Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Καταναλωτές και έμποροι "απέναντι" στην κερδοσκοπία και τις πολυεθνικές

Τη στιγμή που οι μισθοί στη χώρα μας έχουν μειωθεί, οι Έλληνες εξακολουθούν να ακριβοπληρώνουν τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
 
Για το λόγο αυτό, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οι καταναλωτικές οργανώσεις κάνουν σαφές ότι θα στηρίξουν κάθε ενέργεια του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενάντια στην κερδοσκοπία και τις εναρμονισμένες πρακτικές των ενδοομιλικών συναλλαγών των πολυεθνικών εταιριών.
 
Στοχεύοντας στην εξάλειψη του φαινομένου της αισχοκέρδειας, το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μεταξύ άλλων, θα ενισχύσει και το ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και το τελευταίο διάστημα, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ανοιχτού διαλόγου με τους φορείς της αγοράς, προκειμένου να μην παρατηρούνται στρεβλώσεις στην αγορά.

Οι υπερτιμολογήσεις αυξάνουν τις τιμές
Οι καταναλωτικές οργανώσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι η χώρα μας είναι "οικονομικός παράδεισος" για τις πολυεθνικές εταιρίες, απορρίπτοντας, με αυτό τον τρόπο, το ενδεχόμενο μετεγκατάστασής τους σε άλλες χώρες."Οι πολυεθνικές κάνουν "πάρτυ" με τη δραστηριοποίησή τους στην ελληνική αγορά", δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος, κ. Μιχάλης Τσιφάκης
 
Όπως ανέφερε, αυτές διαμορφώνουν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα, για καθαρά φορολογικούς λόγους. "Δηλαδή, όταν η μητρική εταιρία γνωρίζει πως στη χώρα, που δραστηριοποιείται η θυγάτρική της, υπάρχει υψηλή φορολόγηση, θα τιμολογήσει το προϊόν ακριβότερα, για να αποφύγει μεγάλο φόρο στα κέρδη της, μειώνοντας, ταυτόχρονα, τα περιθώρια κέρδους στον ισολόγισμό της", ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), κ. Νίκος Τσεμπερλίδης, δήλωσε ότι οι πολυεθνικές κερδοσκοπούν στην Ελλάδα, μέσω των ενδοομιλικών χρεώσεων, και διαμορφώνουν πολιτικές, όπως τις θέλουν. Αυτό το γεγονός το απέδωσε στο ότι αυτές ελέγχουν μεγάλα κομμάτια της αγοράς και διακινούν σχεδόν το 80% των προϊόντων, που κυκλοφορούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...