Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Είμαστε φθηνότεροι μόνο σε οπωρολαχανικά και μακαρόνια

Η γερμανική είναι από τις φθηνότερες αγορές της Ευρώπης εν αντιθέσει με την Ελλάδα, που είναι από τις ακριβότερες αγορές καταναλωτικών προϊόντων. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 οι τιμές των επώνυμων προϊόντων είχαν απογειωθεί, γεγονός που άφησε έδαφος για να αναπτυχθούν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Σήμερα το μερίδιο που κατέχει αυτή η κατηγορία προϊόντων στη γερμανική αγορά αντιστοιχεί περίπου στο 40%, το υψηλότερο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και φυσικά ανάγκασε τις πολυεθνικές να μειώσουν τις τιμές τους. Αντίστοιχες τάσεις- στο πολύ αρχικό τους στάδιο- έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και στην ελληνική αγορά όπου περίπου ένας στους πέντε καταναλωτές προτιμά τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Φθηνή κατά τεκμήριο είναι και η ισπανική αγορά, και ως εκ τούτου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επί χρόνια εισάγονταν και πωλούνταν στην Ελλάδα μέσα από το δίκτυο των παράλληλων εισαγωγών ισχυρά προϊόντα πολυεθνικών ομίλων σε χαμηλότερες τιμές απ΄ ό,τι τα πωλούσαν οι θυγατρικές των πολυεθνικών που είναι εγκατεστημένες στην εγχώρια αγορά. Αυτό όμως που κάνει εντύπωση στην έρευνα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου είναι το γεγονός ότι στη διαμόρφωση των τιμών «η Ελλάδα πηγαίνει μαζί με την Κύπρο», η οποία φαίνεται ότι είναι η ακριβότερη από τις έξι αναφερόμενες αγορές. Πηγές του υπουργείου έλεγαν ότι αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλά υποκρύπτει συγκεκριμένη εμπορική στρατηγική των πολυεθνικών ομίλων.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι τα ζυμαρικά στην ελληνική αγορά έχουν τη φθηνότερη τιμή κι από τις έξι χώρες, γεγονός που κι αυτό έχει την εξήγησή του. Είναι γνωστό ότι τα ζυμαρικά ιδιωτικής ετικέτας στα ράφια των σουπερμάρκετ αποτελούν την ισχυρή «μάρκα» του κλάδου και τούτο έχει ως συνέπεια οι μεγάλες βιομηχανίες ζυμαρικών να συγκρατούν σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές- και φυσικά δεν χάνουν.

Στο παστεριωμένο γάλα η Ελλάδα είναι η τρίτη πιο ακριβή χώρα, μετά τη Γαλλία και την Κύπρο, με φθηνότερη φυσικά τη Γερμανία. Αντίστοιχη είναι και η κατάταξη στο επιδόρπιο γιαούρτης, με φθηνότερη χώρα όμως τη Γαλλία.

Ακόμη ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαπίστωση ότι στο αλεύρι η ελληνική είναι η τέταρτη πιο ακριβή αγορά, κατάταξη μάλλον ικανοποιητική, δεδομένου ότι η εγχώρια παραγωγή σίτου δεν καλύπτει τις ανάγκες της κατανάλωσης. Φθηνότερη χώρα είναι η (σιτοπαραγωγός) Γερμανία και ακολουθεί η Ισπανία, ενώ ακριβότερη αγορά είναι η επίσης σιτοπαραγωγός Γαλλία, ακολουθεί η Σλοβενία, μετά είναι η Κύπρος και στην επόμενη θέση η Ελλάδα.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...