Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Bουτηγμένα στα χρέη χιλιάδες νοικοκυριά

Σε πραγματικά οριακό σημείο βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία, βουτηγμένα στα χρέη, προσπαθούν να τα ρυθμίσουν δικαστικά τις οφειλές τους. Αυτή είναι η σαφής διαπίστωση του νέου Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, σε γραπτή ενημέρωση προς στο Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κ. Λευτέρη Αυγενάκη. Μάλιστα, αναφέρει ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2011 κατατέθηκαν πάνω από 3.200 αιτήσεις για τη ρύθμιση χρεών.

Ειδικότερα, ο Υπουργός υπογραμμίζει ότι «σύμφωνα με το αριθ. 1293/5-72011 έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους έχουν κατατεθεί περισσότερες από 3.200 αιτήσεις για δικαστική ρύθμιση των χρεών, στο πλαίσιο του Νόμου 3869/2010».

Στο πλαίσιο αυτό, και δεδομένου του προφανούς οικονομικού αδιεξόδου που είχαν χιλιάδες νοικοκυριά, ο Βουλευτής είχε ζητήσει την αναστολή των πλειστηριασμών για τουλάχιστον ως τα τέλη του 2011, αίτημα που τελικώς ικανοποιήθηκε. Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει σχετικά στο έγγραφό του ότι «σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 46 του Νόμου 3986/2011 (ΦΕΚ 152/τ.Α/Ι-7-2011) «αναστέλλονται από 1-7-2011 έως 31-12-2011 σι πλειστηριασμοί οι οποίοι επισπεύδονται για την ικανοποίηση χρηματικών απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσόν των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ από πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες παροχής πιστώσεων και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών».

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δίδεται η δυνατότητα στους δανειολήπτες, που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσχέρειες λόγω της οικονομικής κρίσης να ανακάμψουν, να αναδιοργανώσουν την κάλυψη των αναγκών τους και να επιδιώξουν την καλύτερη δυνατή διευθέτηση των οφειλών τους. Με τη διάταξη προστατεύεται η κατοικία, η αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τα όρια που ορίζονται στο άρθρο 9 παρ. 2 του ν. 3869/2010, δηλαδή δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%. Με το νέο νόμο διευκρινίζεται πλέον ρητά ότι η απαγόρευση καταλαμβάνει την κύρια ή μοναδική κατοικία κάθε φυσικού προσώπου, ανεξαρτήτως δηλαδή αν στερείται ή όχι πτωχευτικής ικανότητας. Συνεπώς, προστατεύεται η κατοικία όλων των φυσικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων και των εμπόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...