Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Σανίδα σωτηρίας από τα «κόκκινα» δάνεια -Ερχονται πακέτα ρυθμίσεων

Ερχονται ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες που θα περιλαμβάνουν μειώσεις επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής έως και 40 χρόνια, αλλά και περιόδους χάριτος πολλών μηνών από τις τράπεζες προκειμένου να πάρουν ανάσα οι καταναλωτές, αλλά και να μπει τέλος στα κόκκινα τα οποία συνεχώς αυξάνονται.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ η αξία των δανείων αυτών φθάσει ήδη τα 60 δισ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις των τραπεζιτών μιλούν για εκτίναξη τους στο 30% του συνόλου μέχρι το τέλος του έτους, την ίδια ώρα που υπάρχουν περιπτώσεις τραπεζών στις οποίες τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες ξεπερνούν το 50% του συνόλου.

Η δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών – δανειοληπτών των οποίων οι υποχρεώσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά, την ώρα που τα εισοδήματα τους έχουν μειωθεί και τα επιτόκια κυρίως στα καταναλωτικά αλλά και τα επιχειρηματικά δάνεια είναι στα ύψη, δεν τους επιτρέπουν να είναι συνεπείς προς τις οφειλές τους. Ετσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, καθώς οι δανειολήπτες δεν μπορούν να πληρώσουν, οι τράπεζες γράφουν ολοένα και μεγαλύτερες επισφάλειες και η ρευστότητα στην αγορά τελικά δεν αυξάνεται.

Η αύξηση των υποχρεώσεων, η μείωση των εισοδημάτων, αλλά και τα υψηλά επιτόκια - κυρίως στα καταναλωτικά αλλά και τα επιχειρηματικά δάνεια - είναι οι βασικοί λόγοι που δεν επιτρέπουν στα νοικοκυριά αλλά και στους επιχειρηματίες να είναι συνεπείς προς τις οφειλές τους. Ετσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, καθώς οι δανειολήπτες δεν μπορούν να πληρώσουν, οι τράπεζες γράφουν ολοένα και μεγαλύτερες επισφάλειες και η ρευστότητα στην αγορά τελικά δεν αυξάνεται.
Πως θα μειωθούν οι δόσεις με την αναχρηματοδότηση
  • Στα Στεγαστικά δάνεια
  1. Με μείωση του σταθερού επιτοκίου σε δάνειο 150.000 ευρώ 20ετίας από 6% σε 4,5% θα δώσει τη δυνατότητα να πληρώσει ο δανειολήπτης αντί για 1.075 ευρώ το μήνα 950 ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε όφελος 125 ευρώ το μήνα ή 1.500 ευρώ το χρόνο.
  2. Με μείωση του σταθερού επιτοκίου και αύξηση διάρκειας σε δάνειο 200.00 ευρώ 25ετίας από 5,5 από 5,5% σε 4,5 και με αύξηση της διάρκειας κατά 10 χρόνια η μηνιαία δόση από 1.228 ευρώ θα πέσει στα 946,5 ευρώ και το όφελος για τον δανειολήπτη θα είναι 281,5 ευρώ το μήνα ή 3.378 ευρώ το χρόνο.
  • Στα καταναλωτικά δάνεια
  1. Με μείωση του σταθερού επιτοκίου σε δάνειο 20.000 ευρώ διάρκεια πέντε ετών από 13% σε 10% η μηνιαία δόση θα μειωθεί από τα 455 σε 415 ευρώ κάτι που μεταφράζεται σε όφελος της τάξεως των 40 ευρώ το μήνα ή 480 ευρώ το χρόνο.
  2. Με μείωση του σταθερού επιτοκίου και προσημείωση από το 13% σε 6% -μετά την προσημείωση του ακινήτου- η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 455 ευρώ σε 386 κάτι που μεταφράζεται σε 69 ευρώ το μήνα ή 828 το χρόνο.
  3. Με μείωση σταθερού επιτοκίου και αύξηση της διάρκειας σε δάνειο 5ετίας 25.000 ευρώ από 13% σε 7% και με αύξηση της διάρκειας από τα 5 χρόνια στα 10 η μηνιαία δόση θα πέσει από τα 568 ευρώ στα 290 ευρώ με τον δανειολήπτη να έχει όφελος 278 ευρώ το μήνα ή 3.336 το χρόνο.
Ταυτόχρονα οι τράπεζες «ψαλιδίζουν» τα όρια των πιστωτικών καρτών, μειώνουν τις γραμμές χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις αλλά και ουσιαστικά «παγώνουν» τις εκταμιεύσεις νέων καταναλωτικών δανείων.

Τα κόκκινα δάνεια στη συζήτηση κυβέρνησης - Τραπεζών

Τα κόκκινα δάνεια ήταν εξάλλου βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης που έγινε την προηγούμενη Δευτέρα ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) με αντικείμενο τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Από την πλευρά της κυβέρνησης ζητήθηκε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με αναχρηματοδοτήσεις και ρυθμίσεις, ενώ οι τραπεζίτες αναφέρθηκαν στη συνεχή συρρίκνωση της οικονομίας που δεν επιτρέπει στους δανειολήπτες να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...