Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΒΟΛΟΥ & ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: O δεκάλογος του καταναλωτή

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα του καταναλωτή, το Σάββατο 15 Μαρτίου, η Ένωση Καταναλωτών Βόλου δημοσιοποιεί το δεκάλογο του καταναλωτή.


1. Βιώσαμε τη πιο διαδεδομένη και παράλογη ασθένεια της εποχής μας. Τον υπερκαταναλωτισμό.  Ζούμε υπερχρεωμένοι εξαιτίας αγορών που δεν χρειαζόμασταν, νιώθουμε δυστυχισμένοι προσπαθώντας να καλύψουμε ανάγκες που δεν είχαμε.

2. Προγραμματίζουμε τις αγορές μας ανάλογα με τα εισοδήματα μας. Αποφεύγουμε τις πιστωτικές κάρτες και τα καταναλωτικά δάνεια  γιατί πληρώνουμε  μέχρι και 20% ακριβότερα.


3. Κάνουμε έρευνα αγοράς επιβραβεύοντας τα φτηνότερα καταστήματα και μποϋκοτάροντας τα προϊόντα που ανατιμώνται. Στηρίζουμε την τοπική αγορά και τις επιχειρήσεις που εμπιστευόμαστε. Ζητάμε αποδείξεις για όλες τις αγορές μας.

4. Γνωρίζουμε και διεκδικούμε τα δικαιώματα μας στις υπηρεσίες και στις αγορές προϊόντων π.χ. ψιλά γράμματα, ελαττωματικά προϊόντα,  δικαίωμα υπαναχώρησης.

5. Η σωστή διατροφή συνεπάγεται καλή υγεία γι’ αυτό καταναλώνουμε φυσικά τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, σπιτικό φαγητό) και βιολογικά προϊόντα. Τα τυποποιημένα τρόφιμα περιέχουν συντηρητικά, χρωστικές και αρωματικές ουσίες, πολύ αλάτι ή ζάχαρη και είναι ακριβότερα.

6. Επιλέγουμε ασφαλή προϊόντα και υπηρεσίες. Προτιμούμε προϊόντα με το σήμα συμμόρφωσης CE, την οικολογική ετικέτα  ecolabel της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ηλεκτρικές συσκευές ενεργειακής κατηγορίας  Α, Α+, Α++.  

7. Προστατεύουμε  το περιβάλλον και κάνουμε οικονομία αν μειώσουμε τις μετακινήσεις μας με το Ι.Χ. αυτοκίνητο, την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, της θέρμανσης και του νερού.

8. Μπορούμε να κόψουμε ή τουλάχιστον να μειώσουμε τις  επικίνδυνες  για την υγεία μας και την τσέπη μας συνήθειες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ.                                                                                                                  

9. Οι υπερχρεωμένοι μπορούμε να ζητήσουμε τη νομική στήριξη της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου, Δ. Γεωργιάδου 177 τηλ. 2421045615, για τη ρύθμιση των οφειλών μας.

10. Καταγγέλλουμε και αντιδρούμε δυναμικά σε κάθε περίπτωση που καταπατούν τα δικαιώματα μας. Συμμετέχουμε και στηρίζουμε την Ένωση Καταναλωτών Βόλου.


Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου συμμετέχει με εκπροσώπους της:
- Στην ημερίδα με θέμα «Προστασία των καταναλωτών και κοινωνική ένταξη σε περιόδους κρίσης» που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (E.O.K.E.) και το ΚΕ.Π.ΚΑ., στις 14 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.
- Στην εκδήλωση με θέμα «οι καταναλωτές στην ψηφιακή εποχή» που διοργανώνει το Υπουργείο Ανάπτυξης στα πλαίσια της Ελληνικής προεδρίας του συμβουλίου της Ε.Ε. στις 17 Μαρτίου στο Ζάππειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...