Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

«Φωτιά» το πετρέλαιο θέρμανσης

Στο 26% διαμορφώνεται φέτος η διαφορά σε σχέση με πέρυσι στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, εάν ισχύσει η τιμή του 0,67 το λίτρο, στην οποία κατέληξαν ύστερα από συμφωνία οι εταιρείες και το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΚΕΚΑ. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά κανονικά στις 15 Οκτωβρίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΚΕΚΑ, για μια γκαρσονιέρα στη Νότια Ελλάδα το 2009 χρειάζονταν 106 ευρώ και 190,8 ευρώ για μία στη Βόρειο Ελλάδα. Φέτος, στην πρώτη περίπτωση χρειάζονται 134 ευρώ, διαφορά 28 ευρώ, και στη δεύτερη περίπτωση 241 ευρώ, διαφορά 50,4 ευρώ.
Για ένα δυάρι, το 2009, χρειάζονταν 265 ευρώ στη Νότιο Ελλάδα και 477 ευρώ στη Βόρειο Ελλάδα. Το 2010 χρειάζονται 335 ευρώ, η διαφορά κυμαίνεται στα 70 ευρώ, για τη Νότιο Ελλάδα και 603 ευρώ για τη Βόρειο Ελλάδα, η διαφορά είναι στα 126 ευρώ.
Για ένα τριάρι, το 2009, χρειάζονταν 344,5 ευρώ για τη Νότιο Ελλάδα και 620,1 ευρώ για τη Βόρειο Ελλάδα. Φέτος, χρειάζονται 435,5, η διαφορά είναι στα 91 ευρώ, στην πρώτη περίπτωση, και 783,9 ευρώ για τη Βόρειο Ελλάδα, η διαφορά είναι στα 163,8 ευρώ.
Για ένα τεσσάρι, το 2009, χρειάζονταν 424 ευρώ στη Νότιο Ελλάδα και 763,2 ευρώ στη Βόρειο Ελλάδα. Το 2010 χρειάζονται 536, διαφορά 112 ευρώ, στην πρώτη περίπτωση και 964,8 ευρώ στη Βόρειο Ελλάδα, διαφορά 201,6 ευρώ.
Για μια μονοκατοικία, το 2009, χρειάζονταν 874,5 ευρώ στη Νότιο Ελλάδα και 1.574,1 ευρώ στη Βόρειο Ελλάδα. Φέτος, χρειάζονται 1.105,5 ευρώ, η διαφορά είναι στα 231 ευρώ στη Νότιο Ελλάδα και 1989,9 ευρώ στη Βόρειο Ελλάδα, η διαφορά είναι στα 415,8 ευρώ.
Για μια πολυκατοικία δώδεκα διαμερισμάτων, πέρυσι, χρειάζονταν 3.710 ευρώ στη Νότιο Ελλάδα και 6.678 ευρώ στη Βόρειο Ελλάδα, ενώ φέτος χρειάζονται 4.690, η διαφορά είναι στα 980 ευρώ, στη Νότιο Ελλάδα και 8.442 ευρώ στη Βόρειο Ελλάδα, η διαφορά είναι στα 1764 ευρώ.

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Βενζίνη και από τα σουπερμάρκετ

Το δρόμο για την ίδρυση και λειτουργία πρατηρίων υγρών καυσίμων από τα σουπερμάρκετ ανοίγει το υπουργείο Υποδομών με διατάξεις που έχουν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την οδική ασφάλεια που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικά για τα πρατήρια υγρών καυσίμων το σχέδιο νόμου προβλέπει μεταξύ άλλων:

* Τη λειτουργία βενζινάδικων από σουπερμάρκετ
* Τη μείωση στα 50 μ. της απόστασης ασφαλείας από χώρους όπως νοσοκομεία, σχολεία κ.τ.λ. για την ίδρυση και λειτουργία πρατηρίων υγρών καυσίμων
* Την επέκταση της απαγόρευσης λειτουργίας βενζινάδικων κάτω από κτίρια γραφείων και ξενοδοχεία
* Τη διάθεση πεπιεσμένου φυσικού αερίου από τα πρατήρια υγρών καυσίμων

Οσον αφορά τις υπόλοιπες διατάξεις:

- Ιδρύεται Εθνικό Συμβούλιο για την Οδική Ασφάλεια
- Καθιερώνεται η Κάρτα Ελέγχου Θορύβου για δίκυκλα και τρίκυκλα
- Μειώνεται στα 50 ευρώ το ύψος του προστίμου που θα πρέπει να καταβάλει ο ιδιοκτήτης ΙΧ οχήματος στην περίπτωση που το αυτοκίνητο δεν έχει περάσει από ΚΤΕΟ, με την προϋπόθεση ότι το όχημα θα περάσει από τεχνικό έλεγχο σε διάστημα 10 ημερών από τη στιγμή που βεβαιώθηκε η παράβαση. Το αρχικό πρόστιμο είναι 400 ευρώ και μέχρι σήμερα μειώνονταν στα 200 ευρώ, ωστόσο οι περισσότεροι τροχονόμοι φαίνεται πως απέφευγαν να το επιβάλουν λόγω και του γενικότερου κλίματος στην οικονομία.

«Καταναλώνουμε ότι παράγουμε» ένα κίνημα ξεκινα!

Προτροπή στους Έλληνες να καταναλώνουν προϊόντα εγχώριας παραγωγής, αλλά και στους επιχειρηματίες να κάνουν τα αγαθά που προσφέρουν πιο ανταγωνιστικά απευθύνει το «Κίνημα Πολιτών (καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε)» ως αντίδοτο στην κρίση. 

Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου και υπογράφεται από 90 προσωπικότητες του επιχειρηματικού, ακαδημαϊκού αλλά και καλλιτεχνικού χώρου.

Το βασικό σύνθημα του κινήματος, είναι «Ντύνομαι, τρώω, κάνω τουρισμό ελληνικά». Στόχος του η αλλαγή συνηθειών του Έλληνα και η στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Η πρωτοβουλία υπογράφεται από την υπερνομάρχη Αθηνών -Πειραιώς, Κωνσταντίνα Μπέη, τον πρ. πρύτανη του ΕΜΠ, Κώστα Μουτζούρη, τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο, τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρη Ασημακόπουλο, τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, και τον πρόεδρο του ΔΣΑ, Δημήτρη Παξινό.

«Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα, αλλά και τους επιχειρηματίες να συνδράμουν σε αυτό κάνοντας τα προϊόντα τους ανταγωνιστικά», τόνισε η κ. Μπέη ενώ πρόσθεσε πως «όλοι μπορούμε να λειτουργήσουμε με την ευθύνη, που μας αναλογεί, να αλλάξουμε συνήθειες και να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία».

Ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ, Β . Κορκίδης, τόνισε οτι «Σήμερα βλέπουμε να πυκνώνουν οι φωνές για έναν κοινωνικό "πατριωτισμό"».

Στην Ελλάδα παράγονται 30% της κατανάλωσης παπουτσιών και το 70% εισάγεται ενώ υπολόγισε ότι κάθε χρόνο ξοδεύονται 9 δισ. ευρώ για προϊόντα "μαιμού".

Γιορτή Ποντιακής Γαστρονομίας στον Ασπρόπυργο


Image«Αροθυμώ και Αναστορώ» ονομάζεται η Γιορτή Ποντιακής Κουζίνας, Γαστρονομίας και Πολιτισμού, που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Αττική, την Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου και ώρα 20.30μμ., από το Σύλλογο Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου», στο κτήμα «ΔΕΚΑ» στο Πάρκο Γκορυτσάς Ασπροπύργου, Λεωφόρος Ειρήνης (πρώην ΝΑΤΟ).
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν: Έκθεση Ποντιακής Κουζίνας, Έκθεση ποντιακών μαγειρικών σκευών και εργαλείων και Διαγωνισμός Ποντιακής Μαγειρικής
Για την Ποντιακή Γαστρονομία θα μιλήσουν ο κ. Μ. Χαραλαμπίδης με θέμα: «Πόντος-Αττική-Παραγωγική Μνήμη και Σύγχρονη Ανάπτυξη - Η επιστροφή ενός Πανάρχαιου Διατροφικού Κοιτάσματος», και η κα Α. Ιωαννίδου με θέμα: «Η Ποντιακή Γαστρονομία χθες και σήμερα»
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί επίσης μικρό οδοιπορικό στα ορεινά χωριά της Τραπεζούντας και στα χωριά της Σάντας, στις διατροφικές συνήθειες που φυλάσσονται μέχρι και σήμερα. 
Το πιο μεγάλο «τσιριχτόν» και πλήθος γαστρονομικών εκπλήξεων υπόσχονται μια μυσταγωγία, μια πρόταση για την αναζωογόνηση της ποντιακής γαστρονομίας και της γαστρονομικής γεωργίας που σημαίνει μια άλλη οικονομία, μια άλλη ανάπτυξη, έναν άλλο πολιτισμό για την Ελλάδα. Όλες τις φάσεις της εκδήλωσης, θα συνοδέψει ο ήχος της λύρας και το ποντιακό τραγούδι.
Η Γιορτή Ποντιακής Γαστρονομίας τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ασπροπύργου και του Πνευματικού Κέντρου Ασπροπύργου. Πληροφορίες και συμμετοχές: 210/5595531, 6974/817224, chionidisilias@gmail.com.

Τα μυστικά του σπιτικού ψωμιού

Υπάρχει μια κατηγορία στην οποία παίζουμε ως Ελληνες στήθος με στήθος την πρώτη θέση στην Ευρώπη μαζί με τους Γάλλους και τους Γερμανούς: η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ψωμιού. «Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 75 κιλά,ένας αριθμός δέκα κιλά μεγαλύτερος σε σχέση με τη δεκαετία του 1990» λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας κ. Μιχάλης Μούσιος. Σε αυτή την αύξηση συνετέλεσαν διάφοροι παράγοντες. «Πρώτον,οι οικονομικοί μετανάστες βασίζουν τη διατροφή τους στο ψωμί.Δεύτερον,καταρρίφθηκε από τους διαιτολόγους ο μύθος ότι το ψωμί παχαίνει.Και βέβαιαστην ελληνική αγορά πλέονκυκλοφορούν πολλά και διαφορετικά είδη ψωμιού,ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας» συμπληρώνει.

Σε καιρούς μάλιστα που οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη ο τομέας της αρτοποιίας έχει δικαίωμα να διατηρεί την αυτοπεποίθησή του. «Ο κλάδος παρουσιάζει δυναμική. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 14.400 αρτοποιεία σε όλη την Ελλάδα, 1.500 περισσότερα απ΄ όσα υπήρχαν το 2007,ενώ από τότε που ξεκίνησε η κρίσηδεν έχουν καταγραφεί λουκέτα» τονίζει ο κ. Μούσιος. «Δεν μπορώ να πω ότι η κρίση δεν μας έχει επηρεάσει, η όποια πτώση του τζίρου όμως δεν έχει να κάνει τόσο με το ψωμί όσο με τα άλλα προϊόντα που πουλάνε οι φούρνοι» επισημαίνει η κυρία Ελσα Κουκουμέρια, γενική γραμματέας του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης. Για τον κ. Λάμπρου, master baker και τεχνικό σύμβουλο στους Μύλους Λούλη, απόδειξη για την ευμάρεια των φούρνων είναι «οι τρεις σχολές του ΟΑΕΔ αλλά και τα διάφορα ιδιωτικά ΙΕΚ αρτοποιίας που είναι γεμάτα σπουδαστές,οι οποίοι μάλιστα απορροφώνται αμέσως από την αγορά εργασίας».

«Η όποια πτώση του τζίρου δεν έχει να κάνει τόσο με το ψωμί όσο με τα άλλα προϊόντα που πουλάνε οι φούρνοι» επισημαίνει η κυρία Ελσα Κουκουμέρια, γενική γραμματέας του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης
Αν και αναπτυσσόμενη η ελληνική αρτοποιία δεν έχει καταφέρει να φτιάξει ακόμη ένα ψωμί σήμα κατατεθέν της. «Το ψωμί το οποίο ονομάζουμε χωριάτικοδεν έχει κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές.Κάθε φούρνος το φτιάχνει ανάλογα με τις δικές του συνταγές και προτιμήσεις» λέει η κυρία Κουκουμέρια. «Αυτό είναι καλό διότι επιτρέπει στους διάφορους αρτοποιούς να ανταγωνίζονται προκειμένου να φτιάξουν καλύτερα προϊόντα. Από την άλλη πλευρά, όμως, διάφοροι επιτήδειοι βαφτίζουν χωριάτικο και παραδοσιακόψωμιά που κάθε άλλο παρά τέτοια είναι» επισημαίνει ο κ. Μούσιος.

