Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Χιλιάδες παραβάσεις σε ελέγχους πρατηρίων υγρών καυσίμων

Την ώρα που το λαθρεμπόριο καυσίμων στη χώρα μας ισούται με απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ για τα δημόσια έσοδα, η εξίσωση στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης πυροδοτεί όχι μόνο τον οικογενειακό προϋπολογισμό στα νοικοκυριά, αλλά και το λαθρεμπόριο στα ναυτιλιακά καύσιμα. Στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προς απάντηση αναφοράς που είχε υποβάλει ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, δείχνουν ότι το α' εξάμηνο του 2012 διαπιστώθηκαν 3.290 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις κατά τους ελέγχους στα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Έλεγχοι σε 24ωρη βάση

Όπως αναφέρει στην απάντησή του ο υπουργός, από το Νοέμβριο του 2011 εφαρμόζεται επιχειρησιακό σχέδιο και επικαιροποιημένοι, έντυποι οδηγοί ελεγκτικών επαληθεύσεων για τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων στους εμπλεκόμενους (εταιρείες εμπορίας, φορολογικές αποθήκες καυσίμων, πρατήρια, πωλητές πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, βυτιοφόρα, φορτηγά κλπ). Κατ΄ εφαρμογή των παραπάνω, στο πλαίσιο υλοποίησης του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης του ΣΔΟΕ και του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής για την περίοδο 2012-2014, όπως ενημερώνει ο κ. Στουρνάρας, πραγματοποιήθηκαν 408 έλεγχοι σε πρατήρια υγρών καυσίμων, βρέθηκαν 186 παραβάτες και διαπιστώθηκαν 3.290 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι πραγματοποιούνται σε 24ωρη βάση προληπτικοί και προσωρινοί έλεγχοι, που καλύπτουν όλο το κύκλωμα των ενεργειακών προϊόντων (παραγωγή, αποθήκευση, διακίνηση, εμπορία, διάθεση και χρήση στην κατανάλωση).

Προτεινόμενα μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου

Μεταξύ άλλων, για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, πρατηριούχοι και έμποροι πετρελαιοειδών προτείνουν την ηλεκτρονική παρακολούθηση εισροών εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης, με εγκατάσταση κεντρικού server στο υπουργείο Ανάπτυξης, που εκτιμάται ότι θα κοστίσει 300.000 ευρώ, εντατικούς ελέγχους στα πρατήρια και πλήρη ψηφιοποίησή τους, με εκτιμώμενο κόστος 10-12.000 ευρώ αλλά και παρακολούθηση με GPS της διαδρομής των μέσων μεταφοράς καυσίμων.
Επιπλέον, η μελέτη των εμπλεκόμενων φορέων στα καύσιμα δίνει έμφαση και στον ανθρώπινο παράγοντα, προτείνοντας να δίνεται πριμ στα μέλη του ΣΔΟΕ που θα συλλαμβάνουν κάθε λαθραία ποσότητα, οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι να έχουν το απόλυτο δικαίωμα του τόπου μετάθεσής τους και να έχουν προβάδισμα εξέλιξης στην ιεραρχία της υπηρεσίας τους.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 η γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων θα είναι έτοιμη να παρακολουθεί την αγορά μέσω του ηλεκτρονικού της συστήματος.

ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...