Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Πλαζ: Ψηλά οι τιμές, χαμηλά οι παροχές


Πληθώρα καταγγελιών για την έλλειψη καθαριότητας στις παραλίες που εκμεταλλεύονται ιδιώτες αλλά και για το κόστος για την είσοδο και παραμονή σε οργανωμένες πλαζ δέχονται οι καταναλωτικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, οι καταγγελίες για παραλίες που εκμεταλλεύονται ιδιώτες αφορούν την έλλειψη κάδων απορριμμάτων καθώς και τουαλετών ή, όπου υπάρχουν, το γεγονός είναι δυσπρόσιτες.

Σημειώνει επίσης ότι η προσβασιμότητα των καταναλωτών στις παραλίες δεν πρέπει να εμποδίζεται από την παραχώρηση χρήσης με πληρωμή αντιτίμου για την είσοδο, ενώ παράλληλα θα πρέπει να τηρούνται τα νόμιμα.
Τονίζει δε ότι συνέπεια της αλόγιστης οικονομικής εκμετάλλευσης των παραλιών με την παραχώρηση της χρήσης τους σε ιδιώτες επιχειρηματίες είναι η ασύδοτη οικονομική εκμετάλλευση των λουομένων με την πληρωμή αντιτίμου για την είσοδο αλλά και για τη χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας, η αισθητική υποβάθμιση και αλλοίωση του περιβάλλοντος, ενώ συχνή είναι η διατάραξη σπάνιων οικοσυστημάτων.
Οι αιγιαλοί και οι παραλίες ανήκουν στο Δημόσιο, το οποίο τα προστατεύει και τα διαχειρίζεται και, σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, συνέπεια του κοινόχρηστου χαρακτήρα τους είναι η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και η ακώλυτη χρήση τους αλλά και η απαγόρευση της αποκλειστικής χρήσης τους μόνο από περιορισμένο αριθμό πολιτών. Όμως, αν και είναι αγαθά εκτός οικονομικής συναλλαγής, αντιμετωπίζονται ως αντικείμενο σκληρής οικονομικής εκμετάλλευσης μεταξύ Δημοσίου και επιχειρηματιών που επιδιώκουν να πλουτίσουν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, εκμεταλλευόμενοι ένα κοινό αγαθό.

Παράλληλα η ΕΚΠΟΙΖΩ σημειώνει ότι οι λουόμενοι όταν επισκέπτονται τις παραλίες, πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:Παραλίες- Η χρέωση για τη χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας θα πρέπει να είναι αναρτημένη σε τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο.
- Θα πρέπει να εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών.ΝαυαγοσώστεςΣύμφωνα με το Π.Δ. 23/2000, οι εκμεταλλευόμενοι λουτρικές εγκαταστάσεις, δηλ. κατάλληλα οργανωμένους χώρους του αιγιαλού ή της παραλίας στους οποίους οι λουόμενοι εισέρχονται με καταβολή αντιτίμου, υποχρεούνται κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο και ώρες από 10:30 έως 17:30 να προσλαμβάνουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών.

Ναυαγοσώστης είναι ο απόφοιτος σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, εφοδιασμένος με άδεια της οικείας Λιμενικής Αρχής σε ισχύ, ο οποίος ασκεί κατ' επάγγελμα τις παρακάτω υπηρεσίες :

- Κάθε ναυαγοσώστης ελέγχει έκταση ακτής σε ακτίνα 300 μέτρων από ειδικό βάθρο (παρατηρητήριο), η θέση του οποίου πρέπει να είναι τέτοια ούτως ώστε να διασφαλίζεται ο έλεγχος και η τέλεια κατόπτευση με στόχο την άμεση παροχή βοήθειας σε κινδυνεύοντες.

- Ο ναυαγοσώστης πρέπει να είναι εφοδιασμένος με μικρό μηχανοκίνητο σκάφος, σωσίβιο, σανίδα διάσωσης, φορητό φαρμακείο και λοιπό διασωστικό εξοπλισμό.

- Ο ναυαγοσώστης οφείλει να είναι σε ετοιμότητα καθ' όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του, να παρακολουθεί τους λουόμενους είτε από το βάθρο του είτε περιπολώντας με σωστική λέμβο, κωπηλατώντας κοντά στον χώρο των λουομένων και να μην εκτελεί άλλη παράλληλη εργασία.
Ταχύπλοα σκάφη και λοιπά θαλάσσια μέσα αναψυχής- Όταν υπάρχουν λουόμενοι σε μια παραλία, απαγορεύεται η κίνηση μηχανοκίνητων σκαφών και θαλάσσιων μέσων αναψυχής (θαλάσσιο σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο, δακτυλίδι) σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες που δηλώνουν το σύνηθες σημείο όπου φτάνουν οι κολυμβητές. Αν δεν υπάρχουν σημαντήρες, τότε απαγορεύεται η κίνησή τους σε απόσταση μικρότερη από 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο που φτάνουν οι λουόμενοι. Αν δεν υπάρχουν λουόμενοι, απαγορεύεται η κίνηση τους σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από την ακτή. Σε κάθε περίπτωση, η ταχύτητα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 5 κόμβους.
- Ειδικά για τα θαλάσσια μοτοποδήλατα (jet ski, surf jet, sea beetle, sea bike), τα όρια αντιστοιχούν ως εξής: 100 μέτρα από τους σημαντήρες, 300 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών αν δεν υπάρχουν σημαντήρες και 500 μέτρα από την ακτή αν δεν υπάρχουν κολυμβητές. Επιπλέον, η κυκλοφορία τους απαγορεύεται κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο μεταξύ των ωρών 14:00 και 17:00. Τέλος, δεν επιτρέπεται να φέρουν εξωτερικούς έλικες.
- Τα wind surf πρέπει να κινούνται έξω από τους σημαντήρες ή 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών. Κατά την είσοδο και έξοδο προς και από τη θάλασσα, οι επιβαίνοντες είναι υποχρεωμένοι να τηρούν την πρέπουσα επιμέλεια και προσοχή ώστε να αποφεύγεται η παρενόχληση των λουομένων.
- Οι υπεύθυνοι των λουτρικών εγκαταστάσεων είναι υποχρεωμένοι να επισημαίνουν τα όρια μέχρι τα οποία φτάνουν συνήθως κολυμπώντας οι λουόμενοι με την τοποθέτηση, κατά τις υποδείξεις της Λιμενικής Αρχής, σειράς ευδιάκριτων πλωτών σημαντήρων χρώματος κίτρινου, σχήματος σφαιρικού.
- Για την προστασία των λουομένων οι εκμισθωτές των μηχανοκίνητων θαλάσσιων μέσων αναψυχής είναι υποχρεωμένοι να οριοθετούν δίαυλο (διάδρομο) πλάτους 7 μέχρι 15 μέτρων και μήκους σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες κάθε περιοχής.
-Η εκκίνηση / επιστροφή μηχανοκίνητων γενικά μέσων αναψυχής επιτρέπεται από / προς τον αιγιαλό εφόσον δεν υπάρχουν λουόμενοι σε απόσταση 100 μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...