Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Αντιτρομοκρατική... για την ακρίβεια

«Oι τιμές πρέπει να πέσουν και οι πολυεθνικές θα πρέπει να εξηγήσουν για ποιον λόγο πωλούν στην Ελλάδα τα προϊόντα τους ακριβότερα απ΄ ό,τι στις άλλες χώρες της Ευρώπης» υπογράμμισε χθες ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης στις πρώτες δηλώσεις του ως υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Οπως το συνηθίζει, ο υπουργός κήρυξε τον πόλεμο στην ακρίβεια από την πρώτη του ημέρα στο υπουργείο, περιγράφοντας ταυτόχρονα τον κεντρικό στόχο του και το στίγμα της πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει. Επανερχόμενος ύστερα από 11 χρόνια στο γηραιό κτίριο της πλατείας Κάνιγγος ο κ. Χρυσοχοΐδης- χρησιμοποιώντας δρακόντεια μέσα ασφαλείας καθ΄ όλη τη διάρκεια της παρουσίας του στο πρώην υπουργείο Εμπορίου-, αυτή τη φορά ως υπουργός, έδωσε την εντύπωση ότι βασικό του μέλημα είναι η εποπτεία της αγοράς και η λειτουργία του ανταγωνισμού - εγκαταστάθηκε ήδη στο υπουργικό γραφείο.

Συνοδευόταν από τον επιστήθιο φίλο του και στενό του συνεργάτη, πρώην εισαγγελέα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κ. Ι. Διώτη, καθώς και από τον νέο υφυπουργό κ. Ντ. Ρόβλια, ο οποίος και πρόκειται να αναλάβει την εποπτεία της αγοράς. Ο νέος υπουργός αργά το μεσημέρι μίλησε σε συγκέντρωση υπαλλήλων του- παρηκμασμένου - πρώην υπουργείου Εμπορίου θυμίζοντάς τους την παρελθούσα θητεία του σε αυτό (από το 1995 ως και το 1999). Σαφής ένδειξη της σχέσης που διατήρησε με πολλούς εξ αυτών αποτελεί το γεγονός ότι σε δεκάδες υπαλλήλους που τον χαιρέτησαν απευθυνόταν με το μικρό τους όνομα.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης στην ομιλία του φρόντισε να υπενθυμίσει ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του και εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησε ο πληθωρισμός έπεσε στο 2% και έτσι έγινε εφικτή η είσοδος της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Οριοθετώντας το πλαίσιο της νέας πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει έστειλε αυστηρό μήνυμα στην αγορά και έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Εξήγησε μάλιστα ότι τούτο πρακτικά σημαίνει την άμεση μείωση των τιμών, την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας και κυρίως την πλήρη ενεργοποίηση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού. Φυσικά και σκοπεύει, όπως έκανε γνωστό, να ανοίξει άμεσα διάλογο με την αγορά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι κλάδοι.

Ωστόσο τόνισε προς τους υπάλληλους: «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το εισόδημα των εργαζομένων και των πολιτών. Θα δώσουμε μάχη κατά του πληθωρισμού, της αισχροκέρδειας και της κερδοσκοπίας. Συστηματικά θα το κάνουμε με ελέγχους, με τη νομοθεσία για τον ανταγωνισμό, με έρευνες αλλά και με διάλογο. Είναι μια περίοδος στην οποία θα μειωθούν και οι τιμές, όχι μόνο οι μισθοί». Από την πλευρά του, ο υφυπουργός κ. Ρόβλιας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «σεβόμαστε τις επιχειρήσεις, δημιουργούμε υγιές περιβάλλον αλλά απαιτούμε και σεβασμό από τις επιχειρήσεις απέναντι στον νόμο». Α μεση ήταν η αντίδραση των αλευροβιομηχάνων. Οπως αποφάσισαν χθες, δεν πρόκειται να προτρέψουν ξανά στο μέλλον τα μέλη τους να κάνουν ανατιμήσεις, αλλά τις ανατιμήσεις που ήδη έγιναν θα τις πληρώσουν οι... καταναλωτές. Οι δύο σύνδεσμοι των αλευροβιομηχανιών, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων και ο Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων της Ελλάδος, προσήλθαν χθες το μεσημέρι στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και πρότειναν να αναλάβουν δεσμεύσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνουν «την ανάκληση ή ανασκευή των ανακοινώσεων περί αναπροσαρμογής τιμών και την αποχή τους στο μέλλον από οποιαδήποτε σύσταση ή προτροπή που να αφορά, άμεσα ή έμμεσα, τη διαμόρφωση της τιμολογιακής και εν γένει εμπορικής πολιτικής των επιχειρήσεων-μελών τους». Και έτσι η Επιτροπή Ανταγωνισμού ομόφωνα αποφάσισε να αποδεχθεί τις δεσμεύσεις που υπέβαλαν οι δύο Σύνδεσμοι και να μην προχωρήσει στη λήψη των ασφαλιστικών μέτρων νομιμοποιώντας κατ΄ ουσίαν τις επιχειρήσεις που προχώρησαν σε ανατιμήσεις.

www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...