O ι αρτοποιοί ισχυρίζονται ότι, παρά τις πρόσφατες αυξήσεις στα άλευρα, η τιμή του ψωμιού παρέμεινε σταθερή, με τη φραντζόλα του άσπρου να κοστίζει από 60 ως 80 λεπτά. «Ο φούρναρης ξέρει συνήθως τον πελάτη του προσωπικάκαι αντιλαμβάνεται τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τον καταναλωτή» λέει η κυρία Κουκουμέρια. «Ακόμη και σήμεραστο ψωμί ο πελάτης πάνω από όλα αναζητά την ποιότητα.Δεν είναι τυχαίο ότι τα διάφορα κατεψυγμένα που πωλούνται σε σουπερμάρκετ και πρατήρια άρτου έχουν πολύ μικρό μερίδιο της αγοράς» τονίζει ο κ. Μούσιος.Ενας μύλος στην πλατεία Αριστοτέλους
Στο Φεστιβάλ Αρτου στη Θεσσαλονίκη καθημερινά αρτοτεχνίτες αλλά και παιδιά από σχολεία θα παράγουν περί τα 2.000 ψωμιά
Αν ο δρόμος σάς φέρει αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά έναν κόσμο με ιστορία χιλιάδων ετών. Την Τετάρτη ξεκινάει στην πλατεία Αριστοτέλους το 2ο Φεστιβάλ Αρτου, το οποίο θα διαρκέσει ως την Κυριακή 17 Οκτωβρίου. «Είναι μια ευκαιρία για τον κόσμο να έρθει σε επαφή με την παραγωγή του ψωμιού» λέει η κυρία Ελσα Κουκουμέρια, γενική γραμματέας του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης.

Καθημερινά αρτοτεχνίτες αλλά και παιδιά από σχολεία θα παράγουν περί τα 2.000 ψωμιά, ενώ την Κυριακή 17 Οκτωβρίου η παρασκευή κουλουριού αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκατ. τεμάχια. Η καθημερινή παραγωγή άρτου θα παραδίδεται σε διάφορα ιδρύματα της πόλης. «Στο κέντρο της πλατείας θα λειτουργεί ένας μύλοςπου θα αλέθει το σιτάρι και στη συνέχεια θα μεταφέρεται στον φούρνο της γειτονιάς, δίπλα, όπου θα ετοιμάζεται η ζύμη. Τη ζύμη αυτή θα την παίρνουν κάθε ημέρα 200 παιδάκια του δημοτικούτα οποία μαζί και με τους αρτοτεχνίτες θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν τα δικά τους κουλούρια» λέει στο «Βήμα» ο κ.Σαράντος Λάμπρου, master baker, τεχνικός σύμβουλος στους Μύλους Λούλη, ο οποίος θα έχει το γενικό πρόσταγμα. tovima.gr

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

«ΣΤΙΓΜΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΚΑΙ… MISKO»… Ο ΥΠΕΡΤΥΧΕΡΟΣ!

O κ. Μιαούλης, As. Brand Manager MISKO, και ο κ. Φανουργιάκης
Ο πιο απολαυστικός και  διασκεδαστικός διαγωνισμός  του  φετινού καλοκαιριού «Στιγμές Καλοκαιριού και… MISKO» κορυφώθηκε πρόσφατα με την ανάδειξη, έπειτα από κλήρωση, του μεγάλου τυχερού, που κέρδισε ένα φουσκωτό σκάφος.  

Ο διαγωνισμός  πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, καθώς συγκέντρωσε χιλιάδες συμμετοχές και προσέφερε στους τυχερούς πλούσια δώρα για αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές. Στη μεγάλη κλήρωση, που πραγματοποιήθηκε, νικήτρια αναδείχθηκε η κ. Φανουργιάκη Αγγέλα, η οποία κέρδισε ένα σκάφος MOSTRO με κινητήρα. Το μεγάλο δώρο παρέλαβε, εκ μέρους της νικήτριας, ο σύζυγος της, κ. Φανουργιάκης Κωνσταντίνος. 

Η MISKO πάντα κοντά μας, πάντα με αγάπη συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα μέσα από πρωτότυπους διαγωνισμούς που μας χαρίζουν μοναδικά δώρα, αλλά και να αποτελεί την πιο αγαπημένη μάρκα ελληνικών ζυμαρικών, που γεμίζει το καθημερινό μας τραπέζι με πεντανόστιμα απολαυστικά πιάτα.
 
MISKO πάντα κοντά μας, πάντα με αγάπη. 

Δέσμευση εμπόρων για πώληση του πετρελαίου θέρμανσης στα 67 λεπτά το λίτρο

Οι εκπρόσωποι των Συνδέσμων Εμπόρων Υγρών Καυσίμων Αττικής και Θεσσαλονίκης δεσμεύτηκαν ότι η τιμή πώλησης πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί περίπου στα 0,67 ευρώ το λίτρο, κατά τη συνάντησή τους με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου, Στέφανο Κομνηνό, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Η τιμή διαμορφώνεται με βάση τις σημερινές τιμές διυλιστηρίου (0,46 ευρώ έως 0,47 ευρώ ανά λίτρο), προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αντίστοιχα, επισημαίνεται ακόμη, κατά την έναρξη της περιόδου 2009, η τιμή πώλησης κυμαινόταν σε 0,524 ευρώ το λίτρο, όταν οι τιμές διυλιστηρίου κυμαίνονταν στα 0,36 ευρώ το λίτρο, ο δε ΦΠΑ ανερχόταν σε 19% έναντι 23% εφέτος.

