Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Από Δευτέρα η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης;

Σε αναμονή για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης βρίσκονται περίπου 150.000 νοικοκυριά αφού μετά την καταβολή της δόσης, ξεκινά και η καταβολή του επιδόματος.

Όπως διαβεβαίωναν από το υπουργείο Οικονομικών, έχοντας εισπράξει από χθες τα 7 δισ. ευρώ σε ρευστό το Δημόσιο,  εκτιμάται ότι η ΓΓΠΣ από τις πρώτες ημέρες της προσεχούς εβδομάδος, θα είναι σε θέση να αποδώσει το επίδομα σε περίπου 150.000 νοικοκυριά.

Το ποσό που αναλογεί σε κάθε νοικοκυριό θα πιστωθεί στο τραπεζικό του λογαριασμό που έχει δηλώσει με τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση που έχει υποβάλλει. Το συνολικό κονδύλι του επιδόματος για τη φετινή χειμερινή περίοδο έχει προϋπολογισθεί σε 150 εκατ. ευρώ.

Η καταβολή του επιδόματος γίνεται βάσει εισοδηματικών, περιουσιακών, κοινωνικών και γεωγραφικών κριτηρίων και ουσιαστικά αποτελεί την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης. 

Από τις 15 Οκτωβρίου που ξεκίνησε και επίσημα η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ο ΕΦΚ με τον οποίο διατίθεται εξισώθηκε με τον αντίστοιχο φόρο του πετρελαίου κίνησης. 

Η εξίσωση είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά περίπου 30%, από το 1 ευρώ ανά λίτρο στο 1,30- 1,35 ευρώ.  

Η υποβολή των αιτημάτων για τη χορήγηση του επιδόματος γίνεται μέσω ίντερνετ και συγκεκριμένα σε ειδική εφαρμογή στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ( www.gsis.gr). 

Τα κριτήρια για να λάβετε το επίδομα

Τα κριτήρια για να χριστεί κάποιος δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης είναι τα εξής:

- εισοδηματικά: Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά του φορολογούμενου δεν πρέπει να ξεπερνά 25.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο, 35.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για μονογονεϊκή οικογένεια το εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 38.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα τέκνο και προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο. 

- περιουσιακά: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων τέκνων να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.  

- γεωγραφικά: Η χώρα έχει χωριστεί σε τέσσερις γεωγραφικές και κλιματολογικές ζώνες. 

Στην πρώτη ζώνη (Φλώρινα, Γρεβενά κλπ) θα επιστρέφεται φόρος για συνολική κατανάλωση έως 3.000 λίτρα και το αντίστοιχο ανώτατο ποσό επιστροφής φόρου ανέρχεται στα 900 ευρώ. Στη δεύτερη ζώνη (Αρκαδία, Ιωαννίνων, Πέλλας, Έβρου, Σερρών, Ροδόπης κ.ά.) το όριο κατανάλωσης ορίζεται στα 1.900 λίτρα και το ανώτατο ποσό της επιστροφής φόρου στα 576 ευρώ. Στην τρίτη ζώνη (Αττική, Κέρκυρα, Λευκάδα κλπ) το όριο κατανάλωσης ορίζεται στα 1.200 λίτρα και το ποσό του επιστρεφόμενου φόρου στα 360 ευρώ. Στην τέταρτη ζώνη (νησιά Αιγαίου, Κρήτη κ.ά.) η ανώτατη κατανάλωση ορίζεται στα 700 λίτρα και το μέγιστο ποσό του φόρου που μπορεί να επιστραφεί ορίζεται στα 210 ευρώ. 

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΒΟΛΟΥ: Ασφαλή παιχνίδια για χαρούμενες γιορτές

toys
toys (Photo credit: red5standingby)

Η ασφάλεια των παιγνιδιών που επιλέγουμε και αγοράζουμε για τα παιδιά κατά τη περίοδο των γιορτών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. 

Χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο παθαίνουν ατυχήματα που σχετίζονται με τη χρήση παιχνιδιών.

Η ορθή επιλογή  και χρήση των παιγνιδιών, σε συνδυασμό  με την επίβλεψη μας όταν παίζουν, μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο ατυχημάτων.
Επιλογή παιχνιδιού

Η επιλογή του παιχνιδιού δε μπορεί να γίνεται, κάτω από τις εντυπώσεις μιας τηλεοπτικής διαφήμισης. Πρέπει να γίνεται με κριτήρια την ασφάλεια, την ηλικία, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού. Ένα παιχνίδι πρέπει να δίνει στο παιδί την ευκαιρία να αναπτύξει κοινωνικότητα, επιδεξιότητες, πνευματικές και σωματικές ικανότητες.

