Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Τραπεζικός πόλεμος στα... θρανία

Μάχη στα... θρανία και τα αμφιθέατρα με έπαθλο μελλοντικούς πελάτες δίνουν πλέον οι τράπεζες. Καθώς οι χορηγήσεις νέων δανείων συρρικνώνονται μήνα με τον μήνα και τα υπόλοιπα των καταθέσεων μειώνονται, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κάνουν άνοιγμα σε νέες κατηγορίες πελατών. 

Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν πιστούς πελάτες για το μέλλον, καθώς γνωρίζουν ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τουλάχιστον στη σχέση των νέων με τις τράπεζες. Ετσι, με νέα προϊόντα, καταθέσεις, δάνεια και κάρτες, ειδικά φτιαγμένα για φοιτητές αλλά και μαθητές, επιδιώκουν από τη μία να αυξήσουν τις εργασίες τους και από την άλλη να «κλειδώσουν» πελάτες, όχι μόνο για τη διάρκεια των σπουδών τους αλλά και για τις μελλοντικές συναλλαγές τους.

Από την πλευρά τους, οι υποψήφιοι πελάτες των τραπεζών με αυτόν τον τρόπο απολαμβάνουν μια σειρά από προνόμια, τόσο στις καθημερινές συναλλαγές τους όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, λαμβάνοντας μεταξύ άλλων καταναλωτικά- σπουδαστικά δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια και άλλους ευνοϊκούς όρους στην αποπληρωμή τους. 

Οπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, οι τραπεζίτες γνωρίζουν πολύ καλά τη δύναμη της συνήθειας, καθώς- σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών- πολύ δύσκολα οι Ελληνες αλλάζουν χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, αρκεί να αρχίσουν τη συνεργασία τους με αυτό και να μείνουν ευχαριστημένοι από το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών. 

Ετσι, οι τράπεζες δίνουν μια σειρά από δώρα στους φοιτητές, τους μαθητές αλλά και τις οικογένειές τους, καλύπτοντας παράλληλα τις αυξημένες ανάγκες για χρηματοδότηση ή άλλες συναλλαγές που προκύπτουν με την έναρξη του ακαδημαϊκού βίου. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα φοιτητικά δάνεια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και στο εξωτερικό, ενώ η αποπληρωμή τους κατά κανόνα γίνεται αφού ο δανειολήπτης ολοκληρώσει τις σπουδές του και ενταχθεί στον εργασιακό βίο. 

Μεταξύ άλλων, στη «φαρέτρα» των τραπεζών προκειμένου να προσελκύσουν νέους πελάτες από τον ακαδημαϊκό χώρο είναι τα δάνεια με μειωμένα επιτόκια και περίοδο χάριτος, οι πιστωτικές κάρτες που δεν επιβαρύνονται με συνδρομές, τα μηδενικά έξοδα σε μια σειρά από συναλλαγές και πλήθος άλλων διευκολύνσεων. 

Η έκπτωση στο επιτόκιο είναι της τάξεως του 10%, σε σύγκριση με τα ονομαστικά επιτόκια των απλών καταναλωτικών δανείων, ενώ το κέρδος από τα μηδενικά έξοδα έκδοσης - ανάλογα με την τράπεζα- κυμαίνεται από 50 έως 100 ευρώ. Παράλληλα, στις περιπτώσεις φοιτητικών καρτών με μηδενική συνδρομή, ο φοιτητής γλιτώνει από 20 έως 40 ευρώ ανά έτος. 

Μεγάλος είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών και στα έξοδα των εμβασμάτων, κυρίως σε χώρες εκτός της ευρωζώνης. Με αυτόν τον τρόπο, οι τραπεζίτες επιδιώκουν να προσελκύσουν ως πελάτες και τους φοιτητές του εξωτερικού, είτε αυτοί πραγματοποιούν προπτυχιακές είτε μεταπτυχιακές σπουδές. Οι ελληνικές τράπεζες για τον λόγο αυτόν αξιοποιούν το δίκτυό τους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και την Αγγλία και μέσω αυτού μειώνουν κατακόρυφα το κόστος αποστολής χρημάτων προς το εξωτερικό και παράλληλα δημιουργούν ολοκληρωμένα πακέτα με δωρεάν εμβάσματα, καταθετικούς λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες χωρίς συνδρομή στην αλλοδαπή. Το κέρδος στην περίπτωση αυτή είναι σημαντικό, καθώς το κόστος ενός εμβάσματος προς το εξωτερικό μπορεί να ξεπεράσει τα 20 ευρώ ανά συναλλαγή, ενώ με τις ειδικές προσφορές των τραπεζών πέφτει ακόμα και στα 2 ευρώ. 

