Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Πέντε σημαντικές αλλαγές για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Έως και απαλλαγή χρεών μετά από τρία χρόνια προβλέπει η νέα ρύθμιση για υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά και επαγγελματίες.
Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο οι αλλαγές στις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επαγγελματίες, καθώς ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Κουτρουμάνης, μετά το πέρας της διαβούλευσης με την τρόικα, διαμόρφωσε τις αλλαγές στο νόμο.
Οι ρυθμίσεις είχαν ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την ανάπτυξη, όμως μετά από αντίδραση της Τρόικας είχαν αποσυρθεί. Τελικά, μετά από διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων ο κ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε ότι τελικά θα εγκριθούν και θα εφαρμοστούν.
Συγκεκριμένα, με τις νέες διατάξεις εφόσον προωθηθούν σήμερα θα δίνεται η δυνατότητα να υπαχθούν στις ρυθμίσεις περί υπερχρεωμένων και φυσικά πρόσωπα που ασκούν την εμπορική τους δραστηριότητα κατά βάση μέσα από την προσωπική τους εργασία και έχουν περιορισμένες οφειλές από εμπορικές πράξεις. Επίσης, μεταξύ άλλων, καθιερώνεται το δικαίωμα κάθε πολίτη να διατηρεί έναν τραπεζικό λογαριασμό, με ποσόν κατάθεσης μέχρι τα 1.500 ευρώ όταν πρόκειται για ατομικό τραπεζικό λογαριασμό και 2.000 ευρώ όταν πρόκειται για κοινό τραπεζικό λογαριασμό.
Δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική για τον οφειλέτη η απόπειρα εξώδικου συμβιβασμού. Στις περιπτώσεις οφειλετών με πλήρη αδυναμία καταβολής η απαλλαγή από τα χρέη θα επέρχεται στα τρία έτη.
Επίσης, το ποσόν μέχρι το 85% της εμπορικής αξίας της κύριας κατοικίας του οφειλέτη θα μπορεί πλέον να ρυθμίζεται και σε μεγαλύτερο των είκοσι ετών χρονικό διάστημα.
Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για τη διαφάνεια στην προώθηση και παροχή των ιδιωτικών ασφαλιστικών υπηρεσιών, και ιδίως των ασφαλίσεων ζωής και ασθενειών, προβλέπεται η ισότιμη πρόσβαση των προσώπων με αναπηρίες στις υπηρεσίες της ιδιωτικής ασφάλισης. Ρυθμίζεται η προσυμβατική ενημέρωση στα ασφαλιστήρια ζωής. Ιδιαίτερα για τις ασφαλίσεις ζωής η πληροφόρηση που πλέον θα παρέχεται θα αφορά το συνολικό κόστος σύναψης της ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γραψτε και εσείς το σχόλιο σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...