Διαβάζουμε τις συσκευασίες

Πριν αγοράσουμε παιγνίδια για παιδιά, διαβάζουμε τις οδηγίες. Για ποιες ηλικίες είναι κατάλληλο, αν επιβάλλεται επίβλεψη από ενήλικα, προειδοποιήσεις ασφαλείας.

Φυλάσσουμε τις πληροφορίες που αφορούν το κατάστημα και τον κατασκευαστή, για την περίπτωση που θα υπάρξουν προβλήματα.
Προδιαγραφές  παιχνιδιών

Να φέρουν τη σήμανση CE,  να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της υγιεινής και της ασφάλειας, να μην είναι εύφλεκτα και να μη μεταδίδουν μολύνσεις ή ασθένειες.

Οι μηχανικές, χημικές και ηλεκτρικές τους ιδιότητες, δεν πρέπει να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών.

Τα μικρά κομμάτια ή οι μπίλιες δεν πρέπει να είναι κάτω από 4,5 εκ.  Δεν πρέπει να υπάρχουν οξείες γωνίες στο παιχνίδι.
Οδηγίες
Ακολουθούμε τις οδηγίες προσεκτικά για την σωστή συναρμολόγηση και χρήση του παιχνιδιού. Εκπαιδεύουμε το παιδί παίζοντας μαζί του.
Ηλικία

Πρέπει να τηρούνται απαράκλητα οι ηλικίες που αναφέρονται επάνω στη συσκευασία, για λόγους ασφάλειας και πρόληψης ατυχημάτων.

Μικρά κομμάτια
Παιγνίδια με μικρά κομμάτια δεν πρέπει να προσφέρονται σε μικρά παιδιά, γιατί τα βάζουν στο στόμα τους και κινδυνεύουν να υποστούν απόφραξη και ασφυξία.

Προσέχουμε τα μικρότερα αδέλφια να μην παίζουν με παιγνίδια των μεγαλύτερων. Σιγουρευόμαστε ότι δεν αποσπώνται εύκολα τα μάτια στα λούτρινα ζωάκια και γενικά κομμάτια των παιχνιδιών.

Προσέχουμε, ιδιαίτερα, τα βρώσιμα προϊόντα (δημητριακά, παγωτά, σοκολατένια αυγά, κ.λ.π.), τα οποία περιέχουν συναρμολογούμενα παιχνίδια.
Όπλα – παιχνίδια
Πολλοί τραυματισμοί στα μάτια οφείλονται σε παιχνίδια που εκτοξεύουν πλαστικά ή άλλα αντικείμενα.
Ο πολύ δυνατός θόρυβος κάποιων παιχνιδιών-όπλων μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ακοή, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε εσωτερικό χώρο.

Ποδήλατο - πατίνια

Τα παιγνίδια  που προσφέρουν κίνηση, όπως το ποδήλατο, τα πατίνια και άλλα, αποτελούν τον κυριότερο λόγο θανάσιμων ατυχημάτων σε παιδιά.

Η επιλογή ποδηλάτου κατάλληλου μεγέθους, η σωστή κυκλοφοριακή εκπαίδευση, το παιδικό κράνος, οι επιγονατίδες και ειδικά καλύμματα για αγκώνες, είναι απαραίτητα πριν βγούνε τα παιδιά στο δρόμο.

Μπαλόνια

Δεν αφήνουμε παιδιά κάτω των 8 ετών να φουσκώνουν μπαλόνια, απομακρύνουμε τα κομμάτια από σπασμένα μπαλόνια και πλαστικές σακούλες διότι υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας.

Κορδόνια

Μικρά παιδιά δεν  πρέπει να παίζουν με παιγνίδια που  έχουν κορδόνια, σκοινιά, λουριά που  είναι μεγαλύτερα από 18 εκατοστά διότι υπάρχει ο κίνδυνος στραγγαλισμού.

Δεν αγοράζουμε ρούχα για παιδιά που έχουν  κορδόνια ή άλλες προεξοχές.

