Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Επανέρχονται οι ξυλόσομπες λόγω κρίσης...


Ακόμη και την πιο οικονομική λύση για θέρμανση, τις παραδοσιακές ξυλόσομπες και τα τζάκια, έχει «χτυπήσει» η οικονομική κρίση, αφού οι ελληνικές οικογένειες παραμένουν «μουδιασμένες» και με δυσκολία αντεπεξέρχονται στα έξοδα της καθημερινότητας.
 
Οι καταναλωτές ακούν με αγωνία τις πληροφορίες για εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, καθώς ήδη το κόστος της θέρμανσης αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού κατά την διάρκεια του χειμώνα.
 
Έτσι, ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια είχαν «εγκαταλειφθεί» οι σόμπες και τα τζάκια χρησιμοποιούνταν κυρίως για διακόσμηση, πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει και πολλοί είναι εκείνοι που τα χρησιμοποιούν αποκλειστικά για θέρμανση, εκμεταλλευόμενοι την εξέλιξη στον χώρο της ενέργειας.
 
Παρά τις οικονομικότερες ωστόσο λύσεις που υπάρχουν στον τομέα της θέρμανσης, οι καταναλωτές δυσκολεύονται πολύ να ανταποκριθούν, όπως σημείωσε ιδιοκτήτης επιχείρησης με καυσόξυλα, Αθανάσιος Γκόγκας.
 
Οι παραγγελίες έχουν αρχίσει να γίνονται δειλά – δειλά, αλλά όπως και πέρυσι κυμαίνονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις η προμήθεια γίνεται με πίστωση, αφού δεν υπάρχει «ρευστό» στην αγορά.«Θα καταντήσουμε φιλανθρωπικά ιδρύματα, αφού ουσιαστικά εξυπηρετούμε χωρίς χρήματα, κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους που έχουν ανάγκη», σημείωσε ο κ. Γκόγκας, προσθέτοντας πως οι επιχειρηματίες του κλάδου ευελπιστούν πως η κίνηση θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα, με δεδομένη την υψηλή τιμή του πετρελαίου.Πάντως εδώ και τέσσερα χρόνια οι τιμές στα καυσόξυλα παραμένουν οι ίδιες, χωρίς να αυξηθούν.

«Αργοπεθαίνει» η υλοτομία
Η μειωμένη κίνηση έχει βεβαίως αποτέλεσμα την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας από τον κλάδο, ενώ σημαντική «πληγή» αποτελεί η παράνομη υλοτομία, η οποία είναι δύσκολο να ελεγχθεί και να αντιμετωπιστεί.Λέγοντας παράνομη υλοτομία εννοείται όχι μόνο η παράνομη εμπορία μεγάλων ποσοτήτων ξυλείας, αλλά ακόμη και η κοπή ξύλων από οποιονδήποτε ιδιώτη για προσωπική του χρήση, ένα φαινόμενο ιδιαίτερα διαδεδομένο σε μια δασική περιοχή όπως τα Γιάννινα και η Ήπειρος.
 
Όπως σημείωσε ο κ. Γκόγκας, οι υπηρεσίες κάνουν ότι μπορούν αλλά και λόγω της οικονομικής συγκυρίας τέτοια φαινόμενα «παραβλέπονται» παρά τη μεγάλη ζημιά που προκαλούν στον κλάδο.Οι επιχειρήσεις που απασχολούνται στον χώρο ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας, καθώς επισημαίνουν πως τα τελευταία χρόνια έχουν σταματήσει να γίνονται διαχειριστικές μελέτες και η υλοτομία έχει ουσιαστικά περιοριστεί πολύ.Όλα τα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο μάλιστα πρόκειται να συζητηθούν σε συνέλευση που πραγματοποιεί το Σωματείο στα Γιάννινα την ερχόμενη Δευτέρα. 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...