Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Πρόταση του Ιωάννη Δ. Μιχελογιαννάκη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την γρήγορη αποκατάσταση των φυσικών προσώπων που κουρεύτηκαν από το psi

Στα 57 δις ευρώ ανέρχονται τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα.
Τα επισφαλή δάνεια, με καθυστέρηση άνω των τριών μηνών, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 είναι :
  • Στεγαστικά 15 δις ευρώ το 20% των συνολικών χορηγήσεων.
  • Καταναλωτικά 9 δις ευρώ το 30% συνολικών χορηγήσεων.
  • Επιχειρηματικά 33 δις ευρώ το 25% συνολικών χορηγήσεων.

Τις 600.000 ξεπερνούν οι ρυθμίσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.
Έχουν γίνει 40.000 αιτήσεις για εξωδικαστική διευθέτηση οφειλών.
Έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια 26.000 υποθέσεις.
Κέρδισαν το κούρεμα των δανείων τους 1.500 οφειλέτες.
Σε 15 περιπτώσεις αποφάνθηκαν συνολική διαγραφή του χρέους.

Από την έρευνα της  Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ :
  • Οι μισοί απαντήσαντες εμφάνισαν προβλήματα υγείας
  • Το 40% κρατάει την υπερχρέωση κρυφή από τον κοινωνικό περίγυρο.
  • Το 40% έχει δανείσει φίλους που δεν τα επέστρεψαν άρα έχουν διαρραγεί αυτές οι φιλικές σχέσεις.
  • Ένας στους τρεις οφειλέτες αναγκάζεται να αποζητά τη συνεισφορά των εργαζόμενων ή συνταξιούχων γονέων του, πολλές φορές ατόμων υπερηλίκων και με μικρές συντάξεις.
Όλα αυτά δείχνουν ότι  αποτελεί μείζων κοινωνικό πρόβλημα που μαζί με την ανεργία αποτελούν το αποκορύφωμα της απόγνωσης του Έλληνα.
Πολιτική  πρότασης της  ΔΗΜΑΡ για μια προοδευτική  διέξοδο από την κρίση.
Σελίδα 35  : Ανακούφιση για τα δάνεια των ιδιωτών από τις τράπεζες και τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών.
«Να μειωθούν σημαντικά τα επιτόκια στα καταναλωτικά δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες. Να μην υπερβαίνει η υποχρέωση μηνιαίας δόσης το 30% του διαθέσιμου οικογενειακού εισοδήματος και να δίνονται αντίστοιχες χρονικές επιμηκύνσεις. Να παραταθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών για μια τριετία.»
«Οι τράπεζες πρέπει να υποχρεωθούν  για τη λήψη μέτρων όπως:  παραχώρηση περιόδου χάριτος, χωρίς καταβολή τόκων  και κεφαλαίου, η μείωση του επιτοκίου  και η παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου που συνδυαστικά θα οδηγούν στη μείωση του συνολικού ποσού που θα κληθεί να δώσει ο δανειολήπτης. Δάνειο ιδιωτών (στεγαστικό, προσωπικό-καταναλωτικό) για το οποίο έχει ήδη αποπληρωθεί το κεφάλαιο, συν ένα εύλογο κέρδος, αυτό να διαγράφεται. Στα υπόλοιπα, επαναπροσδιορίζονται: περίοδος χάριτος, επιτόκια και διάρκεια αποπληρωμής, βελτιωμένα.»
«Για τις πιστωτικές κάρτες :  να διασφαλισθούν τα επιτόκια πιστωτικών καρτών που θα παρακολουθούν  τα επιτόκια των «βασικών μαζικών  προϊόντων» των πιστωτικών καρτών των τραπεζών των χωρών της ευρωζώνης.»
Μαζί με τα παραπάνω θα χρειαστεί, μια και κάθε μέρα έχουμε 45 αιτήσεις, στο ΕΚΠΟΙΖΩ 300 κλήσεις, να υπάρξει ψυχολογική υποστήριξη των  ατόμων, ελάχιστα έξοδα για δικαστήρια, πρόσληψη ειρηνοδικών για γρήγορη απονομή δικαιοσύνης.
Θεωρώ ότι το άδικο  χρέος που δημιούργησαν τα ενοχικά  κόμματα, σε καμιά περίπτωση δεν  μπορεί  να εξαθλιώνει τον Έλληνα, να ματώνει την αξιοπρέπεια του  και να τον καταντά ένοχο σε κάτι που κυρίως ευθύνονται άλλοι.
Είναι απαραίτητο δε στην παρούσα φάση, να δοθεί η απαραίτητη μέριμνα και η εφαρμογή της συνέπειας του προγράμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, για την αποκατάσταση της αδικίας του κουρέματος των φυσικών προσώπων, που οι περισσότεροι από αυτούς αποταμίευσαν τον ιδρώτα, τους δίνοντας εμπιστοσύνη στο δικό τους κράτος.
Ήρθε η ώρα  να δείξει η Δημοκρατική Αριστερά την συνέπεια λόγων και πράξεων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...