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΦΡΑΠΕ: Ξοδεύουμε το 10% του εισοδήματός σε καφετέριες


Ερευνα για τη μεταβολή του καταναλωτικού προτύπου των ΕλλήνωνΥψηλές ανισότητες- Ο κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 19% του πληθυσμού


Λίγο πριν από την «ελληνική κρίση» οι πολίτες στη χώρα μας ξόδευαν κάθε μήνα το 10% του οικογενειακού τους προϋπολογισμού σε καφενεία και εστιατόρια. Η συγκεκριμένη δαπάνη βρίσκεται στο Νο 1 του top-10 των μεγαλύτερων δαπανών των νοικοκυριών στην Ερευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών του 2008 που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τέσσερα μόλις χρόνια, από το 2004 ως το 2008, οι δαπάνες των νοικοκυριών για «καφενεία, εστιατόρια και ξενοδοχεία» αυξήθηκαν κατά 33,4%, περισσότερο από κάθε άλλη κατηγορία δαπανών! Παρά ταύτα το 2008 ο καφές συνοδεύτηκε με λιγότερα τσιγάρα σε σύγκριση με το 2004 (η δαπάνη για προϊόντα καπνού κατέγραψε μείωση), ενώ αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες αποκαλύπτει η μείωση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει τη μεταβολή του καταναλωτικού προτύπου των Ελλήνων λίγο προτού γίνουν αισθητά τα σημάδια της ύφεσης στην οικονομία. Το 2008, χρονιά όπου οικονομία υποτίθεται ότι ήταν «θωρακισμένη» απέναντι στην κρίση, σηματοδοτεί τον επίλογο της δεκαπενταετίας 1993-2008, πριν από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Το 2008 η μεγαλύτερη δαπάνη, κατά μέσον όρο, είναι για εστιατόρια και καφενεία και ακολουθούν οι δαπάνες για είδη ένδυσης, αυτοκίνητα, υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, κρέας, καύσιμα, λιπαντικά αυτοκινήτου, καπνό κτλ. Παράλληλα το μικρότερο μέρος των δαπανών αφορά την εκπαίδευση.
Η κατανάλωση (βασισμένη εν πολλοίς στον δανεισμό) άγγιξε «ταβάνι». Το 2008 η μέση μηνιαία καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών ανήλθε σε 2.117 ευρώ καταγράφοντας αύξηση 18,2% σε σύγκριση με το 2004. Ωστόσο ο ρυθμός αύξησης της κατανάλωσης την τετραετία 2004-2008 ήταν μικρότερος (ανεκόπη σχεδόν στο μισό) σε σύγκριση με τον ρυθμό αύξησης την αμέσως προηγούμενη τετραετία. Σύμφωνα με την έρευνα, το διάστημα 2004-2008 η αύξηση σε πραγματικούς όρους, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβολή των τιμών, ανήλθε σε 6,8%, ενώ η αντίστοιχη αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών για την περίοδο 1998-2004 ανήλθε σε 12,2%. Η κατανομή των δαπανών το διάστημα 2004-2008 αποκαλύπτει τη μετατόπιση των εξόδων για διατροφή και για ένδυση- υπόδηση προς τις δαπάνες που αφορούν ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια, στέγαση και μεταφορές. Σε ποσοστά επί του μέσου όρου δαπανών των νοικοκυριών της χώρας, το σχετικά μεγαλύτερο μέρος αφορά είδη διατροφής (16,4%) και ακολουθούν οι δαπάνες για μεταφορές (13,4%), για ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια (10,9%), ενώ το μικρότερο μέρος των δαπανών αφορά την εκπαίδευση (3,1%).

Η μεγαλύτερη άνοδος από το 2004 ως το 2008 καταγράφεται στις δαπάνες για ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφενεία (+33,4%) και για στέγαση- ενοίκιο, ηλεκτρισμός, ύδρευση κτλ.(+30,2%),

ενώ μείωση καταγράφεται μόνο στις δαπάνες για οινοπνευματώδη ποτά και καπνό, η οποία οφείλεται στις δαπάνες για τσιγάρα, και ανέρχεται σε 4,4%.

Οι μηνιαίες ποσότητες ειδών διατροφής που καταναλώθηκαν παρουσιάζουν πτωτική τάση το 2008 σε σύγκριση με το 2004, εκτός των ζυμαρικών (+12,0%) και του κρέατος (+1,4%). Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στα προϊόντα αρτοποιίας (15,9%) και στο γιαούρτι (13,4%).

Από το 2004 ως το 2008 καταγράφεται σημαντική αύξηση από 34% σε 42% των νοικοκυριών που διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή στην κύρια κατοικία τους (μεταβολή αριθμού νοικοκυριών +25,9%), αύξηση του ποσοστού των νοικοκυριών που διαθέτουν τουλάχιστον ένα κινητό τηλέφωνο (μεταβολή αριθμού νοικοκυριών +16,6%) και αύξηση από 9% σε 13,6% των νοικοκυριών που διαθέτουν χώρους στάθμευσης στην κατοικία (μεταβολή αριθμού νοικοκυριών +54%). Παράλληλα καταγράφεται μείωση του αριθμού των νοικοκυριών που έχουν εξοχικά (3,3%) και σταθερό τηλέφωνο (6,4%).

Παρά την αύξηση της κατανάλωσης οι ανισότητες παραμένουν. Η μέση μηνιαία κατανάλωση των φτωχών νοικοκυριών εκτιμάται στο 27,3% των δαπανών των μη φτωχών νοικοκυριών. Τα φτωχά νοικοκυριά δαπανούν το 30,4% του οικογενειακού τους προϋπολογισμού σε είδη διατροφής, ενώ τα μη φτωχά το 15,5%. Λόγω της σύνθεσης των φτωχών νοικοκυριών (ηλικιωμένοι, ανασφάλιστοι κτλ.) οι δαπάνες για υγεία ανέρχονται σε 8,3% του οικογενειακού προϋπολογισμού τους, ενώ των μη φτωχών σε 6,6%.

Τέλος, ο κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 19% του πληθυσμού της χώρας, όταν στον υπολογισμό του δείκτη λαμβάνονται υπόψη μόνο η καταναλωτική δαπάνη με τρόπο κτήσεως αγορά, ενώ μειώνεται στο 16% του πληθυσμού, όταν λαμβάνονται υπόψη όλες οι καταναλωτικές δαπάνες.

