Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Οδηγία σταθμός για τα στεγαστικά δάνεια στην Ευρώπη

- Δημιουργείται ενιαία αγορά με αυστηρά κριτήρια προστασίας των δανειοληπτών
-Τα ίδια κριτήρια θα ισχύουν για όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης


Την ώρα που η τρόικα πιέζει στην Ελλάδα για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, στην Ευρώπη όσο και αν ακούγεται παράδοξο η ΕΕ ψηφίζει οδηγία η οποία προβλέπει προστασία των δανειοληπτών ενυπόθηκων δανείων. 


Η οδηγία ετοιμαζόταν από το 2011, ωστόσο η ανακοίνωση της έγκρισης ήρθε μόλις σήμερα, "ανοίγοντας" το δρόμο για τη δημιουργία ενιαίας αγοράς στα ενυπόθηκα δάνεια εντός της ΕΕ.
Η οδηγία ρυθμίζει για πρώτη φορά τη στεγαστική πίστη σε κοινοτικό επίπεδο και στόχο έχει αφενός να αποφευχθούν «φούσκες» τύπου Ισπανίας, αφετέρου να πάψει να είναι «εύκολη λύση» ο πλειστηριασμός του ακινήτου, όταν ο ιδιοκτήτης του δεν μπορεί να εξυπηρετεί το δάνειο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:
Εγκρίθηκε, με ειδική πλειοψηφία, η νέα οδηγία της ΕΕ που προετοιμάζει το έδαφος για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς στα ενυπόθηκα δάνεια στην ΕΕ, με στόχο τον υψηλό βαθμό προστασίας των καταναλωτών.
Η οδηγία καθορίζει τους όρους για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής και ανταγωνιστικής ενιαίας αγοράς προς όφελος των καταναλωτών, των δανειστών και των μεσιτών πιστώσεων.
Επιδιώκει να καθιερώσει ένα υψηλό επίπεδο προστασίας, αντιμετωπίζοντας την ανεύθυνη χορήγηση και λήψη δανείων, τα οποία, κατά το πρόσφατο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, συνέβαλε στην αύξηση του αριθμού των προβληματικών δανείων, των διαγραφών και των κατασχέσεων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με την εξασφάλιση ότι οι πιστωτικές αγορές ενυπόθηκων δανείων λειτουργούν με υπεύθυνο τρόπο, η οδηγία επιδιώκει επίσης να προωθήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Η οδηγία θέτει και κανόνες για την εξάλειψη της παραπλανητικής διαφήμισης και των καταχρηστικών ρητρών στις συμβάσεις καταναλωτών οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ενυπόθηκης πίστης.
Παράλληλα, η προ - συμβατική πληροφόρηση για τα στεγαστικά δάνεια είναι θέμα ενός εθελοντικού κώδικα δεοντολογίας, με την εφαρμογή του να κρίνεται ασυνεπής.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕ, τα στεγαστικά και ανανεώσεις δανείων άνω των 75.000 ευρώ είναι εκτός του πεδίου εφαρμογής των κανόνων της ΕΕ σχετικά με την καταναλωτική πίστη, και δεν υπάρχουν απαιτήσεις για τα μη πιστωτικά ιδρύματα που παρέχουν πίστωση.
Η απόφαση λήφθηκε χωρίς συζήτηση κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων.
Η Τσεχική Δημοκρατία, το Λουξεμβούργο και τη Λετονία απείχαν.
Κατά συνέπεια, η οδηγία θεσπίζει τους όρους για τη διασφάλιση υψηλού βαθμού επαγγελματισμού μεταξύ των πιστωτών και των δανειοληπτών.
Θέτει τις αρχές για το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση, και τις υποχρεώσεις για την προσυμβατική ενημέρωση, καθώς και τις απαιτήσεις για πληροφορίες που αφορούν μεσίτες πιστώσεων.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...