Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Κερδοσκοπικό ράλι σε τρόφιμα, ντομάτα και καύσιμα

Καύσωνας... κερδοσκοπίας σε τρόφιμα, στην ντομάτα και στα καύσιμα καίει τις τσέπες των καταναλωτών και απειλεί με νέα έκρηξη τον πληθωρισμό.

Οι αλευροβιομήχανοι μιλούν ευθέως πια για ανατιμήσεις στα άλευρα λόγω της ασταθούς διεθνούς αγοράς των σιτηρών, που αποτυπώνεται στο ράλι των τιμών των σιτηρών στα διεθνή χρηματιστήρια. Το μαλακό σιτάρι ευρωπαϊκής παραγωγής από τα 160 ευρώ τον τόνο που ήταν τον Απρίλιο πωλείται τώρα προς 250 με 260 ευρώ, ήτοι 62% πάνω!
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων, Δ. Τσιλιακούδης, μιλώντας στο «Εθνος», προαναγγέλλει τις αυξήσεις από σήμερα. Η απόφαση αυτή προκαλεί ντόμινο ανατιμήσεων στο ψωμί, στα αρτοσκευάσματα (κρουασάν, ζύμες, είδη σφολιάτας, φρυγανιές) και στα ζυμαρικά, αφού το μαλακό και το σκληρό σιτάρι αποτελούν την πρώτη ύλη των αλεύρων με τα οποία παράγονται τα προαναφερόμενα είδη διατροφής.
Στο μέτωπο των υγρών καυσίμων οι καταναλωτές και εν μέσω των θερινών διακοπών τους είδαν την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να εκτοξεύεται μέχρι και τα 1,75 ευρώ το λίτρο.


Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Σ. Κομνηνός, ζήτησε από οκτώ νομάρχες ισάριθμων περιοχών να προχωρήσουν σε αγορανομικούς ελέγχους. Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Λασίθι, Ρέθυμνο, Σάμος, Φωκίδα, Χανιά και Χίος σπάνε τα... κοντέρ της κερδοσκοπίας.
Απρόσμενη άνοδος τιμών 100% καταγράφηκε και στην ντομάτα. Τις τελευταίες 15 μέρες έφτασε να πωλείται στα μανάβικα και τα σούπερ μάρκετ 1,70 με 2 ευρώ το κιλό. Και αυτή εισαγόμενη από την Πολωνία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.
Μετά το τέλος της κρητικής παραγωγής η σοδειά της Καστοριάς, λόγω καιρικών συνθηκών, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, καθυστέρησε να συγκεντρωθεί και να προωθηθεί στα σημεία χονδρικής και λιανικής. Το αποτέλεσμα ήταν η άνοδος της τιμής της.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας βρίσκεται σε συναγερμό, ιδίως με το θέμα των σιτηρών. Και αυτό επειδή το... ντόμινο ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής αναμένεται να συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο, προκαλώντας πυροδότηση του πληθωρισμού.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός της εβδομάδας η ηγεσία του υπουργείου θα προχωρήσει σε συναντήσεις με τους αλευροβιομηχάνους, χωρίς να αποκλείει και το ενδεχόμενο κοστολογικών ελέγχων.
Διπλασιάστηκε η τιμή της σε μανάβικα και σούπερ μάρκετ
Κοκκίνισε... η ντομάτα στα 2 ευρώ το κιλό
Και ξαφνικά πρόβλημα προέκυψε και με την τιμή της ντομάτας. Μία δυσάρεστη έκπληξη αντιμετώπισαν τις τελευταίες 15 μέρες οι καταναλωτές βλέποντας να πωλείται από τα μανάβικα και τα σούπερ μάρκετ προς 1,70 με 2 ευρώ το κιλό. Πριν από δύο εβδομάδες η τιμή άγγιζε το 1 ευρώ το κιλό, δηλαδή η αύξηση ήταν 100%.
Στις λαϊκές αγορές ήταν φθηνότερη σε σχέση με τα μανάβικα γύρω στα 1,30 με 1,50 ευρώ το κιλό.
Και δεν ήταν μόνο η απότομη ακρίβεια της ντομάτας. Αλλά και το ότι ήταν και εισαγόμενη. Στις ταμπέλες έβλεπαν πως χώρα προέλευσης ήταν η Πολωνία, το Βέλγιο και η Ολλανδία.
Οπως εξηγεί στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων της Λαχαναγοράς του Ρέντη Ν. Καλόγρης, «οι τιμές ανέβηκαν καθώς υπήρξε μία ανωμαλία ως προς τον εφοδιασμό της αγοράς. Οταν τελειώνει γύρω στον Ιούλιο η παραγωγή της Κρήτης, ο αμέσως επόμενος... προμηθευτής είναι η Καστοριά. Λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών άργησε να μπει η ντομάτα της περιοχής στα σημεία πώλησης».
Οι χονδρέμποροι, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες κατανάλωσης, προχώρησαν σε εισαγωγές: «Φέραμε ντομάτα», συνεχίζει ο κ. Καλόγρης, «από την Πολωνία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Πουλήσαμε χονδρικώς προς 1,30 με 1,70 ευρώ το κιλό».