Περισσότερα αυτοκίνητα
Η ανοδική πορεία της αγοράς αυτοκινήτου από το 2004 ως το 2008 αποτυπώνεται στην αύξηση κατά 11,5% του αριθμού των ιδιωτικών αυτοκινήτων που κατέχουν τα νοικοκυριά και στην αύξηση (+2,5%) του αριθμού των νοικοκυριών που κατέχουν τουλάχιστον ένα επιβατικό αυτοκίνητο ΙΧ. Το ποσοστό των νοικοκυριών με ένα τουλάχιστον ιδιωτικό αυτοκίνητο σημείωσε την ανωτέρω τετραετία οριακή αύξηση από 66,6% σε 66,9%.

tovima.gr

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΦΡΑΠΕ: Ξοδεύουμε το 10% του εισοδήματός σε καφετέριες

Ερευνα για τη μεταβολή του καταναλωτικού προτύπου των ΕλλήνωνΥψηλές ανισότητες- Ο κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 19% του πληθυσμού

Λίγο πριν από την «ελληνική κρίση» οι πολίτες στη χώρα μας ξόδευαν κάθε μήνα το 10% του οικογενειακού τους προϋπολογισμού σε καφενεία και εστιατόρια. Η συγκεκριμένη δαπάνη βρίσκεται στο Νο 1 του top-10 των μεγαλύτερων δαπανών των νοικοκυριών στην Ερευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών του 2008 που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τέσσερα μόλις χρόνια, από το 2004 ως το 2008, οι δαπάνες των νοικοκυριών για «καφενεία, εστιατόρια και ξενοδοχεία» αυξήθηκαν κατά 33,4%, περισσότερο από κάθε άλλη κατηγορία δαπανών! Παρά ταύτα το 2008 ο καφές συνοδεύτηκε με λιγότερα τσιγάρα σε σύγκριση με το 2004 (η δαπάνη για προϊόντα καπνού κατέγραψε μείωση), ενώ αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες αποκαλύπτει η μείωση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει τη μεταβολή του καταναλωτικού προτύπου των Ελλήνων λίγο προτού γίνουν αισθητά τα σημάδια της ύφεσης στην οικονομία. Το 2008, χρονιά όπου οικονομία υποτίθεται ότι ήταν «θωρακισμένη» απέναντι στην κρίση, σηματοδοτεί τον επίλογο της δεκαπενταετίας 1993-2008, πριν από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Το 2008 η μεγαλύτερη δαπάνη, κατά μέσον όρο, είναι για εστιατόρια και καφενεία και ακολουθούν οι δαπάνες για είδη ένδυσης, αυτοκίνητα, υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, κρέας, καύσιμα, λιπαντικά αυτοκινήτου, καπνό κτλ. Παράλληλα το μικρότερο μέρος των δαπανών αφορά την εκπαίδευση. 
Η κατανάλωση (βασισμένη εν πολλοίς στον δανεισμό) άγγιξε «ταβάνι». Το 2008 η μέση μηνιαία καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών ανήλθε σε 2.117 ευρώ καταγράφοντας αύξηση 18,2% σε σύγκριση με το 2004. Ωστόσο ο ρυθμός αύξησης της κατανάλωσης την τετραετία 2004-2008 ήταν μικρότερος (ανεκόπη σχεδόν στο μισό) σε σύγκριση με τον ρυθμό αύξησης την αμέσως προηγούμενη τετραετία. Σύμφωνα με την έρευνα, το διάστημα 2004-2008 η αύξηση σε πραγματικούς όρους, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβολή των τιμών, ανήλθε σε 6,8%, ενώ η αντίστοιχη αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών για την περίοδο 1998-2004 ανήλθε σε 12,2%. Η κατανομή των δαπανών το διάστημα 2004-2008 αποκαλύπτει τη μετατόπιση των εξόδων για διατροφή και για ένδυση- υπόδηση προς τις δαπάνες που αφορούν ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια, στέγαση και μεταφορές. Σε ποσοστά επί του μέσου όρου δαπανών των νοικοκυριών της χώρας, το σχετικά μεγαλύτερο μέρος αφορά είδη διατροφής (16,4%) και ακολουθούν οι δαπάνες για μεταφορές (13,4%), για ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια (10,9%), ενώ το μικρότερο μέρος των δαπανών αφορά την εκπαίδευση (3,1%).

Η μεγαλύτερη άνοδος από το 2004 ως το 2008 καταγράφεται στις δαπάνες για ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφενεία (+33,4%) και για στέγαση- ενοίκιο, ηλεκτρισμός, ύδρευση κτλ.(+30,2%),

ενώ μείωση καταγράφεται μόνο στις δαπάνες για οινοπνευματώδη ποτά και καπνό, η οποία οφείλεται στις δαπάνες για τσιγάρα, και ανέρχεται σε 4,4%.

Οι μηνιαίες ποσότητες ειδών διατροφής που καταναλώθηκαν παρουσιάζουν πτωτική τάση το 2008 σε σύγκριση με το 2004, εκτός των ζυμαρικών (+12,0%) και του κρέατος (+1,4%). Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στα προϊόντα αρτοποιίας (15,9%) και στο γιαούρτι (13,4%).

Από το 2004 ως το 2008 καταγράφεται σημαντική αύξηση από 34% σε 42% των νοικοκυριών που διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή στην κύρια κατοικία τους (μεταβολή αριθμού νοικοκυριών +25,9%), αύξηση του ποσοστού των νοικοκυριών που διαθέτουν τουλάχιστον ένα κινητό τηλέφωνο (μεταβολή αριθμού νοικοκυριών +16,6%) και αύξηση από 9% σε 13,6% των νοικοκυριών που διαθέτουν χώρους στάθμευσης στην κατοικία (μεταβολή αριθμού νοικοκυριών +54%). Παράλληλα καταγράφεται μείωση του αριθμού των νοικοκυριών που έχουν εξοχικά (3,3%) και σταθερό τηλέφωνο (6,4%).

