Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Από μεθαύριο οι αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών στις Τράπεζες για διακανονισμό

Από την 1η Σεπτεμβρίου όσοι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στις τράπεζες για εξωδικαστικό συμβιβασμό, σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Από τις αρχές του 2011 θα ενεργοποιηθεί η δικαστική διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας τα Ειρηνοδικεία θα κρίνουν αν ο ενδιαφερόμενος βρίσκεται ή όχι σε αδυναμία πληρωμής και θα προχωρούν σε ρύθμιση χρεών.
Εφόσον, δηλαδή, δεν επιτευχθεί συμβιβασμός, τότε τον λόγο θα έχουν τα Ειρηνοδικεία. Εκτιμάται ότι συνολικά περί τις 150.000 δανειολήπτες θα θελήσουν να ενταχθούν στο νόμο. Υπενθυμίζεται ότι δυνατότητα ένταξης στο νόμο έχουν όλοι οι ιδιώτες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, πλην των εμπόρων.
Ως τα τέλη Ιανουαρίου του 2011, απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη προς τράπεζες ή προς άλλα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο προσαυξημένο κατά 50%. Για πράδειγμα, το αφορολόγητο για άγαμο φορολογούμενο είναι 200.000 ευρώ, οπότε η αντικειμενική αξία της κατοικίας για να μη βγει σε πλειστηριασμό δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.
Ήδη, με άλλη διάταξη νόμου είχαν απαγορευθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη έως 200.000 ευρώ προς τράπεζες ενώ με τη νέα ρύθμιση η απαγόρευση επεκτείνεται και σε χρέη μεταξύ ιδιωτών. Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή προειδοποιεί τους δανειολήπτες να προσέχουν τους «επιτήδειους» που εμφανίζονται ως «μεσολαβητές» για τη ρύθμιση χρεών.
Ο ρόλος του μεσολαβητή για τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού έχει ανατεθεί στον Συνήγορο του Καταναλωτή, τις Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού, στις κατά τόπους νομαρχίες, στις Ενώσεις Καταναλωτών που είναι εγγεγραμμένες, στο Μητρώο Ενώσεων Καταναλωτών του υπουργείου Οικονομίας και στον Μεσολαβητή Τραπεζικών - Επενδυτικών Υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...