Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΒΟΛΟΥ & ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ

Το τελευταίο διάστημα μονοπωλεί την επικαιρότητα η προσπάθεια υπουργείου ανάπτυξης – τρόικας να χτυπήσει την ακρίβεια μέσα από την «απελευθέρωση» του γάλακτος. Ποια είναι όμως η αλήθεια για το γάλα;


- Για να διατηρηθεί το γάλα για 5 ημέρες επιπλέον, θα πρέπει να υποστεί θερμική επεξεργασία σε υψηλότερη θερμοκρασία. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια την υποβάθμιση της διατροφικής αξίας και της ποιότητας του, αφού σε μεγάλη θερμοκρασία καταστρέφονται πολύτιμες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.


- Η επέκταση των ημερών διατήρησης θα δώσει την δυνατότητα για αθρόες εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας δήθεν φρέσκου γάλακτος, δίνοντας τη χαριστική βολή στις Ελληνικές επιχειρήσεις αλλά κυρίως στους Έλληνες κτηνοτρόφους.

- Η δήθεν μείωση της τιμής που θα προκύψει λόγω ανταγωνισμού είναι αμφίβολη αφού και σήμερα το γάλα υψηλής παστερίωσης (20 ημερών) είναι ακριβότερο από το φρέσκο.

- Η ετήσια ωφέλεια από την πιθανή μείωση της τιμής του γάλακτος για το καταναλωτή είναι μικρότερη από αυτά που θα πληρώσει στις αυξήσεις των διοδίων για ένα ταξίδι.

- Η ακρίβεια στο γάλα θα πρέπει να χτυπηθεί με κοστολογικούς και άλλους ελέγχους στα καρτέλ γάλακτος και σούπερ μάρκετ που πουλάνε ακριβά στην Ελλάδα και φθηνά στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ πωλούν κατά μέσο όρο το γάλα 1,20 ευρώ, όταν η μέση τιμή παραγωγού στην Ελλάδα είναι 0,43 ευρώ το λίτρο.

Ας δούμε όμως αναλυτικά. Τι γάλα πρέπει να πίνουμε; Ποιο είναι το φρέσκο γάλα;                                                                                                                                                  

ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΓΑΛΑ;                                                                                                               Το γάλα αποτελεί άριστη πηγή ασβεστίου, πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπιδίων, βιταμινών Α,  C,   B2, Β6, Β12 κ.α και πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Το γάλα είναι απαραίτητο στα παιδιά, για τη σωστή ανάπτυξη  των οστών, των δοντιών και των ιστών του σώματος.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ;
Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία «φρέσκο γάλα» είναι μόνο το γάλα που έχει υποστεί παστερίωση. Κανένα άλλο γάλα δεν μπορεί να ονομάζεται φρέσκο.
Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα πρέπει να έχει  επεξεργαστεί σε  71,7 °C για 15 δευτερόλεπτα. Έχει διάρκεια ζωής τρεις έως πέντε ημέρες ( στο ψυγείο).
Ομογενοποιημένo είναι το γάλα που έχει υποστεί επεξεργασία ώστε το λίπος του να διαχέεται σε όλη τη μάζα του και άρα να είναι περισσότερο εύπεπτο