Ηλεκτρικά παιχνίδια – μπαταρίες

Τα μικρά  παιδιά, δεν πρέπει να παίζουν με παιγνίδια που χρειάζονται ηλεκτρικό ρεύμα.

Δεν αφήνουμε στα  χέρια των παιδιών τις μπαταρίες των παιχνιδιών, γιατί περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες.
Μαγνητάκια
Τα παιχνίδια που περιέχουν μαγνητάκια πρέπει να έχουν προειδοποιητική σήμανση  γιατί είναι υπεύθυνα για σοβαρά προβλήματα υγείας που προκλήθηκαν σε παιδιά.                                          Τοξικά αντικείμενα και υλικά
Αποφεύγουμε, γενικά, τα παιχνίδια, που περιέχουν PVC ή φθαλικά. Η εμπορία κάθε είδους μαλακών μασητικών παιχνιδιών από PVC, για παιδιά μέχρι 3 ετών, απαγορεύεται.

Προσοχή στα  τοξικά αντικείμενα και υλικά που μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση. Αναζητήστε υλικά ζωγραφικής, χρώματα και μαρκαδόρους που γράφουν στην ετικέτα τους ότι δεν είναι τοξικά.
Ηλεκτρονικά παιχνίδια
Τα περισσότερα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν βίαιο περιεχόμενο και αγοράζονται συνήθως από μικρότερες ηλικίες.  Η παρατεταμένη ενασχόληση με αυτά, επηρεάζει αρνητικά τη συμπεριφορά, τις δραστηριότητες και τη λειτουργία των παιδιών μας

Χαλασμένα παιχνίδια
Παιχνίδια που φθείρονται ή σπάνε, δημιουργούν αιχμηρά κομμάτια που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό, γι’ αυτό τα πετάμε αμέσως
Συμμάζεμα παιχνιδιών
Τα παιχνίδια δεν πρέπει να βρίσκονται σκορπισμένα στο πάτωμα ή στις σκάλες, όπου μπορεί να τα πατήσουμε ή να σκοντάψουμε με κίνδυνο ατυχήματος. Μαθαίνουμε στα παιδιά να τα μαζεύουν σε ένα μαλακό κουτί.
Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια.
Στην αγορά πωλούνται σε χαμηλές τιμές πολλά χριστουγεννιάτικα φωτάκια (γιρλάντες), που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας και μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές και ηλεκτροπληξία. Πρέπει να προσέχουμε να φέρουν τη σήμανση CE,  να αναφέρεται ο κατασκευαστής ή ο εισαγωγέας,  να υπάρχουν οδηγίες χρήσης στα Ελληνικά, να αναγράφεται εάν προορίζονται για εξωτερικό χώρο. Δεν τα αφήνουμε αναμμένα όταν είμαστε έξω από το σπίτι ή κοιμόμαστε.

Προτάσεις για επιλογή παιχνιδιών ανάλογα με την ηλικία
Μωρά μέχρι 1 έτους
Παιχνίδια με ζωντανά χρώματα και ήχους που έλκουν το βλέμμα, την ακοή και την αφή του παιδιού. Κουδουνίστρες, μαλακά ζωάκια, κούκλες ή μπάλες που πλένονται, παιχνίδια ήχου.
Νήπια 1 έως 2 ετών
Ασφαλή παιχνίδια, ικανά να αντέξουν την περιέργεια του νηπίου χωρίς να διαλυθούν. Βιβλία με μεγάλες εικόνες από ύφασμα, κούκλες γερής κατασκευής, μουσικά παιχνίδια.
Παιδιά προσχολικής ηλικίας 2 έως 5 ετών
Τα παιχνίδια γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα πρέπει να είναι δημιουργικά. Βιβλία με εικόνες, μαυροπίνακας, τουβλάκια, μη τοξικές μπογιές, παιχνίδια οικοκυρικών, παιχνίδια εξωτερικού χώρου, αυτοκινητάκια, μαγνητόφωνα, απλά παζλ με μεγάλα κομμάτια.
Παιδιά 5 έως 9 ετών
Τα παιχνίδια πρέπει να βοηθούν το παιδί να αναπτύξει νέες επιδεξιότητες και ικανότητες.

Κατασκευές, επιτραπέζια παιχνίδια, μουσικά όργανα, μπάλες, ποδήλατο, αθλητικός εξοπλισμός. Παιδιά 10 έως 14 ετών
Επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ, συστήματα ήχου, αθλητικός εξοπλισμός, παιχνίδια στους υπολογιστές, σύνθετες κατασκευές.

