της  οποίας έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις έναντι της Τρόικας στο Μνημόνιο, θα είναι  ιδιαίτερα επώδυνη για τα μικρά νοικοκυριά, έστω κι αν οι επιβαρύνσεις θα είναι μικρότερες σε σχέση με το τι ζητούσε η ΔΕΗ αλλά και με το αρχικό σχέδιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία “προσγείωσε” τις προτάσεις της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού.

Όπως πληροφορείται το protothema gr., η ετήσια επιβάρυνση ενός καταναλωτή στην κλίμακα 0-800 κιλοβατώρες (περίπου 600 χιλιάδες πελάτες της ΔΕΗ) δεν θα είναι τελικά 45 ευρώ τον χρόνο, αλλά περίπου 27 ευρώ τον χρόνο κατά μέσο όρο σε έναν λογαριασμό της κατηγορίας, δηλαδή περίπου 30% περισσότερο στον τελικό λογαριασμό σε σχέση με το τι πληρώνει τώρα και ενώ το μέχρι τώρα σενάριο αναφερόταν σε επιβάρυνση της τάξης του 50% περίπου...

Κι αυτό καθώς η  ΡΑΕ, υπό τις οδηγίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καταλήγει σε μία μεθοδολογία την οποία χαρακτηρίζουν:

-Η χρέωση μικρότερου  Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην  χαμηλή τάση (νοικοκυριά και μικρές  επιχειρήσεις) σε σχέση με την  μέση (μεγαλύτερες επιχειρήσεις) και  την ψηλη τάση (βιομηχανίες).

-Η κλιμακωτή χρέωση των λεγόμενων Υποχρεώσεων Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ), ανάλογα με την κατανάλωση κάποιου πελάτη, στη λογική της επιβράβευσης της εξοικονόμησης ενέργειας.

-Η συνέχιση του  παγώματος του τέλους των ΑΠΕ  (0,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και για  το 2011 για τα νοικοκυριά.

Το συγκεκριμένο μοντέλο, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων τεχνοκρατών, οδηγεί σε επιβαρύνσεις έως 5% για την συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών, τα οποία καταναλώνουν από 800 έως 1.600 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο.

Με την λύση αυτή φαίνεται να συμφωνεί το υπουργείο Οικονομικών, καθώς τα έσοδα που προσδοκά από τον ΕΦΚ δεν θα είναι μικρότερα των περίπου 150 εκατ. ευρώ που έχουν υπολογιστεί για τη νέα χρονιά.

Αυτό που περιμένουμε  τώρα είναι να συνεδριάσει, επιτέλους, η Ολομέλεια της ΡΑΕ – ο  αρχικός προγραμματισμός αναφερόταν σε συνεδρίαση για το θέμα στην πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου – προκειμένου να εισηγηθεί και τυπικώς τη συγκεκριμένη μεθοδολογία περί των χρεώσεων στην υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ώστε εκείνη να προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις.

Και, ίσως, η Τίνα Μπιρμπίλη  να είναι στην δυσκολότερη θέση, όχι μόνο γιατί με όποιον τρόπο  και να παρουσιάσει κανείς τα νέα τιμολόγια, η επιβάρυνση του κόσμου είναι δεδομένη, αλλά και γιατί θα πρέπει να διαπραγματευθεί με την Τρόικα για ένα ανεκτό από την ελληνική κοινωνία χρονικό εύρος εφαρμογής των αυξήσεων, το οποίο ιδανικά για το υπουργείο θα ήταν τουλάχιστον μια τριετία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...