Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Το ευρώ δεν είναι το μοναδικό μέσο συναλλαγής στον Βόλο!

Οι κάτοικοι του Βόλου χρησιμοποιούν εναλλακτική μονάδα συναλλαγής αντικαθιστώντας το ευρώ!

Το Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης στην Μαγνησία αριθμεί 200 μέλη και από το περασμένο καλοκαίρι οι κάτοικοι του Βόλου, δεν συναλλάσσονται αποκλειστικά με ευρώ, καθώς η έλλειψη ρευστότητας δημιούργησε την Τοπική Εναλλακτική Μονάδα.

Η ΤΕΜ δεν έχει την ίδια καταναλωτική αξία με το ευρώ εκτός Δικτύου και ο κοινωνιολόγος Γιάννης Γρηγορίου τονίζει ότι “είναι μία μονάδα, που αντιπροσωπεύει την αξία των ανταλλαγών που κάνουμε μεταξύ μας”.

Για να μπορέσει κάποιος να μπει στο Δίκτυο,απαιτείται η φωτοτυπία της αστυνομικής του ταυτότητας και με την εγγραφή το νέο μέλος έχει στην διάθεσή του 300 ΤΕΜ, τις οποίες μπορεί να τις ξοδέψει στις υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρουν τα υπόλοιπα μέλη.

Οι συναλλαγές γίνονται μέσω Ίντερνετ και καταγράφονται σε βάση δεδομένων, ενώ εάν κάποιος δεν έχει υπολογιστή ή πρόσβαση στο Διαδίκτυο, μπορεί να συναλλάσσεται με τα υπόλοιπα μέλη με κουπόνια.

Τα μέλη υποστηρίζουν ότι η ΤΕΜ μπορεί να αναστήσει την αγορά και υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο εξοικονομούν χρήματα και μπορούν να τα ξοδέψουν περισσότερα στην τοπική αγορά.

Ένα από τα θέματα που δημιουργήθηκαν μαζί με την “γέννηση” του Δικτύου, είναι η νομιμότητά του, καθώς δεν υπάρχει φορολόγηση για τις συναλλαγές μέσω ΤΕΜ.

Η ιδέα του ΤΕΜ δεν είναι κάτι τόσο καινούργιο, αφού είναι ένας πρακτικός τρόπος αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, που πηγάζει από την ανταλλακτική οικονομία, που υπήρχε στην επαρχία.

Ενώ όπως φαίνεται η ιδέα του Δικτύου,έχει ξεπεράσει τα γεωγραφικά όρια του Βόλου και κερδίζει διαρκώς έδαφος στην Αθήνα, την Κατερίνη και την Λαμία, ανοίγοντας τον δρόμο για την δημιουργία ενός παρόμοιου δικτύου σε άλλες πόλεις.
enimerwsi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...