Τιμή
Γενικά η υπερβολικά χαμηλή τιμή, θα πρέπει να μας προβληματίσει για την ποιότητα και την ασφάλεια του παιχνιδιού.                                                                                    Ανακύκλωση
Ανακυκλώνουμε τις χάρτινες συσκευασίες, τα παλιά πλαστικά παιχνίδια και τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες.



ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΒΟΛΟΥ

Enhanced by Zemanta

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Ειδική εκδήλωση με θέμα: “ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ: Καταναλώνουμε ό,τι Παράγουμε”

Η προτίμηση Ελληνικών Προ'ι'όντων και Υπηρεσιών είναι εθνική ανάγκη! Σε αυτή την δύσκολη οικονομική περίοδο όπου 900 θέσεις εργασίας χάνονται κάθε μέρα σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών δεν χρειάζεται μεγάλη επιχειρηματολογία για να καταλάβουμε πως κάθε ευρώ που πάει σε εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα γυρίζει πίσω στην τσέπη μας, στην τσέπη της οικογενείας μας , των φίλων μας, των συμπατριωτών μας και μάλιστα πολλαπλασιασμένη!

Για να πάρουμε μια ιδέα της εγκληματικής καταναλωτικής συμπεριφοράς μας- επισημαίνει ο κ. Μιχάλης Γκλεζάκος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραια (http://www.protimoellinika.gr) - αρκεί να σημειώσουμε ότι μέχρι το 2009 τα χρήματα που πληρώναμε για εισαγωγές ήταν τριπλάσια από αυτά που εισπράτταμε από τις εξαγωγές μας. Ακόμη και σήμερα, οι εισαγωγές μας είναι υπερδιπλάσιες των εξαγωγών μας.Σκεφθείτε ότι, υπογραμμίζει, αν υποκαταστήσουμε το 20% των εισαγώμενων αγαθών με ντόπια, θα «πέσουν» στην Ελληνική οικονομία κάπου 10 δις ευρώ τον χρόνο.Με το ποσό αυτό θα μπορούσαν π.χ. να καλυφθούν οι συνολικές δαπάνες (αμοιβές, ασφαλιστικές εισφορές κλπ) 600.000 νέων θέσεων εργασίας!

Άλλωστε ότι μέσω της προτίμησης στα εγχώρια προιόντα και τις υπηρεσίες στηρίζεται η ελληνική οικονομία, αποτελεί βεβαιότητα της ελληνικής γνώμης - τα στοιχεία από διεπιστημονική έρευμα που δημοσίευσε τον Αυγουστο η ''Καθημερινή''(*) . Συγκεκριμένα στην ερώτηση «Για ποιο λόγο προτιμάτε τα ελληνικά προϊόντα περισσότερο από ό,τι κάνατε πριν την κρίση», το 65,70% απαντά ότι με αυτό τον τρόπο θεωρεί πως στηρίζει την Ελλάδα.

Εντυπωσιακά - και ελπιδοφόρα - είναι και άλλα ευρήματα της έρευναςΣύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας πάνω από 1 στους 3 καταναλωτές και συγκεκριμένα το 36,07% ξεκίνησε να αγοράζει ελληνικά προϊόντα -υπό την έννοια του να τα προτιμά έναντι των εισαγόμενων- εντός του τελευταίου χρόνου. Από το παραπάνω ποσοστό, επισημαίνεται στήν σχετική παρουσιαση, το 12,91% έχει στραφεί στα ελληνικά προϊόντα μόλις τους τελευταίους έξι μήνες. Το υπόλοιπο, πάντως, ποσοστό, το 63,93% αγοράζει ελληνικά προϊόντα εδώ και πολλά χρόνια.

Μάλιστα η επιστροφή στα ελληνικά προϊόντα φαίνεται να μην έχει συγκυριακό χαρακτήρα, επισημαίνεται. Το 93% των καταναλωτών δηλώνει ότι θα συνεχίζουν να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα και στο μέλλον, ενώ το 79% δηλώνει ότι στο μέλλον θα αγοράζει ακόμη περισσότερα ελληνικά προϊόντα. Η αύξηση των πωλήσεων των ελληνικών προϊόντων φαίνεται ότι επαφίεται στον... πατριωτισμό των Ελλήνων. Κι αυτό διότι σύμφωνα με την έρευνα το 83,37% πιστεύει ότι όταν αγοράζει τα ελληνικά προϊόντα στηρίζει την ελληνική οικονομία και το 80,33% θεωρεί ότι συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας.