Ο ίδιος σημειώνει πως σταδιακά έχει αρχίσει η αποκατάσταση της αγοράς καθώς ντομάτες μπαίνουν και από άλλα μέρη της Ελλάδας με αποτέλεσμα οι τιμές να αποκλιμακώνονται.
Οι αλευροβιομήχανοι ξεκινούν ανατιμήσεις των αλεύρων
Ντόμινο αυξήσεων σε ψωμί, αρτοσκευάσματα και ζυμαρικά
Ξυπνά... και πάλι ο... εφιάλτης της κρίσης των τροφίμων. Δύο χρονιά μετά οι υψηλές τιμές στα σιτηρά εμφανίζονται ξανά...
Με πρόσχημα την αναστάτωση στις διεθνείς αγορές των σιτηρών που προκάλεσε η απόφαση του Ρώσου πρωθυπουργού Βλ. Πούτιν για εμπάργκο των εξαγωγών και τις ακραίες καιρικές συνθήκες σε ευρωπαϊκές χώρες προμηθεύτριες της Ελλάδας με μαλακό σιτάρι, οι αλευροβιομήχανοι της εγχώριας αγοράς προχωρούν από σήμερα σε ανατιμήσεις των αλεύρων.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων Δ. Τσιλιακούδης με δηλώσεις του στο «Εθνος» κάνει γνωστό: «Από τη Δευτέρα (σ.σ.: σήμερα) οι αλευροβιομηχανίες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις των τιμών στο αλεύρι. Ως γνωστόν εισάγουμε μαλακό σιτάρι καθώς δεν έχουμε εγχώρια παραγωγή.
Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις εξαγωγές, σε συνδυασμό με τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε ευρωπαϊκές χώρες, έχουν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη προσφορά που δεν μπορεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση».
Η απόφαση αυτή των αλευροβιομηχανιών προκαλεί ντόμινο ανατιμήσεων σε τρόφιμα που παράγονται από το αλεύρι με μαλακό σιτάρι. Τέτοια είναι το ψωμί, τα αρτοσκευάσματα, σε προϊόντα σφολιάτας και ζύμης όπως τυρόπιτες, κρουασάν, καθώς και σε είδη ζαχαροπλαστικής.
Ανατιμήσεις καταγράφονται όμως και στο σκληρό σιτάρι, το οποίο παράγεται στην Ελλάδα. Από αυτά παρασκευάζονται άλευρα κυρίως για ζυμαρικά. Ετσι, κι εκεί αναμένονται αυξήσεις τιμών.
Ο κ. Τσιλιακούδης σημειώνει ότι «τον Απρίλιο η τιμή του μαλακού σιταριού στις ευρωπαϊκές χώρες ήταν στα 160 ευρώ ανά τόνο, ενώ τώρα έχει εκτιναχθεί στα 250 με 260 ευρώ τον τόνο. Η Ελλάδα προμηθεύεται σιτάρι κυρίως από τη Γαλλία, την Ουγγαρία και τη Γερμανία, αλλά και από τη Βουλγαρία.
Σε αυτά τα κράτη υπάρχουν εκτιμήσεις για μειωμένη σοδειά. Η Γαλλία προβλέπει μείωση -2,8%, η Γερμανία πάνω από -10%, ενώ ανάλογες εκτιμήσεις κάνουν η Βουλγαρία και η Ουγγαρία».
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων αποφεύγει να κάνει εκτιμήσεις για τα ποσοστά ανατιμήσεων στα άλευρα. Περιγράφει όμως κι έναν άλλο λόγο για τον οποίο οι αλευροβιομηχανίες δεν μπορούν να αποφύγουν τις αυξήσεις τιμών: «Οι τράπεζες δεν χορηγούν πια κεφάλαια κίνησης για να προβούμε σε αγορές μεγάλων ποσοτήτων που θα χρησιμοποιηθούν ως αποθέματα. Συνεπώς πια θα προχωρούν σε προμήθειες ποσοτήτων μόνο ικανών για την κάλυψη των αναγκών».
Ο ίδιος επίσης υποστηρίζει ότι στις αγορές δεν διαφαίνεται κάτι το οποίο θα προκαλέσει σταθερότητα στις τιμές: «Την περασμένη Τετάρτη η τιμή ανέβηκε 20 ευρώ ανά τόνο. Την περασμένη Παρασκευή 8 ευρώ ανά τόνο. Δεν είναι εύκολο να υπολογίσει κανείς».
Το σκληρό σιτάριΠάντως, ανατιμητικές πιέσεις προκαλούνται και στο σκληρό σιτάρι. Οι ενώσεις των αγροτικών συνεταιρισμών αναβάλλουν τις διαπραγματεύσεις τους με τους χονδρεμπόρους και τις αλευροβιομηχανίες σε μία προσπάθειά τους να πετύχουν υψηλότερες τιμές.
