Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Η λύση στην αιθαλομίχλη... ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ


Μεγάλο θέμα έχει γίνει τις τελευταίες μέρες σχετικά την σημαντική αύξηση της αιθαλομίχλης στην ατμόσφαιρα, που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο αναπνευστικό και το κυκλοφορικό, καθώς και οφθαλμολογικά προβλήματα. Προχθές μάλιστα (2/1/12), σημειώθηκε νέο ρεκόρ ψηλών συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη, λόγω κυρίως της καύσης ξύλων σε τζάκια και σόμπες.

Στο θέμα αυτό έχει στραφεί σύσσωμη η επιστημονική γνώση αλλά και η κοινωνική γνώμη, στην προσπάθεια να βρεθεί μια λύση. Η λύση που προκρίνεται από τους περισσότερους είναι η μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο και συνεπώς και στην τελική τιμή του. Το σκεπτικό είναι πως οι καταναλωτές που σταμάτησαν την κατανάλωση πετρελαίου και προτίμησαν τα τζάκια από τα καλοριφέρ λόγω της αύξησης της τιμής του μαύρου χρυσού, θα επιστρέψουν στην συνηθισμένη χρήση των καλοριφέρ μόλις η τιμή του πετρελαίου επανέλθει στα περσινά επίπεδα.

Βεβαίως κανείς δεν αμφιβάλει πως η μείωση της τιμής στο πετρέλαιο θα είναι μια σωστή κίνηση, όχι μόνο για το θέμα της αιθαλομίχλης, αλλά και από οικονομικής απόψεως, διότι έγκριτοι οικονομολόγοι συμφωνούν πως η εξίσωση του φόρου μεταξύ πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης μόνο θετικές οικονομικές συνέπειες δεν είχε, αφού τα στοιχεία δείχνουν πως τα έσοδα του κράτους μειώθηκαν σημαντικά σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, που η τιμή ήταν χαμηλότερη.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η καλύτερη δυνατή λύση για το θέμα της αιθαλομίχλης δεν είναι η χρήση πετρελαίου αντί καυσόξυλων, ή φυσικού αερίου. Η πιο αποτελεσματική λύση είναι σίγουρα η μη χρήση ενέργειας όποιουδήποτε καύσιμου είδους. Και δεν εννοούμε φυσικά να μένετε στο κρύο!

Η πιο αποτελεσματική λύση λέγεται θερμομόνωση, δηλαδή η εξωτερική μόνωση της κατοικίας σας καθώς και η μόνωση ταράτσας/οροφής. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να μειώσετε την ενέργεια που καταναλώνετε για την θέρμανση της κατοικίας σας και κατά συνέπεια και το κόστος. Ένα επιπλέον κίνητρο μάλιστα αποτελεί και το πρόγραμμα επιδότησης που τρέχει εδώ και καιρό αλλά είναι άγνωστο σε αρκετούς, το πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ ' οίκον, μέσω του οποίου μπορείτε να επιδοτηθείτε έως και 70% για την πλήρη μόνωση του σπιτιού σας, αλλά και για άλλες ενέργειες όπως αλλαγή κουφωμάτων κλπ.

Ποια λύση λοιπόν μπορεί να είναι καλύτερη για το πρόβλημα της αιθαλομίχλης, από την χρήση λιγότερης ενέργειας για θέρμανση; Μπορεί όντως το κάψιμο των ξύλων να δυσχεραίνει την κατάσταση, όμως και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σίγουρα δεν είναι αθώα. Η μόνη ουσιαστική και μακροχρόνια λύση είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας (όποια και αν είναι αυτή) και για να το πετύχουμε πρέπει είτε να μάθουμε να ζούμε στο κρύο, είτε προτιμότερα να μονώσουμε το σπίτι μας! Και μιας και υπάρχει τη στιγμή αυτή το πρόγραμμα επιδότησης έως 70%, είναι ευκαιρία για όλους μας να προχωρήσουμε στην εξωτερική θερμομόνωση του σπιτιού μας, ιδιαίτερα αν είναι παλιά κατασκευή.

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα “εξοικονόμηση κατ' οίκον” ή γενικότερα για τη μόνωση, μπορείτε να μας επισκεφθείτε στο www.fragoulakis.gr ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2105747474.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...