Αν όλα αυτά τα μετατρέψουμε συνειδητά σε μεγαλύτερη κάλυψη των καταναλωτικών μας αναγκών με ελληνικά προϊόντα

(διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, τουρισμού κλπ ) διασώζουμε θέσεις εργασίας, ανακυκλώνουμε το χρήμα μέσα στη χώρα

μας, μειώνουμε τις εισαγωγές, συμβάλλουμε στη ζήτηση των ελληνικών προϊόντων γενικώτερα άρα συμβάλλουμε και σε

περισσότερες επενδύσεις, σε δημιουργία κινήτρων για περισσότερες, ποιοτικότερες καλλιέργειες των δικών μας αγροτικών προϊόντων κ.ο.κ.

Όλα αυτά - και πολλές άλλες σημαντικές διαστάσεις του ζητήματος - θα παρουσιασθούν σε ειδική Ημερίδα στο ''5o Φεστιβάλ Εθελοντισμού Χωρίς Σύνορα ,Έλληνας Πολίτης-Ευρωπαίος Πολίτης'' που διοργανώνουν η Ευρωπαϊκή Έκφραση & το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθελοντισμού Ελλάδος το Σάββατο 22/12 στο HILTON, στο πλαίσιο του ολοήμερου πολυσυνεδρίου Moneyshow.

Η ειδική εκδήλωση με θέμα: “ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ: Καταναλώνουμε ό,τι Παράγουμε” διοργανώνεται από τους πλέον αρμόδιους να μιλήσουν για το θέμα: Το ΄΄Κίνημα Πολιτών- Καταναλώνουμε ό,τι Παράγουμε'', τον φορέα που τα τελευταία χρόνια με τις δράσεις του προάγει την ιδέα του ''προτιμώ ελληνικά!'' στην κοινωνία και την Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., την πανελλαδική δηλαδή οργανωση των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας, που ξέρουν την αγορά από τα μέσα και ζουν τον παλμό της .

Η Ημερίδα θα γίνει το Σάββατο 22/12 στο HILTON στην Αίθουσα Tερψιχόρη C ( ώρα 18.00-20.00 ).

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Η ΔΗΜΑΡ για τα τιμολόγια της ΔΕΗ


Ανακοίνωση  της ΔΗΜΑΡ για τα τιμολόγια  της ΔΕΗ:  

Η κοινωνία σηκώνει τεράστια βάρη. Η όποια προσαρμογή στα τιμολόγια  της ΔΕΗ οφείλει να λάβει υπόψη  αυτή την κατάσταση. Η μέριμνα  για τους ανέργους, τις ομάδες πληθυσμού  που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και γενικά τις ειδικές κοινωνικές ομάδες, πρέπει να ενισχυθεί και αυτό να αποτυπωθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με την  άμεση ανάγκη για νέο κοινωνικό  οικιακό τιμολόγιο από την  ΔΕΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ Οικονόμου με θέμα:  Άμεση ανάγκη για νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο από την ΔΕΗ


Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Οικονόμου κατέθεσε την παρακάτω ερώτηση:

"Σε συνέχεια της ερώτησής μας (Αρ. Πρωτ. 2997-16-10-2012) αναφορικά με τις  διακοπές παροχής ρεύματος στο Θριάσιο  Πεδίο και την σχετική απάντηση σύμφωνα με την οποία πληροφορηθήκαμε  ότι οι διακοπές παροχών ρεύματος λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών ανέρχονται μηνιαίως στις 30000 σε όλη την χώρα,

