Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Τα τσουχτερά πρόστιμα θα πέφτουν σαν βροχή

Θα πληρώσουμε και τα λάθη του συστήματος; Ναι, μέχρι νεωτέρας...

ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ πρόστιμα επιφυλάσσει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους δεν κατέθεσαν ή δεν θα καταθέσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις εντός της προθεσμίας που έχει οριστεί.

Ηδη εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν καταθέσει εκπρόθεσμα τις δηλώσεις τους, εξαιτίας των μεγάλων προβλημάτων που παρουσίασε το σύστημα Taxis, καθώς δύο μήνες αφ' ότου είχε ανακοινωθεί ότι τα στοιχεία για τους τόκους θα είναι προσυμπληρωμένα στις φορολογικές δηλώσεις, αυτά δεν είχαν περαστεί, ή είχαν περαστεί με λάθη.

Ακόμα όμως και αυτοί που δεν είχαν να δηλώσουν τόκους, δεν μπορούσαν να υποβάλουν δηλώσεις. Για παράδειγμα, στους συνταξιούχους δεν είχαν αποσταλεί μέχρι τελευταία στιγμή τα εκκαθαριστικά εισοδήματος. Επίσης, η ταχυδρομική αποστολή κλειδαρίθμων δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι να μην μπορούν να υποβάλουν δήλωση και να συνωστίζονται στις ουρές της Εφορίας.

Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο Οικονομικών θα χρεώσει τα δικά του λάθη στους φορολογουμένους και θα τους φορτώσει με πρόστιμα που δεν θα μπορούν να πληρώσουν. Οπως ορίζει ο νόμος, σε περιπτώσεις εκπρόθεσμης δήλωσης επιβάλλεται πρόστιμο 40 ευρώ, χάνεται η μείωση φόρου από τις αποδείξεις, ενώ ο οφειλόμενος φόρος επιβαρύνεται με 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Αναλυτικά, τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις προβλέπουν:

* Στις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η επιβολή πρόσθετου φόρου, ή δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, ο έφορος επιβάλλει πρόστιμο που ξεκινά από 120 ευρώ έως και 240 ευρώ, αν και ο νόμος ορίζει ότι μπορεί να φτάσει έως και τα 1.170 ευρώ. Από αυτό το ποσό ο φορολογούμενος έπειτα από συμβιβασμό με την Εφορία θα πληρώσει το 1/3 του, δηλαδή από 40 ευρώ έως και 80 ευρώ. Η πληρωμή του προστίμου γίνεται έως εξής:

* Εντός δύο ημερών από την επιβολή του προστίμου προκαταβολή του 20% του οφειλόμενου ποσού.

* Το υπόλοιπο ποσό βεβαιώνεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη του επομένου μήνα.

* Στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος υποβολής φόρου, ο φόρος αυτός θα επιβαρυνθεί με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο μήνας μετράει από την πρώτη μέρα καθυστέρησης της υποβολής.

* Απώλεια της έκπτωσης φόρου από τις αποδείξεις. Κατά την εκκαθάριση των εκπρόθεσμων δηλώσεων δεν θα υπολογιστούν οι αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που έπρεπε να συγκεντρωθούν το 2012, έστω και αν έχει συμπληρωθεί κανονικά η απαιτούμενη αξία τους στον κωδικό 049 που βρίσκεται στον πίνακα 7. Το αποτέλεσμα θα είναι ο φορολογούμενος να επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 10% επί του 25% του ετησίου εισοδήματός του (δηλαδή με πρόσθετο φόρο έως και 1.500).

Ωστόσο στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να θεωρήσει ως εμπρόθεσμες όλες τις δηλώσεις που κατατέθηκαν έως τις 30 Αυγούστου, ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποβολής ανάλογα με το τελευταίο στοιχείο του ΑΦΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...