Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Στον υψηλό ΦΠΑ 23% θα υπαχθούν δεκάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης

Μεγάλες επιβαρύνσεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό και εκτίναξη του πληθωρισμού αναμένεται να φέρει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών  για μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή 11% στον υψηλό 23% από την 1η Ιανουαρίου 2011. Στόχος της Κυβέρνησης είναι η είσπραξη 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», στη λίστα που άρχισαν να μελετούν στο υπουργείο Οικονομικών «κλειδωμένη» θεωρείται η μετάταξη στον υψηλό συντελεστή των τροφίμων για υψηλά βαλάντια όπως το χαβιάρι και τα είδη ντελικατέσεν αλλά και άλλων αγαθών και υπηρεσιών που δεν απασχολούν μόνο τους έχοντες. Από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ δεν φαίνεται να γλιτώνουν οι χυμοί, τα αναψυκτικά και οι ξηροί καρποί, τα εισιτήρια κινηματογράφου, συναυλιών και αθλητικών εκδηλώσεων που σήμερα επιβαρύνονται με συντελεστή 11% ενώ στις εφημερίδες και στα βιβλία ενδέχεται να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση αφού σήμερα επιβάλλεται συντελεστής 5,5% και δεν αποκλείεται να φτάσει το 23%.

Στη λίστα περιλαμβάνονται ακόμη λουλούδια, υπηρεσίες υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, ελαιοχρωματιστών κ.λπ. που αφορούν συντήρηση παλαιών κατοικιών, σερβιριζόμενα αγαθά σε καφενεία, εστιατόρια και μπαρ, διαμονή σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ, επιδιορθώσεις ενδυμάτων και υποδημάτων, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, ακόμη και υπηρεσίες κηδειών...

Πάντως, τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης και φάρμακα αποτελούν τις δύο κατηγορίες αγαθών που «γλιτώνουν» τον υψηλό ΦΠΑ και τις κατακόρυφες ανατιμήσεις, αφού αποτελούν τη νέα κόκκινη γραμμή του οικονομικού επιτελείου, προκειμένου να αποφευχθεί καταλυτικό πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς που δοκιμάζονται ήδη αλλά και νέο έντονο κύμα κοινωνικών αντιδράσεων.

Η μετάταξη υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή 23% σημαίνει πως ένα αναψυκτικό που σήμερα κοστίζει 55 λεπτά θα αυξηθεί στα 61 λεπτά ή έξι λεπτά παραπάνω ενώ μία ανθοδέσμη των 50 ευρώ θα αυξηθεί σε 55,4 ευρώ και μία μπίρα που σερβίρεται σε καφέ έναντι 6 ευρώ σήμερα θα κοστίζει πλέον 6,64 ευρώ ή 64 λεπτά παραπάνω.

Αν στον υψηλό συντελεστή 23% υπαχθεί και η διαμονή σε ξενοδοχεία, τότε ένα δωμάτιο που κοστίζει σήμερα 120 ευρώ θα κοστίζει 133 ευρώ ή 13 ευρώ παραπάνω. Σε ένα πακέτο επτά διανυκτερεύσεων η επιβάρυνση θα είναι παραπάνω από αισθητή, αφού θα φτάσει τα 91 ευρώ.

Ειδικά για τα ξενοδοχεία, στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί προβληματισμός για τις επιπτώσεις της αύξησης του ΦΠΑ στον τουρισμό σε μία κρίσιμη συγκυρία, όπως άλλωστε προβληματισμός επικρατεί και για ενδεχόμενες μετατάξεις του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου αναφορικά με τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό.

Οι προβληματισμοί αυτοί θα βαρύνουν έως τη λήψη των οριστικών αποφάσεων έως το τέλος Αυγούστου, ώστε να συμπεριληφθούν στο προσχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...