Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

ΕΚΠΟΙΖΩ: Άμεση προώθηση του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά


Την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών,  που έχει εξαγγελθεί εδώ και περίπου οκτώ μήνες από την κυβέρνηση, ζητεί η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ, καθώς οι τράπεζες εξακολουθούν να εφαρμόζουν καταχρηστικές πρακτικές σε βάρος των καταναλωτών.
Ειδικότερα η ΕΚΠΟΙΖΩ κάνει λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση και ζητεί την άμεση κατάθεση του “επίμαχου” νομοσχεδίου στη Βουλή, καθώς είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του σοβαρότατου κοινωνικού προβλήματος της υπερχρέωσης των καταναλωτών, ήταν βασική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και ήταν από τα πρώτα νομοσχέδια που τέθηκαν προς διαβούλευση με προοπτική την άμεση ψήφισή του.
Αναφέρει δε ότι ο αριθμός των συμπολιτών μας που αδυνατούν  να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους αυξάνεται καθημερινά με αλματώδεις ρυθμούς, λόγω περικοπών στους μισθούς, ραγδαίας αύξησης της ανεργίας, των φόρων και της ακρίβειας. Τονίζεται επίσης ότι ορισμένες τράπεζες έχουν προσδιορίσει πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας  ακόμα και για πολύ μικρά χρέη των καταναλωτών.
Παράλληλα, οι ρυθμίσεις που οι τράπεζες όψιμα εξαγγέλλονται είναι αποσπασματικές και ανεπαρκείς για τη συστηματική και δίκαιη αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος.

Κρίση και λιανεμπόριο
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου με θέμα “κρίση και λιανεμπόριο”, ανέφερε ότι στην παρούσα δυσμενή συγκυρία δεν είναι εφικτή η ενίσχυση της κατανάλωσης, αλλά μόνο η στήριξη και η διευκόλυνση των επιχειρήσεων. Έκανε λόγο για παρέμβαση του κράτους “περιοριστική” προς την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, όπως είναι: οι περιορισμοί στις εμπορευματικές μεταφορές,  ο διοικητικός καθορισμός τιμών και αμοιβών στα πλέον απίθανα σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας, που αυξάνει το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης, η άρνηση της κυβέρνησης να συνδράμει ενεργά τον επιχειρηματικό κόσμο με διευκολύνσεις, όπως η επιστροφή ΦΠΑ, η ανοχή στα έκτροπα στα επεισόδια και στο κλείσιμο των δρόμων στο κέντρο της Αθήνας, κ.ά. Σημείωσε δε ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία, όπως η άνοδος κατά 11,4% του κύκλου εργασιών και κατά 11% του όγκου πωλήσεων, τον Μάρτιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και τα σχέδια επέκτασης και το άνοιγμα νέων καταστημάτων που δρομολογούν μεγάλες αλυσίδες και όμιλοι λιανικής εντός και εκτός Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...