Παρασκευή, 5 Απριλίου 2013

Ερώτηση των Ν. Τσούκαλη, Ασ. Ξηροτύρη και Ν. Φούντα σχετικά με την ανάγκη αναβάθμισης του ΕΦΕΤ

Την ανάγκη αναβάθμισης του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, ζητούν με ερώτησή τους στη Βουλή, βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Το πρόσφατο διατροφικό σκάνδαλο κρέατος αλόγου, αποκάλυψε την πολυπλοκότητα και τις δαιδαλώδεις διαδρομές που ακολουθεί η πρώτη ύλη κρέατος μέχρι την τελική της επεξεργασία καθώς και τις ανεπάρκειες του συστήματος ελέγχου, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, μόνο το 2011-2012 εισήχθηκαν στην Ελλάδα, 74 τόνοι αλογίσιου κρέατος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιδρώντας στο σκάνδαλο, υιοθέτησε στις 19 Φεβρουαρίου, Σύσταση προς τα κράτη μέλη για την εφαρμογή συντονισμένου προγράμματος με σκοπό να διαγνωστεί η συχνότητα δόλιων πρακτικών στην εμπορία ορισμένων τροφίμων. Τα κράτη μέλη κλήθηκαν να εφαρμόσουν ένα συντονισμένο σχέδιο ελέγχου διάρκειας ενός μήνα,( με δυνατότητα παράτασης δύο μηνών) προκειμένου να διαγνωστεί η συχνότητα δόλιων πρακτικών στην εμπορία ορισμένων τροφίμων. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη διεξαγωγή ελέγχων « σε επίπεδο λιανικής, σε τρόφιμα προοριζόμενα για τον τελικό καταναλωτή ή για μονάδες ομαδικής εστίασης τα οποία διατίθενται στην αγορά και/ή φέρουν επισήμανση ως τρόφιμα που περιέχουν βοδινό κρέας. Οι έλεγχοι αυτοί θα μπορούσαν επίσης να επεκταθούν και σε άλλες εγκαταστάσεις (π.χ. ψυκτικές αποθήκες).»

Κατόπιν των ανωτέρω, καθώς και ότι ο ΕΦΕΤ λειτουργεί με προσωπικό 270 ατόμων μόνο σε εννέα από τις δεκατρείς περιφέρειες, ενώ οι απαιτήσεις για ελέγχους είναι ιδιαίτερα αυξημένες προκειμένου να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις κοινοτικές της υποχρεώσεις, αλλά και για να ικανοποιηθεί το δημόσιο αίσθημα διατροφικής ασφάλειας, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να λάβει μέτρα αναβάθμισης του ΕΦΕΤ ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες ελέγχων που αφορούν τόσο στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων όσο και στην προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών από δόλιες πρακτικές

Οι ερωτώντες βουλευτές

Νίκος Τσούκαλης

Ασημίνα Ξηροτύρη

Νίκη Φούντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...