Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Έριξε τις τιμές η "Αγορά του Καταναλωτή"

Μεγάλη είναι η ανταπόκριση των πολιτών στην αγορά καταναλωτή που άνοιξε τις πύλες της στου Ρέντη καθώς αναζητούν καλύτερες τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Οι τιμές μάλιστα παραμένουν από 25% - 40% χαμηλότερες από άλλα σημεία πώλησης ενώ παράγοντες του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών επισημαίνουν ότι ο τζίρος της αγοράς υπερδεκαπλασιάστηκε πιέζοντας μάλιστα προς τα κάτω τις τιμές και στις γύρω περιοχές.

Στην "αγορά του καταναλωτή" λειτουργούν δύο ιχθυοπωλεία, αρτοποιείο, κρεοπωλείο ενώ οι καταναλωτές μπορούν ακόμη να προμηθευτούν φρούτα και λαχανικά αλλά και παραδοσιακά προϊόντα. Ενδεικτικά το χωριάτικο ψωμί πωλείται προς 50 λεπτά το κιλό έναντι 75 λεπτών εκτός αγοράς, οι τομάτες 80 λεπτά το κιλό αντί για 1,5 ευρώ, οι πατάτες 65 λεπτά το κιλό αντί για 80, το λάχανο 20 λεπτά αντί για 40, τα κρεμμύδια 55 λεπτά το κιλό αντί για 65, τα μήλα 90 λεπτά το κιλό αντί για 1,30, το μπρόκολο 1 ευρώ αντί για 2 ευρώ.

Χαμηλότερες είναι οι τιμές και στα ψάρια με την τιμή του γαύρου να μην ξεπερνά τα 2,5 ευρώ το κιλό, ενώ σε άλλα σημεία πώλησης η τιμή διαμορφώνεται στα 4 ευρώ, η μαρίδα 3,4 ευρώ αντί για 8 ευρώ, η μπριζόλα λαιμού 3,98 ευρώ αντί για 5,5 ευρώ, το κοτόπουλο 2,48 ευρώ το κιλό αντί για 3,8 ευρώ και ο κιμάς 4,98 ευρώ αντί για 8 ευρώ το κιλό. Νομοθετική παρέμβαση προκειμένου οι μειώσεις τιμών στην αγορά να πάρουν μόνιμο χαρακτήρα εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.

Όπως επισημαίνει και ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ημερησία του Σαββάτου" η παρέμβαση θα προβλέπει την υποχρεωτική αναγραφή στα τιμολόγια των εκπτώσεων που δίνουν οι προμηθευτές στους εμπόρους. Στόχος είναι οι εκπτώσεις, οι παροχές, τα πιστωτικά σημειώματα ή ακόμη και οι επιπλέον δωρεάν παλέτες με προϊόντα που δίδονται στους εμπόρους με αντάλλαγμα μια θέση στο ράφι να να περνούν αυτούσιες στην κατανάλωση.

Η κατακόρυφη μείωση πάντως των εισοδημάτων έφερε περικοπές στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς ακόμη και σε βασικά αγαθά. Το 71% των πολιτών έχει περιορίσει τις αγορές τροφίμων, το 62% έχει μειώσει την κατανάλωση κρέατος, το 74% περιόρισε την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και το 44% δηλώνει ότι κάνει περικοπές ακόμη και στην κατανάλωση νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...