Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Νέο ρεκόρ στην τιμή της αμόλυβδης

Στα 1,64 ευρώ το λίτρο εκτοξεύθηκε η μέση τιμή της αμόλυβδης σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών υγρών καυσίμων, σημειώνοντας νέο ρεκόρ μετά και την άνοδο των διεθνών τιμών εν μέσω έντονων ανησυχιών για την ασφάλεια της τροφοδοσίας από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Αύξηση παρατηρείται και στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ η ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους στη διακίνηση υγρών καυσίμων που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα, μετατέθηκε για την Πέμπτη.

Το προηγούμενο υψηλό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών ήταν 1,635 ευρώ, στις 21 Ιανουαρίου. Σωρευτικά, από την αρχή του μήνα η μέση τιμή της βενζίνης έχει αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο.

Κεφαλονιά, Λασίθι, Ρέθυμνο, Χίος, Χανιά και Κυκλάδες παραμένουν οι ακριβότεροι νομοί της χώρας, με τιμές που φθάνουν έως και τα 1,837 ευρώ το λίτρο. Θεσσαλονίκη, Δράμα, Ημαθία, Αθήνα, ανατολική Αττική και Κιλκίς είναι οι φθηνότεροι νομοί με τιμές που ξεκινούν από 1,627 ευρώ.

Ενδεικτικό της κατάστασης στην αγορά είναι το γεγονός ότι η σούπερ αμόλυβδη σε τέσσερις νομούς της χώρας (Χανιά, Ρέθυμνο, Μεσσηνία και Έβρος) έχει αγγίξει τα 1,999 ευρώ το λίτρο.
Την ίδια ώρα η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στα 84,8 λεπτά το λίτρο, αυξημένη κατά 4,6 λεπτά σε σχέση με την αρχή του μήνα. Η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνεται από 82,1 λεπτά στη Δράμα έως 90,2 λεπτά στην Κέρκυρα, με τη μέγιστη να φθάνει έως και τα 96 λεπτά το λίτρο.

Τη δραστική μείωση των έμμεσων φόρων στα καύσιμα και την κατάργηση τώρα του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης, ζητεί το ΚΚΕ .


«Είναι επιτακτική ανάγκη η εισαγωγή, η διύλιση, το εμπόριο του πετρελαίου να μην γίνεται από τα μονοπώλια αλλά από ένα αποκλειστικά ενιαίο δημόσιο φορέα ενέργειας», συμπληρώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

H ΔΗΜ.ΑΡ.

Σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων αναφέρονται τα εξής:

"Η κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Η Ελλάδα αν συνεχίσει στον ίδιο δρόμο θα φτάσει σε λίγο καιρό να διεκδικεί τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια ώρα η έρευνα του ΕΜΠ είναι αποκαλυπτική για το ποσοστό των πρατηρίων που έχουν πειραγμένες αντλίες.

Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας δεν μπορεί να κλείνει άλλο τα μάτια στην αισχροκέρδεια. Απαιτείται αυστηροποίηση των ελέγχων και θεσμοθέτηση ενός ισχυρού πλαισίου για τη διακίνηση και την εμπορία των καυσίμων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...