Τα καύσιμα βάζουν φωτιά στις διακοπές- Πρατηριούχοι: «Υπάρχει αισχροκέρδεια»
Φωτιά βάζουν τα καύσιμα στις φετινές διακοπές των Ελλήνων. Η τιμή της αμόλυβδης σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας έφθασε ήδη στα 1,7 ευρώ το λίτρο, προκαλώντας πανικό όχι μόνο στους εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου αλλά και σε όσους ήδη βρίσκονται σε διακοπές, καθώς είναι αναγκασμένοι να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους.Τα ταξίδι των καλοκαιρινών διακοπών εξελίσσεται σε εφιάλτη για χιλιάδες έλληνες εκδρομείς, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος της τιμής της αμόλυβδης. Πολλοί είναι εκείνοι που έφυγαν από την Αθήνα γεμίζοντας το ρεζερβουάρ στην τιμή των 1,45 ευρώ το λίτρο και φτάνοντας στους τελικούς τους προορισμούς είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν για να ξαναγεμίσουν τα ρεζερβουάρ έως και 25 λεπτά το λίτρο ακριβότερα. Μάλιστα, εκτός από τις υψηλές τιμές, οι καταναλωτές συναντούν και σημαντικές αποκλίσεις από πρατήριο σε πρατήριο ακόμα και της ίδιας εταιρείας, οι οποίες ξεπερνούν ακόμα και τα 36 λεπτά το λίτρο και μάλιστα σε απόσταση μόλις μερικών χιλιομέτρων.Οι ακριβότερες περιοχές
Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, χθες η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε τουριστικές περιοχές της χώρας ξεπέρασε ακόμα και το 1,7 ευρώ το λίτρο, κάνοντας «εφιάλτη» το γέμισμα του ρεζερβουάρ για τους εκδρομείς του φετινού καλοκαιριού. Συγκεκριμένα, η τιμή της αμόλυβδης έφτασε τα 1,716 ευρώ στη Σητεία, στο Ηράκλειο της Κρήτης και τα Χανιά τα 1,699 ευρώ το λίτρο, στην Αμοργό 1,68 ευρώ, τα 1,680 ευρώ στην Κέρκυρα, τα 1,65 ευρώ στην Μυτιλήνη, 1,693 ευρώ το λίτρο στο Ρέθυμνο, 1,679 ευρώ στη Σύρο, 1,660 ευρώ το λίτρο στην Ανδρο και 1,65 ευρώ στη Σαντορίνη, τη Νάξο και τη Σάμο.Οι τιμές των καύσιμων έχουν προκαλέσει πανικό στους οδηγούς καθώς μέσα σε έναν χρόνο είδαν την τιμή της αμόλυβδης να αυξάνεται κατά σχεδόν 40%. Ετσι, ενώ πέρσι τον Αύγουστο η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν στα 1,099 ευρώ το λίτρο, φέτος έχει φτάσει στα 1,504 ευρώ. Αποτέλεσμα είναι η σημαντική αύξηση του κόστους μετακίνησης. Ενδεικτικά το κόστος για τη διαδρομή Θεσσαλονίκη- Αθήνα με επιστροφή πέρσι ήταν 112,9 ευρώ (με κατανάλωση 10 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα) και φέτος εκτοξεύτηκε στα 154,61. Ενώ οικογένεια που ταξιδεύει για τις διακοπές της στην Κρήτη και στη διάρκεια της παραμονής της θα πραγματοποιήσει μετακινήσεις 500 χιλιομέτρων, αν και πέρσι πλήρωσε για καύσιμα 54 ευρώ φέτος θα κληθεί να πληρώσει 75,2 ευρώ.
«Φαινόμενα αισχροκέρδειας»
Το ζήτημα των υψηλών τιμών και των αποκλίσεων απασχόλησε και τους υπεύθυνους του υπουργείου Οικονομίας, οι οποίοι είχαν συνάντηση με τους πρατηριούχους την προηγούμενη εβδομάδα στην Κάνιγγος, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν για μια ακόμη φορά οι στρεβλώσεις στην αγορά καύσιμων. Οι πρατηριούχοι τονίζουν ότι οι αποκλίσεις που ξεπερνούν τα 8 λεπτά το λίτρο είναι αδικαιολόγητες.Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καύσιμων (ΠΟΠΕΚ) επισημαίνει ότι «υπάρχει αισχροκέρδεια στον χώρο της αγοράς πετρελαιοειδών, η οποία αποδεικνύεται από τις μεγάλες αποκλίσεις που υπάρχουν μεταξύ γεωγραφικών περιοχών και μεταξύ πρατηρίων. Οπου υπάρχουν αποκλίσεις, σημαίνει ότι τη διαφορά των αποκλίσεων κάποιοι τη βάζουν στην τσέπη τους. Η βασική αιτία των μεγάλων αποκλίσεων είναι οι Συμβάσεις Αποκλειστικής Συνεργασίας των εταιρειών με τους πρατηριούχους, οι περισσότερες των οποίων δεν αναφέρουν ούτε τιμές χονδρικής, ούτε εκπτώσεις, ούτε συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια με τα οποία γίνεται η τιμολόγηση», λένε οι εκπρόσωποι της ΠΟΠΕΚ.
«Φταίνε οι εταιρείες»
Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα της Κέρκυρας (36 λεπτά η διαφορά στην τιμή του λίτρου της αμόλυβδης μεταξύ πρατηρίων), της Φθιώτιδας (28 λεπτά) της Φλώρινας (25 λεπτά), της Μαγνησίας (22 λεπτά) των Ιωαννίνων (23 λεπτά) και του Ηρακλείου (20 λεπτά).Στη Μυτιλήνη όπου υπάρχουν αποκλίσεις που αγγίζουν τα 16 λεπτά. Η χαμηλότερη τιμή αμόλυβδης σε πρατήριο της Μυτιλήνης ξεκινά από 1,469 ευρώ το λίτρο, ενώ την ίδια ώρα στο Πλωμάρι νότια της Λέσβου η υψηλότερη τιμή φτάνει το 1,63 ευρώ το λίτρο! Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Λέσβου κ. Νίκος Παπαδέλλης αποδίδει τις διαφορές στις τιμές κατά κύριο λόγο στην πολιτική των εταιρειών. «Παρουσιάζεται το φαινόμενο η ίδια εταιρεία να πουλάει πιο ακριβά σε ένα πρατήριο απ΄ ό,τι στο άλλο. Οποιο θέλουν δηλαδή μπορούν να το κλείσουν. Αυτοί καθορίζουν την πολιτική των τιμών ανάλογα με το συμφέρον τους», λέει.
tanea
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΠΟΥΛΟΥΝ 1,7 ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ.ΑΛΛΑ ΘΑ ΣΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ, ΤΟ ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΕΙ 1,45 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ 50.000 ΛΙΤΡΑ ΜΕ 2 ΛΕΠΤΑ ΤΟ ΛΙΤΡΟ ΚΕΡΔΟΣ ΒΓΑΖΕΙ 1000 ΕΥΡΩ ΚΑΘΑΡΑ,ΕΝΩ ΕΝΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΜΕ 2 ΛΕΠΤΑ ΤΟ ΛΙΤΡΟ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΥΝ ΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 1,49 ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ 10.000 ΛΙΤΡΑ, ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 200 ΕΥΡΩ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΑ ΕΞΟΔΑ ΕΝΟΣ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥ ΤΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ,ΟΠΟΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΑΙ.
ΣΑΦΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ, ΠΟΥ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΑΠΟ ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΣΕ ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΤΙΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΙΣ.