Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Πληρώνουμε το γάλα και τα αβγά για χρυσάφι

Milk and EggsImage by AlishaV via Flickr
Πληρώνουμε «χρυσά» το γάλα, τα γαλακτοκομικά και τα αβγά, ενώ μας «βγαίνουν» φτηνά ο καπνός και τα τσιγάρα. Αυτό έδειξε έρευνα της Εurostat για τις τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών για το 2009, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε γενικές γραμμές οι τιμές στη χώρα μας ακολουθούν τον μέσο όρο της ΕΕ των «27».

Κατά την έρευνα οι τιμές του γάλακτος, των τυριών και των αβγών είναι σκανδαλώδεις, καθώς ξεπερνούν το 32% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Επίσης αδικαιολόγητα υψηλά (17%) κυμάνθηκαν το 2009 οι τιμές του ψωμιού και των δημητριακών σε σχέση με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ οριακά πάνω από τη μέση τιμή στην Ευρώπη κινήθηκε και η τιμή των αλκοολούχων ποτών (5%). Αντίθετα ιδιαίτερα χαμηλή παρέμεινε η τιμή του καπνού, καθώς έφτασε μόλις στο 72% του κοινοτικού μέσου όρου.

Με βάση τα χθεσινά στοιχεία η Ελλάδα με 101% μαζί με τη Σουηδία (104%), την Κύπρο (108%) και την Ιταλία (108%) συγκαταλέγεται στην κατηγορία των χωρών- μελών της ΕΕ των οποίων οι τιμές τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών κυμάνθηκαν το 2009 το πολύ ως και 10% πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο. Στην ΕΕ τις υψηλότερες τιμές τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών, που φτάνουν στο 40% πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο, εμφανίζει η Δανία και ακολουθούν η Ιρλανδία, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Γαλλία με τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 10% και 30% πάνω από τον μέσο όρο των «27».

Στην Ολλανδία, στην Ισπανία, στη Βρετανία, στη Σλοβενία, στη Μάλτα και στην Πορτογαλία οι τι μές τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών φτάνουν έως και στο 10% κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο, ενώ στη Λετονία, στη Σλοβακία, στην Εσθονία, στην Ουγγαρία, στην Τσεχία και στη Λιθουανία οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 10% και 30% κάτω από τον μέσο όρο των «27». Στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στην Πολωνία οι τιμές τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών κυμαίνονται μεταξύ 30% και 40% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

«Στο γάλα έχουμε διαπιστώσει τιμές που είναι τρεις φορές υψηλότερες από την τιμή παραγωγού.Ευτυχώς, η κινητοποίηση που κάναμεαπέδωσε,και τώρα μπορούμε να βρούμε φρέσκο γάλατου οποίου η τιμή κυμαίνεται περίπου στο ένα ευρώ σχεδόν σε όλα τα σούπερ μάρκετ και σε πολλούς φούρνους της γειτονιάς» σημειώνει η αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ κυρία Παναγιώτα Καλαποθαράκου. «Παρ΄ όλα αυτάη ψαλίδα εξακολουθεί να είναι μεγάλη και το ύψος των τιμών δεν δικαιολογείται. Υπάρχει αδιαφάνεια στη διαμόρφωση των τιμών, ειδικά στον χώρο του γάλακτος,και στη διαδρομή που ακολουθείται έως τον καταναλωτή» τονίζει.

«Το άλλο ζήτημα είναι ότι λειτουργεί ατελώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων, όπως έχει δείξει και η Επιτροπή Ανταγωνισμού,η οποία και διαπίστωσε εναρμονισμένες πρακτικές» συμπληρώνει.

Η κυρία Καλαποθαράκου προβλέπει ότι με την αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρυνθεί ο καταναλωτής. «Δεν βλέπω να την απορροφούν οι επιχειρήσεις,άρα θα το μετακυλίσουν.Το ίδιο συνέβη και στο γάλα.Ενώ το παίρναμε 98 λεπτά,τώρα το αγοράζουμε 1,03.Αν και κάποιες επιχειρήσεις έχουν δεσμευτεί προφορικά ότι θα το απορροφήσουν,δεν βλέπουμε να συμβαίνει αυτό.Η κερδοσκοπία καλά κρατεί, το ίδιο και η αδιαφάνεια, και η έλλειψη ανταγωνισμού» καταλήγει η αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ. ΑΧ. ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ, ΑΛ. ΚΑΨΥΛΗΣ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...