Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2013

Καταργούνται μη ανταποδοτικές εισφορές υπέρ τρίτων


Τις μη ανταποδοτικές χρεώσεις και φόρους υπέρ τρίτων καταγράφει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους...

Τις μη ανταποδοτικές χρεώσεις και φόρους υπέρ τρίτων καταγράφει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καθώς η κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση, με τον προϋπολογισμό για το 2014, να εξαλείψει μεγάλο μέρος των χρεώσεων αυτών κατά τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα λάβει τις επόμενες μέρες τα τελικά απολογιστικά στοιχεία για τα μη ανταποδοτικά τέλη και χρεώσεις από τα οποία θα προκύπτει το τελικό κόστος που θα επωμισθεί ο κρατικός προϋπολογισμός από την κατάργηση μέρους των φόρων και χρεώσεων υπέρ τρίτων.

Στο πλαίσιο προετοιμασίας της κατάρτισης του προϋπολογισμού 2014 και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2014-2017, η κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση εξορθολογισμού περίπου 150 μη ανταποδοτικών χρεώσεων, από τις 350 περίπου που έχουν καταγραφεί από τα υπουργεία και τους φορείς του Δημοσίου.

Πάντως, η δημοσιονομική διαχείριση του θέματος είναι πολύ ευαίσθητη καθώς εφόσον καταργηθούν οι εν λόγω επιβαρύνσεις θα δημιουργηθούν ταμειακά προβλήματα σε αρκετούς φορείς που θα πρέπει να ενισχυθούν απευθείας από τον προϋπολογισμό.

Τέτοιου είδους χρεώσεις υπέρ τρίτων είναι για παράδειγμα στο λογαριασμό της ΔΕΗ:

-Δημοτικά τέλη
-Ειδικός φόρος κατανάλωσης
-Ειδικό τέλος 5 τοις χιλίοις
-Τέλος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
-Ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας
-Ειδικό τέλος υπέρ της ΕΡΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...