Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Επιστροφή νοικοκυριών στη λάμπα πετρελαίου!

Του Ν. ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ /  enet.gr

Εκλεισαν το διακόπτη οι καταναλωτές κι όπου δεν το έκαναν οι ίδιοι, το έκανε η ΔΕΗ, κόβοντας το ρεύμα σε αυτούς που δεν είχαν να πληρώσουν. Τις ενδείξεις σοβαρής φτώχειας κι όχι απλής ύφεσης αποκαλύπτουν τα στοιχεία του διαχειριστή στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση ρεύματος μειώθηκε κατά 6,4% στο δίκτυο, στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου.

Ακόμα πιο μεγάλη είναι η πτώση ζήτησης στο σύστημα κατά 9% στη διάρκεια του επταμήνου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι οικιακοί καταναλωτές και όχι πια οι βιομηχανίες μειώνουν την κατανάλωσή τους με ταχύτατους ρυθμούς. Η πτώση της ζήτησης που αποτυπώνεται στην οικιακή κατανάλωση είναι σοβαρό στοιχείο όχι απλής ύφεσης, αλλά φτώχειας.

Αναλυτικά στοιχεία

Συγκεκριμένα, στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου φέτος και συγκρίνοντας με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, προκύπτει μειωμένη ζήτηση κατά 6,4% ή κατά 1.644 γιγαβατώρες. Η πτώση της ζήτησης είναι πολύ μεγάλη και δεν μπορεί να ισοφαριστεί με την αύξηση της ιδιοκατανάλωσης, η οποία είναι μόλις 47 γιγαβατώρες στο ίδιο διάστημα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για πρώτη φορά τον Ιούλιο φέτος είναι ρεαλιστικά και περιλαμβάνουν αναλυτικές πληροφορίες για την υψηλή τάση, την ιδιοκατανάλωση από φωτοβολταϊκά με τα οποία κάποιοι παράγουν το δικό τους ρεύμα κ.λπ. Αυτά τα στοιχεία δεν υπήρχαν σε παλαιότερες αναλύσεις του ΑΔΜΗΕ κι έτσι τα στοιχεία δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα με τα παλαιά. Αν λοιπόν η μέθοδος ήταν ίδια με την παλαιότερη, θα καταγραφόταν τεράστια πτώση της ζήτησης τον Ιούλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος τον Ιούλιο, ακόμα και με τη νέα καλύτερη μέθοδο αποτύπωσης που μειώνει τις διαφορές, καταγράφεται μεγάλη πτώση ζήτησης στο δίκτυο κατά 15,7% ή 763 γιγαβατώρες από πέρυσι.

Ενα μέρος αυτής της πτώσης αποδίδεται στις ηπιότερες θερμοκρασίες φέτος σε σχέση με πέρυσι και γίνεται η εκτίμηση ότι τα ενεργοβόρα κλιματιστικά δούλεψαν λιγότερο τον Ιούλιο. Αλλά η πτώση είναι τόσο μεγάλη που εντυπωσιάζει, καθώς με την παλαιά μέθοδο αποτύπωσης θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

Η θετική έκπληξη από τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ έρχεται από την υψηλή τάση και τις βιομηχανίες. Στο επτάμηνο φέτος, παρατηρείται αύξηση της ζήτησης από το επτάμηνο πέρυσι. Το ποσοστό είναι 1,1% κι αντιστοιχεί σε αυξημένη σταθερή ζήτηση 15-20 γιγαβατωρών κάθε μήνα, εκτός από τον Φεβρουάριο και τον Μάιο.

Ο Απρίλιος, με αύξηση της ζήτησης κατά 17,7% από τις βιομηχανίες, ήταν ο καλύτερος μήνας. Αντίθετα, μεγάλη είναι η πτώση των ορυχείων, όπου η μείωση της κατανάλωσης στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου από πέρυσι φθάνει συνολικά το 3,9%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...