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗΣ;                                                                                                  Γάλα Υψηλής Παστερίωσης είναι αυτό που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία στους +110οC έως +127οC.  Στη συσκευασία αναγράφονται οι λέξεις «Γάλα» και «Υψηλής Παστερίωσης». Απαγορεύεται  η αναγραφή των λέξεων «φρέσκο» και «παστεριωμένο».  Διατηρείται στο ψυγείο για 20-30 ημέρες.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ; (UHT, Αποστειρωμένο γάλα)                                                                                 Τη μέθοδο της αποστείρωσης και της υψηλής θερμικής επεξεργασίας (γύρω στους 135°C ), υφίστανται τα γάλατα που προορίζονται να καταναλωθούν έπειτα από μήνες ή και χρόνο.
ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΟ ΓΑΛΑ    (ΕΒΑΠΟΡΕ Ή ΣΑΚΧΑΡΟΥΧΟ)                                                                                                                       Συμπυκνωμένο σακχαρούχο γάλα που δεν είναι αποστειρωμένο και  συμπυκνωμένο μη σακχαρούχο γάλα που είναι αποστειρωμένο. Θερμική επεξεργασία γύρω στους 145°C. Η συμπύκνωση   αποβλέπει στην απομάκρυνση   του νερού για περιορισμό των εξόδων συσκευασίας, αποθήκευσης και μεταφοράς. Διάρκεια 1 έως 1,5 έτος
ΠΟΙΟ ΓΑΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΩ;
Το γάλα που έχει επεξεργαστεί τη χαμηλότερη θερμική επεξεργασία.
Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα.
Όσο πιο υψηλή είναι η θερμική επεξεργασία, τόσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα  διατηρείται αλλά και τόσο μεγαλύτερο μέρος της θρεπτικής αξίας χάνεται. Καταστρέφονται ευαίσθητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που περιέχονται σ’ αυτό όπως Β6, Β12, C φολικό οξύ, τυροσίνη.  Το γάλα υψηλής παστερίωσης από τους Επιστήμονες Τροφίμων θεωρείται  γάλα που υστερεί σε θρεπτικά συστατικά!

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΩ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ;  
Το γάλα Υψηλής Παστερίωσης και το Φρέσκο Γάλα τοποθετούνται δίπλα - δίπλα με αποτέλεσμα την παραπλάνηση των καταναλωτών που θεωρούν ότι είναι ίδια τα προϊόντα.  Οι λιανοπωλητές είναι υποχρεωμένοι κάθε επί μέρους κατηγορία να την τοποθετούν  σε ξεχωριστό ράφι.

ΠΟΙΑ ΓΑΛΑΤΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ;
Η Ελλάδα έχει σημαντική παραγωγή σε τρία είδη γάλακτος: αγελαδινό, πρόβειο και κατσικίσιο.
Η Ελληνική παραγωγή όμως δεν καλύπτει τις ανάγκες ούτε για το «φρέσκο γάλα»
Επομένως με εξαίρεση το «φρέσκο παστεριωμένο γάλα» οι υπόλοιπες κατηγορίες δεν περιέχουν Ελληνικό γάλα!!!

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΙΝΟΥΝ ΓΑΛΑ «ΕΛΑΦΡΥ» ;                                                                           Μετά τα έξι χρόνια του, το παιδί καλό είναι να αρχίζει να πίνει το γάλα του μερικώς αποβουτυρωμένο, ώστε να συνηθίζει από αυτή την ηλικία σε μια προληπτική «αντιχοληστερινική διατροφή»

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΓΑΛΑ                                                                                                                                                   Βιολογικό είναι το γάλα που προέρχεται από ζώα που έχουν τραφεί με ζωοτροφές βιολογικής καλλιέργειας τουλάχιστον για ένα εξάμηνο

ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΓΑΛΑ
Το κατσικίσιο γάλα είναι πιο πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και μαγγάνιο, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Χωνεύεται εύκολα,  συμβάλει στην θεραπεία του γαστρικού έλκους και στην πρόληψη του καρκίνου.
ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
- Να μην αυξηθούν οι ημέρες διατήρησης του φρέσκου γάλακτος από 5 ημέρες σε 10 γιατί αυτό θα οδηγήσει σε μείωση της ποιότητας του γάλακτος με εισαγωγές φρέσκου γάλακτος από το εξωτερικό και με υψηλότερη θερμική επεξεργασία.
- Εντατικότερους ελέγχους σε όλα τα στάδια του κύκλου από την παραγωγή του ως τον καταναλωτή ώστε να σταματήσει άμεσα η νόθευση του ντόπιου γάλατος με εισαγόμενα γάλατα και λίπη.                          
- Απαγόρευση εισαγωγής μεταλλαγμένων ζωοτροφών, και υποχρεωτική σήμανση και ιχνηλασιμότητα.
- Έλεγχος της χρήσης αντιβιοτικών και αυξητικών ορμονών.
- Ενίσχυση της βιολογικής κτηνοτροφίας και της  εκτροφής ελευθέρας βοσκής.
- Λογικές τιμές για τους καταναλωτές και τους παραγωγούς.

Δείτε το σχετικό βίντεο στο: http://www.youtube.com/watch?v=WAljIPRSR7E

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...