Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Πόλεμος κερδοσκόπων για το ψωμί

Με απειλές για παραπομπή αλευροβιομηχάνων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, γιατί με δηλώσεις τους «συστήνουν» αυξήσεις τιμών, απάντησε χθες το υπουργείο Οικονομίας στο πάρτι κερδοσκοπίας που στήνεται με αφορμή τη διεθνή κούρσα τιμών στα σιτηρά.
Οταν οι τιμές των αλεύρων έπεφταν, οι τιμές του ψωμιού δεν μειώνονταν. Τώρα, χωρίς να έχει σημειωθεί έλλειψη σιταριού, προσπαθούν να ανεβάσουν τις τιμές Ο κίνδυνος αυξήσεων άνω του 20% στο ψωμί αλλά και σε βασικά ζυμαρικά είναι υπαρκτός και προωθείται διπλή «πρέσα» για να αποφευχθεί. Την Τετάρτη, σε σύσκεψη της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη και της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνας Μπατζελή θα αποφασιστούν παρεμβάσεις ώστε να «συγκρατηθεί» η κερδοσκοπία, αλλά και να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός της αγοράς.
Ενώ η ελληνική αγορά έχει επάρκεια τουλάχιστον για ένα διάστημα 2-3 μηνών από την εγχώρια παραγωγή, έχουν ήδη εκδηλωθεί πολλαπλά κρούσματα ή απειλές για κερδοσκοπία.
* Σύμφωνα με πληροφορίες, αγροτικοί συνεταιρισμοί και χονδρέμποροι κρατούν στις αποθήκες σιτηρά που έχουν αγοράσει σε χαμηλή τιμή, προκαλώντας τεχνητή έλλειψη σε μικρούς μύλους και αλευροβιομηχανίες. Η κ. Μπατζελή θα αναλάβει παρεμβάσεις για τον έλεγχο της ροής των αποθεμάτων σε επίπεδο συνεταιρισμών.
Διασπασμένοι οι αλευροβιομήχανοι
* Οι «βιομήχανοι», με τη σειρά τους, έχουν διασπαστεί με τις μεγάλες μονάδες του Συνδέσμου Αλευροβιομηχάνων της Ελλάδας, ο πρόεδρος του οποίου Κωνσταντίνος Λούλης έκανε χθες λόγο για «ύποπτα συμφέροντα που δημιουργούν αρνητικό κλίμα στην αγορά και στους καταναλωτές», αναφερόμενος σε παραίνεση του δεύτερου συνδέσμου που εκπροσωπεί περίπου 125 μικρές μονάδες, να προχωρούν οι μύλοι σε ανατιμήσεις.
Ηδη ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Στέφανος Κομηνός συναντήθηκε με τους συνδέσμους. Εκφράστηκε ευθέως η απειλή παραπομπής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αν δεν σταματήσουν οι προαναγγελίες για μαζικές ανατιμήσεις, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τους κανόνες ανταγωνισμού.
Είχαν υποχωρήσει 50% οι τιμές
* Την ίδια στιγμή εκφράζονται φόβοι ότι και οι αρτοποιοί θα προχωρήσουν άμεσα σε μετακύλιση του κόστους αυξάνοντας τη τιμή του ψωμιού. Και τούτο τη στιγμή που την προηγούμενη διετία το κόστος του αλευριού υποχώρησε περίπου κατά 50% (μετά την κρίση του 2007) χωρίς να υπάρχει ανάλογη μείωση τιμών στον καταναλωτή. Εξετάζεται η επίσπευση παρεμβάσεων στην απελευθέρωση του κλάδου ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει το υπουργείο Οικονομίας, στα σκληρά σιτηρά (χρησιμοποιούνται για μακαρόνια και άλλα τυποποιημένα ζυμαρικά) δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας ως αποτέλεσμα της κρίσης που ξέσπασε μετά την απαγόρευση των εξαγωγών της που έχει επιβάλει η Ρωσία ως αποτέλεσμα των καταστροφικών πυρκαγιών. Η εγχώρια παραγωγή καλύπτει τις ανάγκες.
Αντιθέτως, στα «μαλακά» σιτηρά, με τα οποία γίνεται το ψωμί, η εγχώρια παραγωγή καλύπτει κάτω του 40% των ετήσιων αναγκών. Ωστόσο, και πάλι, τα αποθέματα που παραμένουν στις αποθήκες φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες για το άμεσο διάστημα, με την ελπίδα εξομάλυνσης της διεθνούς αγοράς.* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...