Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Στην ουρά της Εφορίας οι μισοί φορολογούμενοι

Θύματα της ταλαιπωρίας όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές και όσοι πιάνονται στα δίχτυα των αστοχιών του Taxis

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ /enet.gr

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ με τον έφορο θα βρεθούν σχεδόν οι μισοί από τους 6,5 εκατ. φορολογουμένους που αναμένεται να υποβάλουν δηλώσεις έως το τέλος Αυγούστου. Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας του Taxis μπορεί λίγο ώς πολύ να έχουν ξεπεραστεί, αλλά οι φορολογούμενοι βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με τον πονοκέφαλο και την ταλαιπωρία του επανελέγχου όλων των παραστατικών τους.

Συγκεκριμένα, από τους 4 εκατ. φορολογουμένους που έχουν υποβάλει ήδη τις δηλώσεις τους, ο ένας στους δέκα δεν λαμβάνει εκκαθαριστικό, καθώς το σύστημα τον ενημερώνει ότι θα πρέπει εντός 15 ημερών να περάσει με τα δικαιολογητικά του από την Εφορία.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πάνε στην αρμόδια ΔΟΥ με όλα τα παραστατικά που δικαιολογούν τα στοιχεία που συμπλήρωσαν στη δήλωση όπως:

* εκκαθαριστικά μισθοδοσίας,

* αποδείξεις ιατρικών δαπανών και νοσοκομειακής περίθαλψης,

* δίδακτρα φροντιστηρίων,

* ενοίκια κατοικιών,

* ασφάλιστρα ζωής,

* ασφαλιστικές εισφορές,

* τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας,

* παραστατικά επαγγελματικών δαπανών,

* αποδείξεις αγοράς καταναλωτικών προϊόντων.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως παρουσιάζεται στους οκτώ από τους δέκα φορολογουμένους που έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα τη δήλωσή τους και το σύστημα, αντί για εκκαθαριστικό, τους εμφανίζει μήνυμα ότι θα ενημερωθούν στο μέλλον για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της δήλωσής τους.

Σύμφωνα με τους εφοριακούς, από τη δεύτερη κατηγορία τουλάχιστον το 80% αναγκάζονται τελικά να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, ώστε να διορθώσουν τα λάθη που υπάρχουν, είτε από δική τους υπαιτιότητα είτε εξαιτίας λανθασμένων στοιχείων που είχε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στην πλειονότητά τους οι φορολογούμενοι που αναγκάζονται να ξαναστηθούν στην ουρά για την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης είναι όσοι δεν έχουν μεγάλη εξοικείωση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά η οικονομική κρίση δεν τους επέτρεψε να απευθυνθούν σε λογιστή.

Στην κατηγορία των φορολογουμενων που δεν έχουν λάβει εκκαθαριστικό, είναι και αυτοί που η ΓΓΠΣ δεν έχει διασταυρώσει ακόμα τα εισοδήματά τους εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης στην υποβολή των δηλώσεων Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών από τους εργοδότες. Ετσι, μέχρι να ολοκληρωθεί η υποβολή του ΦΜΥ και η διασταύρωσή του με τις φορολογικές δηλώσεις, οι εργαζόμενοι θα είναι σε αναμονή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...