Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Ξεκινούν αγορανομικοί έλεγχοι και σε φούρνους

Δεν δικαιολογείται καμία αύξηση της τιμής στα άλευρα, δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Μπατζελή κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με αντικείμενο την κατάσταση στην αγορά των σιτηρών.

Την ίδια στιγμή αγορανομικούς και κοστολογικούς ελέγχους και σε αρτοποιεία ξεκινάει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Σε περίπτωση που οι υπηρεσίες διαπιστώσουν παραβάσεις αγορανομικών διατάξεων θα επιβληθούν και τα αντίστοιχα πρόστιμα.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο και κανένας λόγος για αύξηση της τιμής του ψωμιού, ακόμα και εάν οι τιμές του μαλακού σιταριού διεθνώς έχουν αυξητικές τάσεις», επισημαίνει το ΥΠΟΙΑΝ σε σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς διενεργεί ήδη σειρά από αγορανομικούς και κοστολογικούς ελέγχους στις μεγάλες εισαγωγικές εταιρείες και στις αλευροβιομηχανίες (στην Ελλάδα το 60% του μαλακού σιταριού εισάγεται, ενώ το 40% προέρχεται από την ελληνική παραγωγή).

Μετά από χθεσινή επικοινωνία του υφυπουργού Οικονομίας Μ. Μπόλαρη με το γραφείο του Επιτρόπου Αγροτικής Ανάπτυξης προέκυψε ότι οι τιμές για το σιτάρι σε σχέση με τα τέλη Ιουλίου είναι πτωτικές.

Επιπλέον, επαναβεβαιώθηκε ότι η παραγωγή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλύπτει τις ανάγκες των χωρών-μελών σε κάθε περίπτωση και ότι οι αντιδράσεις της αγοράς είναι υπερβολικές σε σχέση με το πρόβλημα, γι’ αυτό τα όποια φαινόμενα κερδοσκοπίας είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τα κράτη-μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...