Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Λάρισα: Μηδενικές καταβολές δανειολήπτη προς τράπεζες

Εκδόθηκε η υπ’ αρ.107/2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Λάρισας που αφορά την υπεύθυνη γυναικών Λάρισας του συλλόγου «Κίνηση Πολιτών Δανειοληπτών», σύμφωνα με την οποία προσωρινά προσδιορίζεται η ρύθμιση των οφειλών της προς δύο πιστώτριες τράπεζες ύψους 40.973.88 ευρώ, σε μηδενικές καταβολές.

Η απόφαση περιέχει κάποια σημαντικά νομολογιακά θέματα του νόμου Κατσέλη όπως ορίζονται επακριβώς από το σκεπτικό της και ειδικότερα:

Απέρριψε τους ισχυρισμούς των τραπεζών ότι η αίτηση είναι αόριστη διότι περιέχει τα εκ του νόμου στοιχεία, δηλαδή εκτός αυτών που αποδεικνύουν την μόνιμη αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών της

α) η κατάσταση περιουσίας της και των εισοδημάτων αυτής και του συζύγου τηςβ) κατάσταση των πιστωτών της και των απαιτήσεων κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα
γ) σχέδιο διευθέτησης οφειλών , έστω και μηδενικών καταβολών, στοιχεία που περιέχονται στην αίτηση κανένα άλλο στοιχείο δεν απαιτείται για την πληρότητα του ορισμένου της εν λόγο αίτησης.

Απέρριψε δε η ένσταση καταχρηστικότητας δικαιώματος διότι το δικαίωμα της αιτούσας δεν υπερβαίνει ούτε τα αξιολογικά όρια αφού ασκεί το δικαίωμα της σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου που επιτάσσει τον οικονομικό και κοινωνικό απεγκλωβισμό της προκειμένου να ενταχθεί στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα με γνώμονα το γενικότερο συμφέρον. Το δικαστήριο έκρινα ότι η αιτούσα κάτοικος Λάρισας έγγαμη με δύο τέκνα 18 και 16 ετών αντίστοιχα εκ των οποίων το πρώτο σπουδάζει σε ΙΕΚ , είναι άνεργη χωρίς εισόδημα δεν μπορεί να βρει εργασία λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της χώρας και επωμίζεται της φροντίδας του δευτέρου τέκνου της που πάσχει από υδροκεφαλία . το εισόδημα της συζύγου είναι σήμερα 802 ευρώ ως ιδιωτικός υπάλληλος προσδιόρισε το κόστος διαβίωσης της τετραμελούς οικογένειας στο ποσό των 1.000 ευρώ.

Η απόφαση εξαιρεί από την εκποίηση την πρώτη κατοικία στη Λάρισα και έκρινε ότι ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας μίας οικίας μετά αποθηκών εντός οικοπέδου εμβαδού 2.471 τμ σε χωριό των Τρικάλων δεν θα προκαλέσει αγοραστικό ενδιαφέρον , ούτε θα αποφέρουν κάποιο αξιόλογο τίμημα για την ικανοποίηση των πιστωτών της αιτούσας , λαμβανομένων υπόψη και των εξόδων της διαδικασίας εκποίησης ( αμοιβή εκκαθαριστή , έξοδα δημοσιεύσεως για αυτό κρίνεται ότι δεν πρέπει να διαταχθεί η κατά το άρθρο 9 παρ. 1 του Ν. 3869/2010 εκποίηση ή τους).

Σημειώνουμε ότι είναι η τρίτη πανελληνίως απόφαση που ορίζει ουσιαστικά διαγραφή του συνολικού χρέους και οι υπόλοιπες ήταν:

1) η υπ’ αριθ. 106/2011 απόφαση Ειρηνοδικείου Λάρισας που δημοσιεύτηκε στις 31 Αυγούστου 2011 και εφάρμοσε για πρώτη φορά το άρθρο 8 παράγραφο 5 του Ν. 3869/2010 που δίνει την εξαιρετική δυνατότητα στο δικαστηρίου να ορίζει με την απόφαση του μηδενικές μηνιαίες καταβολές και2) η υπ. αριθμ. 38/2012 απόφαση Ειρηνοδικείου Κισσάβου Λάρισας, που δημοσιεύτηκε στις 31 Οκτωβρίου 2012, δικαίωσε υπερχρεωμένη την έφορο της οργάνωσης άνεργη δανειολήπτρια, η οποία είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 335.319,94 ευρώ προς οκτώ τράπεζες και όρισε με την απόφαση του μηδενικές μηνιαίες καταβολές χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν του ότι η ίδια διαθέτει κύρια κατοικία.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκης πρόεδρος της «Κίνηση Πολιτών Δανειοληπτών» επισημαίνει τη μεγάλη συμβολή των Ελλήνων Ειρηνοδικών τους οποίου ευχαριστεί για τις γενναίες ερμηνείες του περιβόητου νόμου Κατσέλη πάντοτε προς όφελος των ανήμπορων δανειοληπτών «οιονεί μελών» μας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...