Παρά την αύξηση της κατανάλωσης οι ανισότητες παραμένουν. Η μέση μηνιαία κατανάλωση των φτωχών νοικοκυριών εκτιμάται στο 27,3% των δαπανών των μη φτωχών νοικοκυριών. Τα φτωχά νοικοκυριά δαπανούν το 30,4% του οικογενειακού τους προϋπολογισμού σε είδη διατροφής, ενώ τα μη φτωχά το 15,5%. Λόγω της σύνθεσης των φτωχών νοικοκυριών (ηλικιωμένοι, ανασφάλιστοι κτλ.) οι δαπάνες για υγεία ανέρχονται σε 8,3% του οικογενειακού προϋπολογισμού τους, ενώ των μη φτωχών σε 6,6%.

Τέλος, ο κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 19% του πληθυσμού της χώρας, όταν στον υπολογισμό του δείκτη λαμβάνονται υπόψη μόνο η καταναλωτική δαπάνη με τρόπο κτήσεως αγορά, ενώ μειώνεται στο 16% του πληθυσμού, όταν λαμβάνονται υπόψη όλες οι καταναλωτικές δαπάνες.

Περισσότερα αυτοκίνητα
Η ανοδική πορεία της αγοράς αυτοκινήτου από το 2004 ως το 2008 αποτυπώνεται στην αύξηση κατά 11,5% του αριθμού των ιδιωτικών αυτοκινήτων που κατέχουν τα νοικοκυριά και στην αύξηση (+2,5%) του αριθμού των νοικοκυριών που κατέχουν τουλάχιστον ένα επιβατικό αυτοκίνητο ΙΧ. Το ποσοστό των νοικοκυριών με ένα τουλάχιστον ιδιωτικό αυτοκίνητο σημείωσε την ανωτέρω τετραετία οριακή αύξηση από 66,6% σε 66,9%.

tovima.gr

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

“Τιμωρία” της ΔΕΗ σε όσους καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα

Αυξήσεις που φτάνουν ακόμη και στο 13,7% θα εφαρμόσει η ΔΕΗ στα οικιακά τιμολόγιά της από την 1η Ιανουαρίου του 2011. Οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις θα ισχύσουν για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν τη λιγότερη ενέργεια ενώ μειώσεις έως και 13,8% θα υπάρξουν για τα μεγάλα διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες που καταναλώνουν περισσότερες από 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο.

Όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα, ένα νοικοκυριό το οποίο καταναλώνει έως 800 κιλοβατώρες αλλά για κάποιο λόγο δεν μπορεί να ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο (συνήθως διότι δεν πληρεί το εισοδηματικό κριτήριο) θα πληρώνει 112,1 ευρώ αντί για 98,6 ευρώ που πληρώνει σήμερα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Αντίθετα, ένα νοικοκυριό το οποίο καταναλώνει περισσότερες από 3.000 κιλοβατώρες, θα πληρώνει 24,5 ευρώ λιγότερα καθώς από τα 176,6 ευρώ, η χρέωση θα περιοριστεί στα 152,1 ευρώ.

Δείτε πως μεταβάλλονται τα οικιακά τιμολόγια


 ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΙΣΧΥΟΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΜΕΤΑΒΟΛΗ (%)
0-80098,6112,113,70%
801-1000118,2121,32,60%
1001-1200119,81232,70%
1201-1600121,6124,92,70%
1601-2000129,8131,81,60%
2001-3000158,1151-4,40%
3001 άνω176,6152,1-13,80%
Κοινωνικό τιμολόγιο: το υπουργείο προαναγγέλλει μειώσεις της τάξεως του 10-20%
Αυξήσεις έρχονται το 2011 και στο αγροτικό τιμολόγιο. Το αγροτικό μέσης τάσης, θα ανατιμηθεί κατά 7% με την επιβάρυνση να ανεβαίνει (ανά 1000 κιλοβατώρες) στα 58,1 ευρώ από 54,2 ευρώ που είναι σήμερα. Το αγροτικό χαμηλής τάσης, θα ανατιμηθεί και αυτό κατά 5% με τη μέση χρέωση για κάθε 1000 κιλοβατώρες να ανεβαίνει από τα 63,9 στα 67,1 ευρώ. Αυξημένες τιμές έως και 8,7% θα ισχύσουν για το βιομηχανικό ρεύμα ενώ στο εμπορικό ρεύμα θα υπάρξουν μειώσεις έως και 8,7%. Αναλυτικά, τα νέα τιμολόγια για τους επαγγελματίες, φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:
 Σημερινή μέση χρέωση (ανά 1000 Kwh)Mέση χρέωση από 1/1/2011 (ανά 1000 Kwh)Μεταβολή 
Μέση Τάση   
B1 (Εμπορικό)116,7106,6-8,70%
B2 (Εμπορικό)131,1119,8-8,60%
Β1Β (Βιομηχανικό)96,2101,15,10%
Β2Β (Βιομηχανικό)115,4125,48,70%
Αγροτικό ΜΤ54,258,17,00%
    
Χαμηλή Τάση   
Γ21 (Εμπορικό)172,3160,2-7,00%
Γ21Β (Βιομηχανικό)160,3150,9-5,90%
Γ22 (Εμπορικό)155,2148,6-4,30%
Γ22Β (Βιομηχανικό)145,5154,56,10%
Γ23 (Εμπορικό)156,7127,9-18,40%
Γ23Β (Βιομηχανικό)128,1110,9-13,50%
ΦΟΠ116,1114,2-1,70%
Αγροτικό ΧΤ63,967,15,00%
 ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Ημερίδα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στην Κομοτηνή

Την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή, ημερίδα με θέμα «Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και άλλες διατάξεις». 

Την ενημερωτική αυτή εκδήλωση, που θα λάβει χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων «ΦΙΛΙΠΠΟΣ» του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, συνδιοργανώνουν η Ένωση Καταναλωτών Ροδόπης και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής και αφορά άμεσα τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. 

Κύριος ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Πασχαλίδης, Οικονομολόγος από την Ένωση Καταναλωτών Καβάλας.

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Μια σκουληκιασμένη σοκολάτα στοίχισε 3.000 ευρώ

Ζωντανά σκουλήκια εντοπίστηκαν μέσα σε σοκολάτα που παράγεται από γνωστή σοκολατοβιομηχανία!

