Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

5,7 εκατ.περίπου πιστωτικές κάρτες κυκλοφορούν στην Ελλάδα

Σχετική αντοχή στην κρίση δείχνει η αγορά των πιστωτικών καρτών τόσο όσον αφορά τον αριθμό συναλλαγών όσο και στο τζίρο που πραγματοποιείται, σε σύγκριση μάλιστα με την μεγάλη υποχώρηση που σημειώνεται στον τομέα των καταναλωτικών δανείων, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών.

    Ειδικότερα η πτώση όσον αφορά τον αριθμό συναλλαγών με πλαστικό χρήμα (πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες) εκτιμάται στο 5%-8% περίπου ενώ ο τζίρος μέσω του πλαστικoύ χρήματος για αγορές σε επιχειρήσεις ανέρχεται σε 7 δισ.ευρώ περίπου (6 δισ.ευρώ με πιστωτικές και 1 δισ. ευρώ με χρεωστικές), σημειώνοντας μείωση 10% περίπου. Οι αναλήψεις καρτών με πλαστικό χρήμα και συγκεκριμένα με πιστωτικές κάρτες ανήλθαν σε 2 δισ.ευρώ περίπου σημειώνοντας μείωση 25% (σε ετήσια βάση).

    Σημαντική μείωση εργασιών σημειώνει και ο επιμέρους τομέας εργασιών που συνδέεται με προγράμματα συγκέντρωσης οφειλών πιστωτικών καρτών, καθώς οι περισσότερες αιτήσεις γίνονται από ιδιώτες με υψηλό ρίσκο που έχει ως αποτέλεσμα να απορρίπτονται από τις τράπεζες.

    Στην Ελλάδα στα 100 ευρώ που δαπανώνται από τους ιδιώτες για αγορές τα 6% με 7% περίπου γίνονται με την χρήση πλαστικού χρήματος και τα υπόλοιπα με μετρητά, όταν στις ΗΠΑ το ποσοστό ανέρχεται σε 55%, στην Ισπανία το 25%, στη Βρετανία στο 40%, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

    Ώθηση στην αγορά πιστωτικών καρτών, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, δίνει ο μεγάλος αριθμός προγραμμάτων ανταμοιβής ή επιβράβευσης που συνεπάγεται επιστροφή μετρητών, μειώσεις επιτοκίων, εκπτώσεις σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις κλπ. Τα προγράμματα αυτά αφορούν πελάτες που αποπληρώνουν με συνέπεια τις οφειλές τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις συνδέονται και με την αυξημένη χρήση τους. πχ όσο μεγαλύτερο τζίρο πραγματοποιούν με την πιστωτική κάρτα, τόσο μειώνεται το επιτόκιο τους κλπ. Σήμερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κυκλοφορούν 5,7 εκατ.περίπου πιστωτικές κάρτες και 9 εκατ.χρεωστικές κάρτες.

    Την ίδια στιγμή στην καταναλωτική πίστη στο σύνολο της παρατηρείται πολύ μεγάλη πτώση της ζήτησης για δάνεια από μέρους των ιδιωτών που φθάνει το 40% σε σχέση με πέρυσι, ενώ το ποσοστό απόρριψης των αιτήσεων φθάνει κατά μέσο όρο το 60%. Ανησυχίες εξάλλου δημιουργεί το γεγονός ότι το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση στον τομέα της καταναλωτικής πίστης ανέρχεται στο 16,7% του συνόλου τον Ιούνιο του 2010 από 13,4% τον Δεκέμβριο του 2009, με ενδείξεις περαιτέρω επιδείνωσης. Οι καθυστερήσεις στον τομέα των πιστωτικών καρτών σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα και προσεγγίζει ή και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά το 20%.

    Ο δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου των καταναλωτικών δανείων διαμορφώθηκε στο -1,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο του 2010, από -0,9% τον Ιούλιο του 2010, 0,4% τον Ιούνιο του 2010, 1,8% τον Δεκέμβριο του 2009 και 4,4% τον Αύγουστο του 2009.

    Η χρήση του πλαστικού χρήματος, τόσο των χρεωστικών όσο και των πιστωτικών καρτών, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ο Μεσολαβητής Τραπεζικών και Επενδυτικών Υπηρεσιών Αντώνιος Φώσκολος απευθύνεται στους καταναλωτές και συστήνει:

    -Πριν από την κατάρτιση της σύμβασης, που προτίθεται να συνάψει με την τράπεζα ο συναλλασσόμενος για χορήγηση κάρτας, πρέπει να διαβάζει με προσοχή τους όρους της σύμβασης που θα υπογράψει, προκειμένου να συνειδητοποιήσει πλήρως τις συμβατικές του υποχρεώσεις αλλά και να είναι σε θέση να ασκήσει τα δικαιώματά του.

    - Μόλις ο κάτοχος παραλάβει την κάρτα του, πιστωτική ή αναληπτική, πρέπει να θέσει την υπογραφή του στο πίσω μέρος, ώστε να μη διευκολυνθεί ενδεχόμενη παράνομη χρήση της.

    - Ο κάτοχος πρέπει να κάνει τις αγορές του υπολογίζοντας τις πραγματικές οικονομικές του δυνατότητες.

    - Ο κάτοχος δεν πρέπει ποτέ να παραχωρεί την κάρτα του σε κανέναν. Η χρήση της κάρτας είναι αυστηρά προσωπική.

    - Ο κάτοχος θα πρέπει να διευκολύνει τον εντεταλμένο υπάλληλο της επιχείρησης, επιδεικνύοντας το δελτίο της αστυνομικής του ταυτότητας. Ο έλεγχος αυτός διασφαλίζει τη συναλλαγή.

    - Οι λογαριασμοί των καρτών θα πρέπει να πληρώνονται εγκαίρως. Κάθε αιτιολογημένη αδυναμία ανταπόκρισης στις οικονομικές υποχρεώσεις πρέπει να γνωστοποιείται εγκαίρως στην τράπεζα.

    - Αποδείξεις πωλήσεων ή αποδείξεις από τα ΑΤΜ και εκκαθαριστικά σημειώματα θα πρέπει να εξετάζονται σχολαστικά και να αντιπαραβάλλονται. Κάθε αδικαιολόγητη χρέωση και οποιοδήποτε άλλο ανορθόδοξο στοιχείο πρέπει να τίθενται υπόψη της τράπεζας άμεσα προς διερεύνηση και διευθέτηση.

    - Η κάρτα πρέπει να φυλάσσεται με επιμέλεια από τον κάτοχο σε ασφαλές μέρος.

    - Χειριστείτε την κάρτα σας όπως και τα μετρητά. Ελέγχετε συχνά ότι έχετε την κάρτα σας.

    - Ο κάτοχος δεν πρέπει σε καμιά απολύτως περίπτωση και σε κανέναν, να αποκαλύπτει το μυστικό προσωπικό αριθμό αναγνώρισης (PIN), τον οποίο θα πρέπει να αλλάζει συχνά.

    - Ο κάτοχος θα πρέπει άμεσα να αναφέρει την απώλεια ή την κλοπή της κάρτας του στην τράπεζα από την οποία εκδόθηκε, προς αποτροπή παράνομης χρήσης. Ενδείκνυται η καταχώρηση του αριθμού τηλεφώνου της αρμόδιας για την ακύρωση Υπηρεσίας, σε σημείο ανά πάσα στιγμή προσιτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...