Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Ηλεκτρονικό «μάτι» της εφορίας στα ψώνια των φορολογουμένων



Με μαγνητικές κάρτες στις οποίες θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά οι αποδείξεις αγορών και παροχής υπηρεσιών θα εφοδιαστούν οι φορολογούμενοι, προκειμένου να καταστεί λειτουργικό το σύστημα των αποδείξεων.
Αυτό προκύπτει από τη δημόσια διαβούλευση που άνοιξε χθες η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, για τη μέθοδο παρακολούθησης και καταμέτρησης των αποδείξεων λιανικής, καθώς διαπιστώνεται εκ των υστέρων ότι είναι ανέφικτη η διαχείρισή τους, λόγω του τεράστιου όγκου που πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι.
Ειδικότερα, το σχέδιο της ΓΓΠΣ για το οποίο ζητούνται προτάσεις από ενδιαφερόμενους προβλέπει
μεταξύ των άλλων την καθιέρωση μιας ειδικής μαγνητικής κάρτας στην οποία θα καταχωρίζονται όλες οι συναλλαγές των καταναλωτών.
Κάθε φορολογούμενος θα λαμβάνει από τη ΓΓΠΣ ένα bar-code, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με τον ΑΦΜ του. Ο φορολογούμενος θα πλαστικοποιεί το συγκεκριμένο χαρτί στο οποίο θα είναι εκτυπωμένος ο συγκεκριμένος γραμμωτός κωδικός και με την κάρτα αυτή θα πραγματοποιεί τις αγορές. Δηλαδή, το κατάστημα στο οποίο θα ψωνίζει θα σκανάρει τη μαγνητική κάρτα και το ποσοστό και τα λοιπά στοιχεία της συναλλαγής θα καταχωρίζονται αφενός στην κάρτα αφετέρου στο «λογαριασμός» που θα έχει ο καταναλωτής στο αρχεία Taxis.
Αντί, δηλαδή, να συγκεντρώνονται οι αποδείξεις και να καταμετρώνται, από το φορολογούμενο και να επαληθεύονται από την εφορία, θα καταχωρίζονται αυτόματα στο «λογαριασμό» του φορολογούμενου.
Αυτό προϋποθέτει και τον εφοδιασμό των επιχειρήσεων μικρών και μεγάλων με τη χρήση ειδικών συσκευών που θα αναγνωρίζουν τις μαγνητικές κάρτες των φορολογουμένων αφετέρου θα τις «πιστώνουν» με την αξία των συναλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...