Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Εορταστική... τιμή της αμόλυβδης στα 1,80 ευρώ το λίτρο

ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ.

Με σπασμένα τα... φρένα κινούνται οι τιμές των υγρών καυσίμων το τελευταίο τρίμηνο. Εν μέσω εορταστικής περιόδου, οπότε και οι οδικές μετακινήσεις αυξάνονται, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει εξακοντιστεί στα 1,587 ευρώ το λίτρο και σε ορισμένες περιοχές της χώρας, μάλιστα, πωλείται κοντά στα 1,80 ευρώ το λίτρο.

Σε ανακοίνωση της η Δημοκρατική Αριστερά για τις νέες αυξήσεις στην τιμή της αμόλυβδης τονίζει ότι:

"Είναι προκλητικό και σκανδαλώδες, εν μέσω της πιο σκληρής οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα να έχει την υψηλότερη τιμή αμόλυβδης σε όλη την Ευρώπη. Η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών, η παθητική στάση της κυβέρνησης, οι υπέρογκοι φόροι, αλλά και η απληστία των εταιριών που ελέγχουν τα καύσιμα οδηγούν σε αυτή την κατάσταση. Η μόνη λύση είναι η εδώ και τώρα μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και η πάταξη της κερδοσκοπίας με συστηματικούς ελέγχους".

Από τις 27 Σεπτεμβρίου, οπότε και η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης ήταν στα 1,507 ευρώ το λίτρο, μέχρι και χθες η αύξηση είναι οκτώ λεπτά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων. Η... τεράστια αυτή ανατίμηση οφείλεται και στις διεθνείς μεταβολές των τιμών της αμόλυβδης.

Τα ελληνικά διυλιστήρια είχαν τιμή την περασμένη Παρασκευή 24 του μηνός στα 1,19 ευρώ το λίτρο και στις 27 Σεπτεμβρίου 1,09 ευρώ το λίτρο (αύξηση 10 λεπτά το λίτρο).

Στο «φούσκωμα» των τιμών των καυσίμων έχουν συντελέσει βέβαια και οι αυξήσεις των φόρων από το κράτος. Σχεδόν έξι στα δέκα ευρώ καταλήγουν στα κρατικά ταμεία.

Πάντως, τα παράδοξα και παράλογα της ελληνικής αγοράς των καυσίμων παραμένουν. Ο λόγος γίνεται για τις υπερβολικά υψηλές τιμές που διαμορφώνονται στην περιφέρεια και όχι μόνο. Για παράδειγμα στους Νομούς Λασιθίου η αμόλυβδη είναι στα 1,789 ευρώ, του Πειραιά 1,786 ευρώ, του Ηρακλείου 1,759 ευρώ, της Κέρκυρας και των Κυκλάδων στα 1,74 ευρώ το λίτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...