Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Πρώτα τρώμε και μετά... ψωνίζουμε!

«Μυστικά» επιβίωσης στον καιρό της κρίσης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ - ΕΥΗ ΣΑΛΤΟΥ
Οι αγορές με μέτρο, αλλά και μια σειρά από... κόλπα και πρακτικές συνήθειες, όπως οι έξυπνες αγορές μέσω Ιντερνετ, ο περιορισμός των μετακινήσεων με το αυτοκίνητο, η εξοικονόμηση ενέργειας στις συσκευές του σπιτιού και η «ανακύκλωση» του φαγητού που μένει είναι μερικά από τα «όπλα» που οι ειδικοί συνιστούν στους πολίτες στη μάχη με την κρίση.
Φωτογραφία
Πόσες φορές δεν έχουμε αγοράσει κάποιο προϊόν την ώρα που μπορεί να βρίσκεται άλλη μια ολόκληρη συσκευασία στο ντουλάπι μας; Η απάντηση, σύμφωνα με τη διατροφολόγο κ. Κωσταλένια Καλλιανιώτη, είναι «πολλές». «Γι΄ αυτό και πριν ξεκινήσει κανείς για το σούπερ μάρκετ, καλό είναι να κάνει έναν έλεγχο στην τροφοθήκη και το ψυγείο, προκειμένου να δει τις ποσότητες τροφίμων που χρειάζεται». Με αυτόν τον τρόπο, λέει, δεν θα κάνει άσκοπες αγορές και θα εξοικονομήσει χρήματα.
Οπως επισημαίνει η διατροφολόγος, η πρώτη εξοικονόμηση χρημάτων γίνεται λίγο πριν να βγουν οι καταναλωτές για ψώνια. «Βασικός κανόνας είναι να μην ψωνίζουν με άδειο στομάχι, αφού όταν πεινάει κάποιος είναι πολύ εύκολο να παρασυρθεί».
Οικονομία στο φαγητό όμως γίνεται, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, κυρίως στο μαγείρεμα. «Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως αν έχουμε στο ψυγείο ντομάτες που έχουν ωριμάσει πολύ, καλό είναι να τις πολτοποιήσουμε και να φτιάξουμε σπιτική σάλτσα που θα φυλάξουμε στην κατάψυξη. Θα πρέπει να αξιοποιούμε και το φαγητό της προηγούμενης μέρας, αρκεί να έχουμε φαντασία και να σκεφτόμαστε δημιουργικά» λέει η κ. Καλλιανιώτη.
Οικονομία με πετάλι. Εδώ και περίπου δύο χρόνια η κ. Μαρία Κοντογιάννη που ασχολείται με κινηματογραφικές παραγωγές έχει περιορίσει σημαντικά τις μετακινήσεις της με το αυτοκίνητο. Χρησιμοποιεί περισσότερο το ποδήλατό της σε συνδυασμό με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Δεν το έκανα για οικονομικούς λόγους» λέει στα «ΝΕΑ». Προσθέτει όμως πως ήδη διαπιστώνει ότι το ποδήλατο ωφελεί- εκτός από τον οργανισμό της και το περιβάλλον- και την... τσέπη της. Ειδικά αυτή την περίοδο που η τιμή της βενζίνης έχει φτάσει στα ύψη.
Το... πετάλι ως αντίδοτο στη σπατάλη της βενζίνης επιλέγουν όλο και περισσότεροι πολίτες το τελευταίο διάστημα. Κι αυτό γιατί η χώρα μας πλέον έχει την ακριβότερη τιμή αμόλυβδης βενζίνης στην Ευρώπη και οι μετακινήσεις με το αυτοκίνητο έχουν γίνει εξαιρετικά «τσουχτερές».
«Οποτε χρειάζεται να κατέβω στο κέντρο της Αθήνας για δουλειές, χρησιμοποιώ το ποδήλατο ή τα μέσα μεταφοράς.