Για μια οικογένεια που στέλνει κάθε μήνα χρήματα, η διαφορά είναι 216 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή το κέρδος ξεπερνά τα 1.000 ευρώ για μια σχολή πενταετούς φοίτησης. 

Παράλληλα, ειδικά για νέους και μαθητές, οι τράπεζες διαθέτουν ειδικούς καταθετικούς λογαριασμούς οι οποίοι προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια και μια σειρά από επιπλέον προνόμια, όπως για παράδειγμα προνομιακούς όρους και μεγαλύτερη διάρκεια σε καταναλωτικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες χωρίς συνδρομή. 


Χαμηλότερα επιτόκια σε δάνεια, υψηλότερα σε καταθέσεις, μειωμένεςπρομήθειες σε εμβάσματα προσφέρουν οι τράπεζες σε φοιτητέςμαθητές

Φλερτ και με τους εκτός Ελλάδας φοιτητές
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους τραπεζίτες παρουσιάζουν και οι φοιτητές που σπουδάζουν εκτός Ελλάδας. Μάλιστα, η κατηγορία αυτή εμφανίζεται πλέον ως εξαιρετικά προσοδοφόρα για τους τραπεζίτες, καθώς οι οικογένειες που έχουν την οικονομική άνεση να στείλουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό αποτελούν εν δυνάμει ιδανικούς πελάτες για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. 

Στην περίπτωση αυτή, ο ανταγωνισμός εστιάζεται ως επί το πλείστον στο κόστος της μεταφοράς χρημάτων από την Ελλάδα στη χώρα των σπουδών και σε μειωμένες τιμές τραπεζικών υπηρεσιών, αξιοποιώντας το εκεί δίκτυο καταστημάτων που διαθέτουν, είτε από θυγατρικές τους είτε από άλλες συνεργασίες. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η βρετανική ΗSΒC, η οποία για τους φοιτητές που σπουδάζουν στην Αγγλία διαθέτει δάνειο με χαμηλό επιτόκιο αλλά και καταθετικό λογαριασμό με δωρεάν συναλλαγές στα ΑΤΜ της τράπεζας, μειωμένα έξοδα εμβασμάτων, φοιτητική εκπτωτική κάρτα, δωρεάν ταξιδιωτική ασφάλιση και ιατρική ασφαλιστική κάλυψη με προνομιακό ασφάλιστρο. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα πλήρες φοιτητικό πακέτο με προνομιακούς όρους, το οποίο η τράπεζα επιτυγχάνει αξιοποιώντας το διεθνές δίκτυο της ΗSΒC. 

Αντίστοιχα, αξιοποιώντας το δίκτυό τους στο εξωτερικό, τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και η Εθνική, ρίχνουν τα έξοδα των εμβασμάτων προς τα Βαλκάνια μειώνοντας το κόστος ακόμα και στα 2 ευρώ, όταν κατά μέσον όρο μια αντίστοιχη συναλλαγή κοστίζει πάνω από 20 ευρώ. Η μείωση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν στις γειτονικές χώρες, καθώς η αποστολή εμβασμάτων προς το εξωτερικό είναι ιδιαίτερα συχνή. 

Οι προσφορές - δέλεαρ για τους σπουδαστές
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους, το μπαράζ των προσφορών από τις τράπεζες αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες, με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Ηδη πάντως οι μεγαλύτερες τράπεζες έχουν τις δικές τους προτάσεις προς τους νυν αλλά και τους μελλοντικούς φοιτητές, αντλώντας κάθε χρόνο νέους πελάτες από τη συγκεκριμένη δεξαμενή. 

Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ διαθέτει στους πελάτες της το «Σπουδάζω», αρκεί να μπορούν να αποδείξουν τη φοιτητική ιδιότητά τους. Υπό αυτήν την προϋπόθεση, απολαμβάνουν 12μηνη έντοκη περίοδο χάριτος και χαμηλό επιτόκιο, 9,95% κυμαινόμενο και 10,65% σταθερό. Επίσης, η ίδια τράπεζα διαθέτει μια σειρά από καταθετικούς λογαριασμούς για νέους και μαθητές με υψηλότερα επιτόκια. 