Η αηδιαστική αυτή …ανακάλυψη έγινε από παιδιά τα οποία βρήκαν τα σκουλήκια σε σοκολάτα που αγόρασαν από σούπερ μάρκετ της Λούτσας, πριν από περίπου οχτώ χρόνια.

Η υπόθεση έφτασε στον Άρειο Πάγο, ο οποίος με απόφασή του υποχρέωσε τους υπευθύνους της εταιρείας να καταβάλουν ως αποζημίωση στους δυο παθόντες το ποσό των 3.000 ευρώ στον καθένα.

Η ιστορία ξετυλίγεται τον Οκτώβριο του 2002 όταν μια γυναίκα επισκέφθηκε σούπερ μάρκετ της Λούτσας για να αγοράσει σοκολάτες για τα τρία ανίψια της, ηλικίας τότε από τριών μέχρι έξι ετών.

Όταν το μεγαλύτερο παιδί, έξι ετών άνοιξε τη σοκολάτα διαπίστωσε ότι μέσα σε αυτή υπήρχαν ζωντανά σκουλήκια! Τα άλλα δυο παιδιά, όμως, στάθηκαν πιο άτυχα αφού δοκίμασαν τη σοκολάτα και ύστερα από λίγο χρονικό διάστημα παραπονέθηκαν στους γονείς τους για πόνους στην κοιλιά.

Οι οικείοι των παιδιών κατήγγειλαν το γεγονός στις αρμόδιες αρχές, επιλήφθηκε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ο οποίος αφού ήλεγξε τη σοκολάτα διαπίστωσε ότι πράγματι μέσα σε αυτή υπήρχαν σκουλήκια «χρώματος υπόλευκου και μεγέθους ενός εκατοστού».

Ακολούθησε η άσκηση ποινικών διώξεων στους υπεύθυνους της σοκολατοβιομηχανίας και η καταδίκη -σε πρώτο βαθμό- ενός εκ των εκπροσώπων της σε φυλάκιση πέντε μηνών.

Ο Άρειος Πάγος που εξέτασε την υπόθεση έκρινε ότι λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστην από την κατανάλωση ακατάλληλου προϊόντος, θεία και ανιψιός δικαιούνται αποζημίωσης από τους υπευθύνους της εταιρείας, ύψους 3.000 έκαστος. ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Μολυσμένα με βαρέα μέταλλα τα λαχανικά στο πιάτο μας

Λαχανικά επιμολυσμένα με μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων βαρέων μετάλλων που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν και το 1.000% πάνω από τα λογικά όρια, φτάνουν καθημερινά στα πιάτα μας, αναφέρει πρόσφατη μελέτη. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η επιμόλυνση αυτή οφείλεται στη ρύπανση του Ασωπού και του υπόγειου υδροφορέα της ευρύτερης περιοχής.
Η μελετητική ομάδα του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας αγόρασε και συνέκρινε τρόφιμα-βολβούς από τη Θήβα και τα Οινόφυτα με άλλα που έχουν παραχθεί σε περιοχές με μικρή ή καθόλου βιομηχανική δραστηριότητα.
Τα λαχανικά αυτά αγοράστηκαν από 13 σουπερμάρκετ της Αθήνας και το κάθε ένα από αυτά αναλύθηκε 3 φορές και συγκρίθηκε με 2 δείγματα από «καθαρές» περιοχές, κάθε ένα από τα οποία αναλύθηκε επίσης 3 φορές.
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η ερευνητική ομάδα είναι ότι καρότα, πατάτες και κρεμμύδια που έχουν παραχθεί σε χώμα μολυσμένο από τη βιομηχανική ρύπανση των δυο αυτών περιοχών, είναι κατά υπερβολικό βαθμό επιβαρημένα με πολύ επικίνδυνα βαρέα μέταλλα και κυρίως με νικέλιο, χρώμιο και κάδμιο.
Αν, μάλιστα, λάβει κανείς υπόψη ότι η ανεκτή ημερήσια πρόσληψη νικελίου για παιδιά είναι 300 mg την ημέρα, προκύπτει ότι αρκούν λίγα μόλις γραμμάρια καρότου, κρεμμυδιού και πατάτας Θήβας για να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία τους. Επιπλέον, υπενθυμίζουν οι ερευνητές, θα πρέπει να υπολογίσει κανείς και το νικέλιο που προσλαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός από το νερό κι άλλες τροφές, ακόμα και μέσω της αφής με τα επινικελωμένα μαχαιροπίρουνα.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών προτείνει την άμεση διενέργεια τοξικολογικής μελέτης και την οριοθέτηση νικελίου και χρωμίου στα τρόφιμα, κάτι που σήμερα δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία. Ακόμη, ζητούν επαναξιολόγηση της χρήσης της αγροτικής γης, με δεδομένο ότι, όπως αναφέρουν στην έκθεση, τα τρόφιμα βολβοί απορροφούν εκτενώς βαρέα μέταλλα.
Μεγάλη ευθύνη φέρει, τέλος, η πολιτεία, καθώς ενώ γνώριζε το πρόβλημα, μόλις πριν λίγους μήνες ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος η λήψη μέτρων για τη συμμόρφωση των βιομηχανιών στον Ασωπό. Άλλα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν κάνει καμία σχετική ενέργεια. Σημειώνεται, επίσης, ότι η εκπόνηση της μελέτης αυτής έγινε με κρατικά χρήματα (500.000 ευρώ μέσω του ΚΕΛΠΝΟ) άλλα όχι υπό κρατική αιγίδα, με αποτέλεσμα να μην έχει νομική αξία για τους κατοίκους της περιοχής.
Η μελετητική ομάδα αποτελείται από τους Χ. Κιρκίλλη, Γ. Πασσιά, Σ. Μηνιάδου-Μειμάρογλου, Ν. Θωμαΐδη και Γ. Ζαμπετάκη και παρουσίασε την επίμαχη μελέτη στο 7ο Διεθνές Συνέδριο «Ημέρες Αναλυτικής Χημείας» στη Μυτιλήνη.
TVXS

Δεν γλιτώνουν το ηλεκτροσόκ τα νοικοκυριά Το +50% γίνεται +30% στο ρεύμα...