80% των μετακινήσεών μου τις πραγματοποιώ με αυτόν τον τρόπο. Αλλωστε μένω στο Ν. Ψυχικό. Πλέον γεμίζω το αυτοκίνητό μου βενζίνη μόνο μία φορά τον μήνα. Κι αυτό διότι το χρησιμοποιώ για πιο μακρινές διαδρομές ή για εκδρομές» τονίζει η κ. Κοντογιάννη.
Οσο για το εάν θα συνιστούσε στους πολίτες να περιορίσουν το Ι.Χ. και να κάνουν... πετάλι, λέει με νόημα: «Τους παροτρύνω να το κάνουν. Από εμάς αρχίουν όλα». Συμμερίζεται τους φόβους και τους δισταγμούς που έχουν αρκετοί πολίτες επειδή στους δρόμους δεν υπάρχουν υποδομές για τα ποδήλατα. Τονίζει όμως ότι μπορούν να ξεπεραστούν. «Εγώ για παράδειγμα χρησιμοποιώ συχνά τα πεζοδρόμια», λέει.
Καλό είναι οι πολίτες να αλλάξουν συνήθειες μετακίνησης- να περιορίσουν δηλαδή το Ι.Χ. και να επιλέγουν περισσότερο τα μέσα μαζικής μεταφοράς- αφού αυτό θα ωφελήσει και το περιβάλλον και την τσέπη τους, συμφωνεί ο συγκοινωνιολόγος κ. Πάνος Παπαδάκος. Τονίζει όμως πως ταυτόχρονα και η Πολιτεία πρέπει να δείξει στους πολίτες ότι τα μέσα μεταφοράς είναι αξιόπιστα και εξυπηρετούν. «Θα πρέπει δηλαδή η Πολιτεία να οργανώσει ένα σύστημα που δεν θα επιτρέπει την παράνομη στάθμευση, να μεριμνά ώστε να είναι συνεχώς ανοιχτές οι λεωφορειολωρίδες».
Φωτογραφία
Επωφεληθείτε από τις προσφορές των ξενοδοχείων
Oι διακοπές θα μπορούσαν να είναι πιο οικονομικές για τις οικογένειες. Αρκεί, όπως λένε οι ξενοδόχοι, να ρίξουν μια ματιά στις προσφορές, οι οποίες ισχύουν κυρίως για τους... λιγότερο δημοφιλείς μήνες διακοπών, όπως είναι ο Ιούνιος αλλά και ο Σεπτέμβριος. Για τον κ. Γιάννη Λιβάνιο, ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου «Livanios Rooms and Αpantments» στον Αδάμαντα της Μήλου, η οικονομική κρίση είναι μια ευκαιρία για τους ταξιδιώτες να κάνουν φτηνές διακοπές. «Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι ξενοδόχοι έχουμε κατεβάσει την τιμή. Εμείς για παράδειγμα μέχρι και τα τέλη Ιουνίου δίνουμε τα superior δίκλινα 30-40 ευρώ, δηλαδή 10- 20 ευρώ χαμηλότερα από πέρυσι. Αντίστοιχα, τις 10 πρώτες μέρες του Ιουλίου τα δωμάτια κοστίζουν 60 ευρώ, τη στιγμή που το καλοκαίρι του 2009 είχαν 70 και 80 ευρώ. Βέβαια, οι τιμές αυτές μπορεί να είναι και χαμηλότερες, εάν για παράδειγμα οι διανυκτερεύσεις των πελατών είναι περισσότερες», λέει.
