Υπάρχει μια κατηγορία στην οποία παίζουμε ως Ελληνες στήθος με στήθος την πρώτη θέση στην Ευρώπη μαζί με τους Γάλλους και τους Γερμανούς: η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ψωμιού. «Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 75 κιλά,ένας αριθμός δέκα κιλά μεγαλύτερος σε σχέση με τη δεκαετία του 1990» λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας κ. Μιχάλης Μούσιος. Σε αυτή την αύξηση συνετέλεσαν διάφοροι παράγοντες. «Πρώτον,οι οικονομικοί μετανάστες βασίζουν τη διατροφή τους στο ψωμί.Δεύτερον,καταρρίφθηκε από τους διαιτολόγους ο μύθος ότι το ψωμί παχαίνει.Και βέβαιαστην ελληνική αγορά πλέονκυκλοφορούν πολλά και διαφορετικά είδη ψωμιού,ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας» συμπληρώνει.
Σε καιρούς μάλιστα που οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη ο τομέας της αρτοποιίας έχει δικαίωμα να διατηρεί την αυτοπεποίθησή του. «Ο κλάδος παρουσιάζει δυναμική. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 14.400 αρτοποιεία σε όλη την Ελλάδα, 1.500 περισσότερα απ΄ όσα υπήρχαν το 2007,ενώ από τότε που ξεκίνησε η κρίσηδεν έχουν καταγραφεί λουκέτα» τονίζει ο κ. Μούσιος. «Δεν μπορώ να πω ότι η κρίση δεν μας έχει επηρεάσει, η όποια πτώση του τζίρου όμως δεν έχει να κάνει τόσο με το ψωμί όσο με τα άλλα προϊόντα που πουλάνε οι φούρνοι» επισημαίνει η κυρία Ελσα Κουκουμέρια, γενική γραμματέας του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης. Για τον κ. Λάμπρου, master baker και τεχνικό σύμβουλο στους Μύλους Λούλη, απόδειξη για την ευμάρεια των φούρνων είναι «οι τρεις σχολές του ΟΑΕΔ αλλά και τα διάφορα ιδιωτικά ΙΕΚ αρτοποιίας που είναι γεμάτα σπουδαστές,οι οποίοι μάλιστα απορροφώνται αμέσως από την αγορά εργασίας».
Αν και αναπτυσσόμενη η ελληνική αρτοποιία δεν έχει καταφέρει να φτιάξει ακόμη ένα ψωμί σήμα κατατεθέν της. «Το ψωμί το οποίο ονομάζουμε χωριάτικοδεν έχει κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές.Κάθε φούρνος το φτιάχνει ανάλογα με τις δικές του συνταγές και προτιμήσεις» λέει η κυρία Κουκουμέρια. «Αυτό είναι καλό διότι επιτρέπει στους διάφορους αρτοποιούς να ανταγωνίζονται προκειμένου να φτιάξουν καλύτερα προϊόντα. Από την άλλη πλευρά, όμως, διάφοροι επιτήδειοι βαφτίζουν χωριάτικο και παραδοσιακόψωμιά που κάθε άλλο παρά τέτοια είναι» επισημαίνει ο κ. Μούσιος.
O ι αρτοποιοί ισχυρίζονται ότι, παρά τις πρόσφατες αυξήσεις στα άλευρα, η τιμή του ψωμιού παρέμεινε σταθερή, με τη φραντζόλα του άσπρου να κοστίζει από 60 ως 80 λεπτά. «Ο φούρναρης ξέρει συνήθως τον πελάτη του προσωπικάκαι αντιλαμβάνεται τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τον καταναλωτή» λέει η κυρία Κουκουμέρια. «Ακόμη και σήμεραστο ψωμί ο πελάτης πάνω από όλα αναζητά την ποιότητα.Δεν είναι τυχαίο ότι τα διάφορα κατεψυγμένα που πωλούνται σε σουπερμάρκετ και πρατήρια άρτου έχουν πολύ μικρό μερίδιο της αγοράς» τονίζει ο κ. Μούσιος.
Αν ο δρόμος σάς φέρει αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά έναν κόσμο με ιστορία χιλιάδων ετών. Την Τετάρτη ξεκινάει στην πλατεία Αριστοτέλους το 2ο Φεστιβάλ Αρτου, το οποίο θα διαρκέσει ως την Κυριακή 17 Οκτωβρίου. «Είναι μια ευκαιρία για τον κόσμο να έρθει σε επαφή με την παραγωγή του ψωμιού» λέει η κυρία Ελσα Κουκουμέρια, γενική γραμματέας του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης.
Καθημερινά αρτοτεχνίτες αλλά και παιδιά από σχολεία θα παράγουν περί τα 2.000 ψωμιά, ενώ την Κυριακή 17 Οκτωβρίου η παρασκευή κουλουριού αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκατ. τεμάχια. Η καθημερινή παραγωγή άρτου θα παραδίδεται σε διάφορα ιδρύματα της πόλης. «Στο κέντρο της πλατείας θα λειτουργεί ένας μύλοςπου θα αλέθει το σιτάρι και στη συνέχεια θα μεταφέρεται στον φούρνο της γειτονιάς, δίπλα, όπου θα ετοιμάζεται η ζύμη. Τη ζύμη αυτή θα την παίρνουν κάθε ημέρα 200 παιδάκια του δημοτικούτα οποία μαζί και με τους αρτοτεχνίτες θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν τα δικά τους κουλούρια» λέει στο «Βήμα» ο κ.Σαράντος Λάμπρου, master baker, τεχνικός σύμβουλος στους Μύλους Λούλη, ο οποίος θα έχει το γενικό πρόσταγμα. tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!