Σημειώνεται ότι φέτος οι τιμές κυμαίνονται πάνω από τα 20 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι ήταν γύρω στα 12 με 13 λεπτά. Αν οι αλευροβιομηχανίες προχωρήσουν στην αγορά ακριβότερου σίτου, τότε θα υπάρχουν επιπτώσεις και στις τιμές των ζυμαρικών.
Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται καθησυχαστική και «βλέπει» πως οι ανατιμήσεις αποδίδονται μόνο στην κερδοσκοπία.
Η Κομισιόν σημειώνει ότι αν χρειαστεί θα παρέμβει στις τιμές προκειμένου αυτές να κρατηθούν.
Η πώληση των αποθεμάτων είναι ένα από τα πιθανά μέσα επέμβασης για την Επιτροπή, όμως δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο σε περίοδο συγκομιδής για να αποφευχθούν τυχόν αναταράξεις στην αγορά.
Η ΕΕ εξάγει 12 με 20 εκατομμύρια τόνους σιτηρών. Η ΕΕ εισάγει 0,3 με 0,8 εκατομμύρια τόνους σιτηρών από τη Ρωσία και 1,5 με 2 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού υψηλής ποιότητας από τις ΗΠΑ.
Η αύξηση των τιμών συνδέεται με τη συνεχή αναθεώρηση προς τα κάτω της ρωσικής παραγωγής και της μειωμένης σοδειάς που αναμένει ο Καναδάς, διευκρινίζει η Επιτροπή, συμπληρώνοντας πως οφείλεται επίσης και στην κερδοσκοπία πωλητών.
«Ψαλίδα» 18,4 λεπτά το λίτρο στο Ρέθυμνο
Η αμόλυβδη βενζίνη «χτύπησε» και τα 1,75 ευρώ το λίτρο στα νησιά
Κερδοσκοπία και στην αγορά των καυσίμων δοκιμάζει τις διακοπές των καταναλωτών. Μέχρι και 18,4 λεπτά το λίτρο η διαφορά ανάμεσα στο ακριβότερο και φθηνότερο βενζινάδικο μέσα στον ίδιο τον νομό.
Οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης σε νησιά «χτύπησαν» ακόμη και τα 1,75 ευρώ ανά λίτρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι στον Νομό Λασιθίου, όπου καταγράφεται η ακριβότερη αμόλυβδη.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας εστιάζει το πρόβλημα σε οκτώ νομούς εκ των οποίων οι επτά νησιωτικοί και μάλιστα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Σ. Κομνηνός απέστειλε εγκύκλιο στους νομάρχες προκειμένου να προβούν σε ελέγχους.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον νομό Λασιθίου. Το εύρος τιμών είναι στα 17,5 λεπτά το λίτρο. Ο νομός Ρεθύμνου έχει τη μεγαλύτερη «ψαλίδα» που είναι στα 18,4 λεπτά το λίτρο. Ακολουθούν η Κέρκυρα με απόκλιση στα 14 λεπτά, η Φωκίδα με 13 λεπτά, τα Χανιά με 11,6, η Κεφαλονιά με 11,5 λεπτά το λίτρο, η Σάμος με 10,2 λεπτά και η Χίος με 8,1 λεπτά το λίτρο.
Στην εγκύκλιό του ο κ. Κομνηνός επισημαίνει στους οκτώ νομάρχες: «Επειδή από τη συνεχή παρακολούθηση των στοιχείων του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων προκύπτει ότι στις περιοχές ευθύνης σας διαπιστώθηκαν αυξημένες τιμές συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, απαιτείται η επιτόπια διαπίστωση των περιθωρίων κέρδους των πρατηρίων καυσίμων και διερεύνηση πιθανής παράβασης των διατάξεων περί ελεύθερου ανταγωνισμού (εναρμονισμένες πρακτικές, κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης κλπ.)».
Ελεγχοι σε βενζινάδικαΟ ίδιος τους καλεί στην εντατικοποίηση των ελέγχων προς τα βενζινάδικα και υποδεικνύει τις ενέργειες των αρμόδιων υπαλλήλων: Ειδικότερα οι έλεγχοι θα πρέπει να επικεντρωθούν:
1. Στην υποχρέωση των πρατηριούχων να έχουν αναρτημένη πινακίδα με τις τιμές πώλησης του κάθε είδους καυσίμου που πωλούν κατά μονάδα μέτρησης (λίτρο) ανεξάρτητα από την αναγραφή των τιμών επί των αντλιών.
2. Στη σειρά και τον ενιαίο τρόπο αναγραφής στην αναρτημένη πινακίδα των υγρών καυσίμων που εμπορεύονται και
3. Στην υποχρεωτική ανάρτηση των τιμών στο Παρατηρητήριο Καυσίμων.
Σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται ότι οι πρατηριούχοι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους που προβλέπονται από τις ισχύουσες αγορανομικές διατάξεις και αποφάσεις, τότε οι υπηρεσίες θα κινούν τη διαδικασία επιβολής στους φορείς των επιχειρήσεων των νόμιμων κυρώσεων».
Ο κ. Κομνηνός ζητά τα αποτελέσματα των ελέγχων να αποσταλούν στο υπουργείο μέσα σε τέσσερις μέρες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...