Φθηνότερα τα ψώνια on line
Φωτογραφία
«Να η ευκαιρία για φθηνές λύσεις», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Νίκος Βασιλάκος, σύμβουλος Ιντερνετ και εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ιnternet Νow! Από οικιακές συσκευές, βιβλία, ρούχα και παπούτσια μέχρι ηλεκτρονικό εξοπλισμό για το σπίτι μπορεί κανείς να βρει πια στο Ιντερνετ και τις περισσότερες φορές το κόστος είναι χαμηλότερο από αυτό που αναγράφουν οι ταμπέλες στα ράφια των καταστημάτων. Ακόμη και οι εταιρείες χαμηλώνουν τις τιμές στα ιντερνετικά τους καταστήματα. Ετσι, ένας ψυγειοκαταψύκτης στο ηλεκτρονικό κατάστημα συγκεκριμένης εταιρείας κοστίζει 434 ευρώ, τη στιγμή που αν πάει κανείς στον φυσικό χώρο θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον 88 ευρώ. «Τις περισσότερες φορές η δυσπιστία των καταναλωτών στο Ιντερνετ τους κοστίζει και παραπάνω χρήματα. Γι΄ αυτό και πριν πάνε βόλτα στα μαγαζιά ας κάνουν πρώτα μία ιντερνετική βόλτα τιμών», συμβουλεύει ο κ. Βασιλάκος.
Κλείστε τους διακόπτες. Κερδίζετε χρήματα
Φωτογραφία
«Η πρωτοφανής οικονομική κρίση που απειλεί με πλήρη κατάρρευση την κοινωνικοοικονομική συνοχή της χώρας μπορεί να αποτελέσει μιας πρώτης τάξεως αφορμή για αλλαγή στάσης και νοοτροπίας σε πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων και η κατανάλωση ενέργειας» λέει στα «ΝΕΑ» ο υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς Αχιλλέας Πληθάρας. Και συνεχίζει: «Αν σταματήσουμε να σπαταλάμε άσκοπα την ενέργεια, τότε θα έχουμε κάνει ένα μικρό βήμα όχι μόνο για τη μείωση του λογαριασμού μας αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των αερίων που καταστρέφουν το κλίμα». Γι΄ αυτόν τον λόγο προτρέπει τους πολίτες να ακολουθήσουν απλές πρακτικές με μικρό ή μηδαμινό κόστος προκειμένου να εξοικονομήσουν ενέργεια και συνεπώς και χρήματα. Για παράδειγμα, εάν δεν αφήνουν την τηλεόραση, το DVD και το στερεοφωνικό- όταν δεν χρησιμοποιούνται- στο stand by, αλλά αντίθετα κλείνουν τις συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη θα εξοικονομούν περίπου 15 ευρώ τον χρόνο. .
Η αναζήτηση φθηνής και ποιοτικής βενζίνης και η γνώση της αγοράς καυσίμων στην περιοχή όπου μένει ο καθένας είναι απαραίτητα πλέον για κάθε καταναλωτή, λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Στέφανος Μπιζέτας, διαχειριστής της ιστοσελίδας gasprive.gr, η οποία άρχισε να λειτουργεί το 2006. Κάθε μήνα, οι επισκέψεις που δέχεται η ιστοσελίδα φτάνουν τις 20.000, ενώ όσο περνάει ο καιρός ο αριθμός αυξάνεται. «Η συμβουλή που μπορώ να δώσω στους οδηγούς αυτές τις δύσκολες οικονομικά ημέρες είναι ΄΄κάντε συγκρίσεις”: Διαβάστε σχόλια, συζητήστε με άλλους κατοίκους της περιοχής σας και πολύ σύντομα θα γνωρίζετε τι κάνει κάθε πρατηριούχος», λέει. Ετσι, το πρατήριο στη Λεωφόρο Τατοΐου 21, στη Μεταμόρφωση, είναι σύμφωνα με την ιστοσελίδα το πιο φθηνό πρατήριο καθώς πωλεί την αμόλυβδη προς 1,4115 ευρώ. Είναι ένα από τα 622 βενζινάδικα τα οποία έχουν ανεβάσει στη λίστα τα μέλη του gasprice. gr. Παράλληλα, έχουν επισημάνει και τα πιο ακριβά. Τα μέλη της ιστοσελίδας έχουν εντοπίσει την πιο ακριβή αμόλυβδη (1,693 ευρώ) σε πρατήριο στο Κεφαλόβρυσο Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...