Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Ερχονται αποδείξεις δύο ταχυτήτων

Ριζικές αλλαγές στο σύστημα των αποδείξεων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, ώστε οι πολίτες να συνεχίσουν να ζητούν τα «μαγικά χαρτάκια» για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και παράλληλα να κερδίσουν πρόσθετες φοροεκπτώσεις. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται το επόμενο διάστημα να ανακοινώσει τη μεταφορά στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ ορισμένων σημαντικών κατηγοριών προϊόντων και υπηρεσιών, προκειμένου να εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα 1 δισ. ευρώ, όπως έχει δεσμευθεί μέσω του μνημονίου. Αλλωστε η εικόνα από τις εισπράξεις ΦΠΑ το πρώτο εξάμηνο του έτους ναι μεν κινείται σε θετικό έδαφος, ωστόσο υπολείπεται σημαντικά των στόχων που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό.

Το υπουργείο εξετάζει να εφαρμόσει από το 2011 σύστημα δύο ταχυτήτων για τις αποδείξεις. Αυτό θα λειτουργεί ως εξής:

* Στην πρώτη ταχύτητα θα είναι αποδείξεις που οι πολίτες θα εμφανίζουν σε μεγάλο ποσοστό στις φορολογικές δηλώσεις, όπως είναι για παράδειγμα οι αποδείξεις των σουπερμάρκετ. Για αυτές τις περιπτώσεις το υπουργείο Οικονομικών μελετάει να λαμβάνεται υπόψη για το χτίσιμο του αφορολογήτου ορίου το μισό του ποσού που αναφέρεται στην απόδειξη που αφορά δαπάνες από σουπερμάρκετ. Ετσι, αν για παράδειγμα κάποιος μαζέψει το 2011 αποδείξεις από σουπερμάρκετ αξίας 5.000 ευρώ, στη φορολογική δήλωση θα αναγράψει 2.500 ευρώ.

* Στη δεύτερη ταχύτητα θα ανήκουν αποδείξεις που αφορούν επαγγέλματα που εμφανίζουν σημαντική ροπή στη φοροδιαφυγή, όπως έχει προκύψει από στατιστικά στοιχεία του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Στα επαγγέλματα αυτά περιλαμβάνονται τα συνεργεία αυτοκινήτων, οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι, οι καθηγητές που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα, οι γιατροί, οι δικηγόροι, τα συνεργεία καθαρισμών κτιρίων κτλ. Για αυτές τις αποδείξεις το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει για κάθε απόδειξη που θα ζητεί ο φορολογούμενος να πολλαπλασιάζεται το ποσό που αναγράφεται σε αυτήν επί δύο και αυτό το τελικό ποσό να περιλαμβάνεται στη φορολογική δήλωση. Ετσι, αν για παράδειγμα κάποιος λάβει απόδειξη από γιατρό ύψους 100 ευρώ, ο φορολογούμενος για τη συγκεκριμένη απόδειξη θα αναγράψει στη φορολογική του δήλωση 200 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζει ότι με μεγαλύτερη ευκολία θα «χτίσει» το αφορολόγητο όριο και παράλληλα θα έχει πρόσθετη φοροέκπτωση για το ποσό της αξίας των αποδείξεων που ξεπερνούν το αφορολόγητο όριο.

Σήμερα μπορεί κάποιος να συγκεντρώσει αποδείξεις συνολικής αξίας ως 15.000 ευρώ, από τις οποίες τα 12.000 ευρώ θα καλύψουν το αφορολόγητο όριο και τα υπόλοιπα 3.000

ευρώ θα προσφέρουν πρόσθετη φοροέκπτωση 300 ευρώ (3.000 Χ 10%). Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», μια σκέψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι το συνολικό ποσό των αποδείξεων που θα μπορεί να συγκεντρώσει κάποιος να ανέρχεται σε 18.000 ευρώ ή ακόμη και σε 20.000 ευρώ αντί για 15.000 ευρώ σήμερα. Ετσι, αν κάποιος συγκεντρώσει το σύνολο του νέου ανώτατου ορίου, δηλαδή 20.000 ευρώ, θα εξασφαλίσει πέραν του αφορολογήτου ορίου και πρόσθετη έκπτωση φόρου 800 ευρώ (8.000 Χ 10%). Πάντως για εφέτος θεωρείται απίθανο να αλλάξει το ισχύον σύστημα των αποδείξεων. Οι όποιες αλλαγές εφαρμοστούν θα ισχύσουν από το 2011, που είναι άλλωστε έτος-«κλειδί» για την πορεία μείωσης του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού. Μάλιστα, από το επόμενο έτος οι Εφορίες, αφού συγκεντρώσουν όλους τους φακέλους των φορολογουμένων με τις αποδείξεις, θα προχωρούν στη συνέχεια σε δειγματοληπτικό έλεγχο του 1%-2% των φακέλων, και μάλιστα θα κρατούν στατιστικά στοιχεία για τι είδους αποδείξεις έχουν συγκεντρώσει οι φορολογούμενοι. Το δείγμα θα είναι απολύτως αντιπροσωπευτικό, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, και με βάση τα στοιχεία που θα προκύπτουν θα γίνονται και διορθωτικές κινήσεις όσον αφορά το ποσοστό βαρύτητας για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...