Η τελική (;) εκδοχή της  αναδιάρθρωσης των τιμολογίων της  ΔΕΗ, για την υλοποίηση της  οποίας έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις έναντι της Τρόικας στο Μνημόνιο, θα είναι  ιδιαίτερα επώδυνη για τα μικρά νοικοκυριά, έστω κι αν οι επιβαρύνσεις θα είναι μικρότερες σε σχέση με το τι ζητούσε η ΔΕΗ αλλά και με το αρχικό σχέδιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία “προσγείωσε” τις προτάσεις της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού.

Όπως πληροφορείται το protothema gr., η ετήσια επιβάρυνση ενός καταναλωτή στην κλίμακα 0-800 κιλοβατώρες (περίπου 600 χιλιάδες πελάτες της ΔΕΗ) δεν θα είναι τελικά 45 ευρώ τον χρόνο, αλλά περίπου 27 ευρώ τον χρόνο κατά μέσο όρο σε έναν λογαριασμό της κατηγορίας, δηλαδή περίπου 30% περισσότερο στον τελικό λογαριασμό σε σχέση με το τι πληρώνει τώρα και ενώ το μέχρι τώρα σενάριο αναφερόταν σε επιβάρυνση της τάξης του 50% περίπου...

Κι αυτό καθώς η  ΡΑΕ, υπό τις οδηγίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καταλήγει σε μία μεθοδολογία την οποία χαρακτηρίζουν:

-Η χρέωση μικρότερου  Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην  χαμηλή τάση (νοικοκυριά και μικρές  επιχειρήσεις) σε σχέση με την  μέση (μεγαλύτερες επιχειρήσεις) και  την ψηλη τάση (βιομηχανίες).

-Η κλιμακωτή χρέωση των λεγόμενων Υποχρεώσεων Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ), ανάλογα με την κατανάλωση κάποιου πελάτη, στη λογική της επιβράβευσης της εξοικονόμησης ενέργειας.

-Η συνέχιση του  παγώματος του τέλους των ΑΠΕ  (0,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και για  το 2011 για τα νοικοκυριά.

Το συγκεκριμένο μοντέλο, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων τεχνοκρατών, οδηγεί σε επιβαρύνσεις έως 5% για την συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών, τα οποία καταναλώνουν από 800 έως 1.600 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο.

Με την λύση αυτή φαίνεται να συμφωνεί το υπουργείο Οικονομικών, καθώς τα έσοδα που προσδοκά από τον ΕΦΚ δεν θα είναι μικρότερα των περίπου 150 εκατ. ευρώ που έχουν υπολογιστεί για τη νέα χρονιά.

Αυτό που περιμένουμε  τώρα είναι να συνεδριάσει, επιτέλους, η Ολομέλεια της ΡΑΕ – ο  αρχικός προγραμματισμός αναφερόταν σε συνεδρίαση για το θέμα στην πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου – προκειμένου να εισηγηθεί και τυπικώς τη συγκεκριμένη μεθοδολογία περί των χρεώσεων στην υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ώστε εκείνη να προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις.

Και, ίσως, η Τίνα Μπιρμπίλη  να είναι στην δυσκολότερη θέση, όχι μόνο γιατί με όποιον τρόπο  και να παρουσιάσει κανείς τα νέα τιμολόγια, η επιβάρυνση του κόσμου είναι δεδομένη, αλλά και γιατί θα πρέπει να διαπραγματευθεί με την Τρόικα για ένα ανεκτό από την ελληνική κοινωνία χρονικό εύρος εφαρμογής των αυξήσεων, το οποίο ιδανικά για το υπουργείο θα ήταν τουλάχιστον μια τριετία. 

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

30% ακριβότερα 100 προϊόντα στην Ελλάδα

ΕΩΣ ΚΑΙ 30% υψηλότερες από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι οι τιμές σε τουλάχιστον 100 προϊόντα που αποτελούν το 80% του καλαθιού της νοικοκυράς, όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. 

Ο υπουργός είπε ότι εκατό από τα βασικά είδη που περιέχει το καλάθι του έλληνα καταναλωτή πωλούνται σημαντικά ακριβότερα στη χώρα μας σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, χωρίς για αυτό να έχει δοθεί καμία απάντηση.

Στη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες με δημοσιογράφους μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Σ. Ξυνίδη και τους υφυπουργούς Ντ. Ρόβλια και Π. Ρήγα, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι θεωρεί αδικαιολόγητα υψηλές τις τιμές σε ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν εντοπίσει οι υπηρεσίες του υπουργείου στο πλαίσιο των ελέγχων που κάνουν στην αγορά, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «χρειάζεται μια πειστική απάντηση από τις επιχειρήσεις» και αυτή την απάντηση πρέπει το επόμενο διάστημα να δώσουν οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών εταιρειών στον διάλογο που θα αρχίσει με το υπουργείο το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα εξήγησε με παραστατικό τρόπο τους λόγους για τους οποίους εκείνος αμφισβητεί την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά με τις υψηλές τιμές. «Ακουσα κάποιον οικονομολόγο να θέτει κάποια ζητήματα για την ακρίβεια στη χώρα μας. Είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αγκυλώσεις που κρατούν ψηλά τις τιμές. Δεν το πιστεύω αυτό», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Είμαστε μία χώρα φτηνού εργατικού κόστους, τα ενοίκια είναι χαμηλά, δεν υπάρχουν νομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια». Ο κ. Χρυσοχοΐδης μάλιστα έδειξε και την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα: «Τους καλούμε σε δημόσιο διάλογο. Να μας εξηγήσουν γιατί πωλούν ακριβότερα».

Πάντως ήδη το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εκπονεί σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που δημιουργούν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις. Μάλιστα σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου και την Επιτροπή Ανταγωνισμού δόθηκαν οι κατευθύνσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και οι εντολές για έρευνες και συλλογή στοιχείων κυρίως από πολυεθνικές επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν στη χώρα μας. Αρχικά οι έρευνες θα επικεντρωθούν σε περίπου 70 είδη σούπερ μάρκετ αλλά και στον τομέα των υπηρεσιών με έμφαση σε κλάδους όπου τα μερίδια των δύο πρώτων εταιρειών ξεπερνούν το 80%

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...