Η ΕURΟΒΑΝΚ διαθέτει την πιστωτική κάρτα Student Εurobank Visa η οποία δεν επιβαρύνεται με συνδρομή, επιτρέπει δωρεάν αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ της Εurobank, μεταφορά υπολοίπων λογαριασμών από άλλες πιστωτικές κάρτες, καθώς και συμμετοχή στο πρόγραμμα «Επιστροφή» της τράπεζας. 

Η ΑLΡΗΑ ΒΑΝΚ από την πλευρά της διαθέτει τα προγράμματα ΑLΡΗΑ 1/2/3 για νέους 18-27 ετών, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν καταθετικό λογαριασμό με υψηλό επιτόκιο, ασφαλιστικό πρόγραμμα αλλά και καταναλωτικό δάνειο με προνομιακό επιτόκιο για τις προπτυχιακές και τις μεταπτυχιακές σπουδές. Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣδιαθέτει τον ειδικό καταθετικό λογαριασμό «Στόχοι Ζωής», καθώς και ειδικές πιστωτικές κάρτες (προπληρωμένη και κανονική) που απευθύνονται σε ακαδημαϊκούς πολίτες. 

ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ προσφέρει μεταξύ άλλων δάνεια σπουδών για κάλυψη διδάκτρων ξένων γλωσσών ή φροντιστηρίων ανήλικου μαθητή, δαπανών εγκατάστασης και αγοράς οικοσκευών φοιτητών, διδάκτρων φοιτητών εξωτερικού και διδάκτρων μεταπτυχιακών σπουδών. Διατίθενται με κυμαινόμενο επιτόκιο 7,15% και προσφέρουν μειωμένο επιτόκιο 1% για τους 10 πρώτους νεοεισαχθέντες από κάθε σχολή (ΑΕΙ, ΤΕΙ) και αντίστοιχη έκπτωση για τους ήδη φοιτούντες με μέσο όρο βαθμολογίας των τελευταίων εξαμήνων άνω του 7,5. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης πιστωτικής κάρτας σε φοιτητές άνω των 18 ετών με όριο 1.000 ευρώ και δωρεάν συνδρομή για 3 έτη. 

Η ΕΜΡΟRΙΚΙ ΒΑΝΚ διαθέτει το φοιτητικό πακέτο «unique», το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει λογαριασμό καταθέσεων με προνομιακό επιτόκιο, πιστωτική κάρτα και δωρεάν μεταφορά χρημάτων μεταξύ λογαριασμών της ίδιας τράπεζας. 

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ διαθέτει τον ειδικό λογαριασμό Αποταμίευση Νέων CΥ- JUΝΙΟR που απευθύνεται σε ανηλίκους με προνομιακό επιτόκιο 2,50% από το πρώτο ευρώ και για όλο το υπόλοιπο του λογαριασμού, χωρίς ελάχιστο ποσό κατάθεσης και με εξαμηνιαία καταβολή τόκων. 

Η ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ διαθέτει για φοιτητές το πακέτο προϊόντων Geniki Νέων, το οποίο περιλαμβάνει καταθετικό λογαριασμό με υψηλότερα επιτόκια, πιστωτική κάρτα χωρίς συνδρομή, καταναλωτικό δάνειο με μειωμένο, ονομαστικό σταθερό επιτόκιο 9,5% και δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα ηλεκτρονικής τραπεζικής της τράπεζας. 

Η ΜΙLLΕΝΝΙUΜ ΒΑΝΚ επιδιώκει να προσελκύσει τους φοιτητές με ειδικό δάνειο που έχει επιτόκιο 2 μονάδες χαμηλότερο από το εκάστοτε ισχύον της τράπεζας, διάρκεια αποπληρωμής έως 84 μήνες και δυνατότητα πρόωρης ολικής ή μερικής προεξόφλησης χωρίς επιβάρυνση. Επίσης, η ίδια τράπεζα διαθέτει πιστωτική κάρτα στους φοιτητές χωρίς την ανάγκη ύπαρξης εγγυητή και ορίων εισοδήματος. 

Η ΑΤΕΒΑΝΚ διαθέτει το δάνειο «Αθηνά Σπουδαστικό» με ονομαστικό επιτόκιο 10% και διάρκεια αποπληρωμής έως 10 χρόνια. Επίσης, η ίδια τράπεζα διαθέτει πιστωτική κάρτα με δωρεάν συνδρομή για πάντα, προσφέρει μείωση του επιτοκίου κατά μία μονάδα έπειτα από 6 μήνες συνεπών πληρωμών, δωρεάν ασφαλιστικές καλύψεις και ελάχιστη μηνιαία καταβολή μόνο 2% του εκάστοτε υπολοίπου. 

90.000 
οι εισακτέοι φέτος στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...