Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Aκριβότερα κατά 26% το πετρέλαιο θέρμανσης

Πρεμιέρα αύριο για το πετρέλαιο θέρμανσης που θα πωλείται ακριβότερα κατά 26% σε σχέση με πέρυσι. Βενζινοπώλες και κυβέρνηση τα βρήκαν χθες έπειτα από τη συνάντηση των πρώτων με τον υφυπουργό Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά και οι παραδόσεις πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσουν κανονικά.

Όσο για την αύξηση, οι ειδικοί την αποδίδουν καταρχήν στην άνοδο των διεθνών τιμών, ενώ σε ένα ποσοστό γύρω στο 4% ευθύνεται η αύξηση του ΦΠΑ (από 19% σε 23%). 

Τα παραπάνω σημαίνουν πως η τιμή του πετρελαίου θα ξεκινήσει από τα 67 λεπτά το λίτρο για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες πόλεις της χώρας, και θα φτάσει τα 74 -75 λεπτά στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. 

Το πλαίσιο της συμφωνίας βενζινοπωλών- υπ. Οικονομικών προβλέπει ότι μέχρι και το τέλος του τρέχοντος έτους οι επιστροφές φόρου θα πιστώνονται στους λογαριασμούς των πρώτων σε διάστημα 2 ημερών. 

Από 1ης Ιανουαρίου 2011 ωστόσο, θα κατατεθεί στην Βουλή τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα καταργηθεί η προκαταβολή του αυξημένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από τους πρατηριούχους. 

«Θέλω να τονίσω ότι το σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής όχι μόνο παραμένει αλλά και θωρακίζεται», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών προσθέτοντας ότι σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, θα ληφθούν μέτρα για την εγκατάσταση συστήματος εισροών-εκροών σ'Α όλα τα βενζινάδικα.
Ο «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» φεύγει, η εξίσωση έρχεται

Πως ερμηνεύει ωστόσο η αγορά πετρελαιοειδών τις εξελίξεις ; Πολλοί θεωρούν ότι το νέο καθεστώς δεν είναι παρά το πρώτο βήμα για την κατάργηση του «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» (ένα εντελώς αποτυχημένο σύστημα, όπως λένε) και φέρνει πιο κοντά την εξίσωση των φόρων θέρμανσης- κίνησης. Τη βλέπουν μάλιστα να έρχεται νωρίτερα από τις 15 Οκτωβρίου 2011, όπου την έχει τοποθετήσει η κυβέρνηση. Όσο για τον «ΗΦΑΙΣΤΟ», καιρός είναι όπως λένε να κλείσει ο ημιτελής κύκλος ενός συστήματος που ποτέ δεν λειτούργησε. Διότι παρ'Α ότι η αρχική ιδέα ήταν πετυχημένη, τη «σαμπόταρε» το γεγονός ότι εξαιρέθηκαν οι διαχειριστές των πολυκατοικιών και γενικώς οι ιδιώτες από την υποχρέωση να στέλνουν στο σύστημα τα τιμολόγια με τις αγορές πετρελαίου. Έτσι, στην ουσία η διασταύρωση ήταν αδύνατη να γίνει. Και είναι αμφίβολο αν οι υπηρεσίες του «ΗΦΑΙΣΤΟΥ» έχουν ποτέ διαπιστώσει που καταλήγουν οι αδικαιολόγητα μεγάλες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που εμφανίζονται κάθε Απρίλιο, με τη λήξη της περιόδου διάθεσης του συγκεκριμένου καυσίμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...