Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ολα «ανοιχτά» για το επίδομα

Τέσσερις ημέρες μεσολαβούν για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει στο ύψος του επιδόματος θέρμανσης και στο πώς και σε ποιους θα καταβληθεί φέτος. Μάλιστα, ενώ υπουργός Οικονομικών διαβουλεύεται με την τρόικα για τα κριτήρια καταβολής του επιδόματος, πληροφορίες αναφέρουν ότι στους δανειστές μας υποβλήθηκε πρόταση για μείωση του ΕΦΚ κατά 15%, δίχως προηγουμένως να έχει ενημερωθεί ο κ. Γ. Στουρνάρας.

Την πληροφορία αυτή, πάντως, διέψευσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι τίποτε δεν γίνεται στο υπουργείο δίχως την έγκρισή του, και άρα ανάλογη πρόταση ουδέποτε υποβλήθηκε. Εξάλλου, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, σύμφωνα με την τρόικα ο ΕΦΚ όχι απλά δεν πρέπει να μειωθεί, αλλά αντίθετα θα πρέπει να αυξηθεί, δεδομένου ότι εκτιμάται πως για την περίοδο 2014-2016 σχεδιάζονται πρόσθετα μέτρα που κοστολογούνται στα 6 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση θεωρούν ότι ακόμη κι αν δεχθούν την κυβερνητική πρόταση, καθώς δεν θα έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις, οι δανειστές θα ζητήσουν να υπάρξουν ισοδύναμα ώστε να αποφύγουν τα απρόοπτα. Τα δύο επιχειρήματα πάντως της κυβέρνησης είναι ότι:

* Αν μειωθεί ο ΕΦΚ κατά 15% και αντί με 33 λεπτά το λίτρο επιβαρύνει με 28 λεπτά το λίτρο τη λιανική τιμή, η διαφορά των 4 λεπτών δεν δημιουργεί «τρύπα» στα έσοδα.

* Με δεδομένη τη μείωση της κατανάλωσης κατά 70% πέρυσι και την απώλεια περίπου 200 εκατ. ευρώ, η μείωση το φόρου μπορεί να βελτιώσει αισθητά την εικόνα των εισπράξεων, αφού θα συμβάλει στην αύξηση της κατανάλωσης. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση επιχειρεί ένα μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης για περισσότερους και γι’ αυτό όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν» σχεδιάζει, όπως:

* Το επίδομα αυξηθεί από το 0,28 ευρώ ανά λίτρο στο 0,34 ευρώ ανά λίτρο, γεγονός το οποίο θα έχει αποτέλεσμα το επίδομα από 168 έως 840 ευρώ που ήταν πέρυσι (ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη) να αυξηθεί φέτος από τα 204 έως και τα 1.020 ευρώ.

* Χαλαρώσουν τα κριτήρια και το όριο ακίνητης περιουσίας να αυξηθεί από τις 150.000 στις 200.000 ευρώ για τον άγαμο και από τις 200.000 στις 300.000 ευρώ για τον έγγαμο, το εισοδηματικό να αυξηθεί στις 30.000 ευρώ για τον άγαμο (από 25.000) και στις 40.000 ευρώ για τον έγγαμο (από 35.000) με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, αλλά και αυτό για τα Ι.Χ. να αυξηθεί από τα 2.000 κυβικά στα 3.000 κ.ε.

Επισημαίνεται ότι το όριο επιφάνειας της κατοικίας θα παραμένει στα 120 τετραγωνικά.

Ως «ανόητη, παράλογη και εγκληματική» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την «επιμονή της κυβέρνησης» στον υψηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος συναντήθηκε χθες με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, σημείωσε ότι πέρυσι, εξαιτίας του υψηλού φόρου, η κατανάλωση μειώθηκε κατά 70%, «πράγμα που δεν έχει συμβεί ποτέ σε καμία χώρα σε περίοδο ειρήνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...