Ερωτάστε:
Τι ποσοστό των εν λόγω 30000 διακοπών παροχής ρεύματος αφορά σε οικιακά τιμολόγια και τι ποσοστό σε επαγγελματικά;
Σε ποιες επιπρόσθετες ενέργειες θα προβείτε ως εποπτεύουσα αρχή της ΔΕΗ ώστε να διασφαλίσετε ότι κανένα σπίτι δεν θα μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω πραγματικής αδυναμίας καταβολής των οφειλόμενων στη ΔΕΗ ;
Με δεδομένο ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2011, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα, κοντά στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αποδεικνύεται ότι ζει το 31% του πληθυσμού της Ελλάδας, ενώ από άλλες πηγές υπολογίζεται ότι το 15,2% του πληθυσμού δεν έχει ούτε τα βασικά, σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να μην αυξηθεί και άλλο το τιμολόγιο της ΔΕΗ σε αυτές τουλάχιστον τις κατηγορίες του πληθυσμού;  
Αληθεύει ότι προκειμένου να επανασυνδέσει την παροχή ρεύματος η ΔΕΗ σε καταναλωτές έπρεπε προηγουμένως οι καταναλωτές να έχουν εξοφλήσει στην εφορία και το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) παρά το γεγονός ότι υπήρχε απόφαση που απαγόρευε την διακοπή της παροχής ρεύματος για όσους δεν το κατέβαλαν; Αν ναι με ποια εντολή και από ποιον δόθηκε η συγκεκριμένη εντολή;

                   Ο ΕΡΩΤΩΝ

           ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ"

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Ε.Π.Κ.Κ : "Κλέβουν εν ψυχρώ, οι έμποροι καυσόξύλων για θέρμανση τους καταναλωτές "


Σημαντικότατη είναι  η καταγγελία,  που έφθασε στην ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, σήμερα 10-12-2012, από καταναλωτή που αγόρασε ξύλα 1 τόνου και του παραδόθηκαν στο σπίτι του 580 κιλά, χωρίς απόδειξη από έμπορο -μάνδρα που πουλούσε  καυσόξυλα στα Χανιά.

 Η παροιμία που λέει  "κάθε φτωχός και η μοίρα του" έχει θέση, στην προκειμένη περίπτωση και ερχόμαστε επί της ουσίας του περιεχομένου της καταγγελίας:

 Καταναλωτής, παρήγγειλε και  αγόρασε καυσόξυλα βάρους 1τόνου(1000 κιλά)  από μάνδρα πώλησης καυσόξυλων,  στην περιοχή των Χανίων , προκειμένου να παρέχει φθηνότερη εναλλακτική θέρμανση στην οικογένεια του, όμως  ,παρότι στο ζυγολόγιο αναγραφόταν η ποσότητα 1 τόνος , η ογκομετρική διάσταση του συνόλου των ξύλων, στο μάτι του αγοραστή-καταναλωτή , των καυσόξυλων, δεν τον έπειθε, του  δημιούργησε ερωτηματικά  και αφού παρέλαβε τα ξύλα ,τα φόρτωσε σε συγγενικό του μεταφορικό μέσο και πήγε και τα ζύγισε σε ζυγαριά, και εκεί βρέθηκε προ εκ πλήξεως  του έλλειπαν 420 κιλά καυσόξυλα , τα οποία είχε πληρώσει  στον έμπορο χωρίς να πάρει "Απόδειξη".

  Το "πάθημα" του καταναλωτή, δεν τον άφησε άπραγο, αμέσως κινητοποιήθηκε , επικοινώνησε με τον προμηθευτή,του ζήτησε εξηγήσεις και εκείνος  του δικαιολογήθηκε  ότι έγινε " λάθος", προθυμοποιήθηκε δε  να το διορθώσει, με αναπλήρωση 1 τόνου ακόμα καυσόξυλα.Ο καταναλωτής , φανερά εκνευρισμένος με την πρακτική του ξυλέμπορου,επικοινώνησε με την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, κατήγγειλε το γεγονός  και ζήτησε να ενημερωθεί επί των δικαιωμάτων του, και πως θα πάρει " το μάθημά του " ο έμπορος ,για να μη την "πατήσουν"  και άλλοι καταναλωτές .

  Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, έδωσε την αιτούμενη  ενημέρωση και νομική  καθοδήγηση στον καταναλωτή  ώστε να  μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματα του, από τις αρμόδιες αρχές  και να απαιτήσει το δίκιο του και την τιμωρία του εμπόρου.

  ΄Επειτα από το παραπάνω  καταγγελόμενο γεγονός και επειδή βρισκόμαστε εντός του χειμώνα  και πολλοί καταναλωτές θα θελήσουν να αγοράσουν καυσόξυλα , για την σόμπα ή το τζάκι,  η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης επιστήνει την προσοχή  των καταναλωτών, επισημαίνοντας ότι, θα πρέπει να είμαστε παρόντες στο ζύγισμα των ξύλων, θα πρέπει με την παράδοση αυτών και δίνοντας τα χρήματα μας, να απαιτούμε την απόδειξη .

   Τέλος,η ΄Ενωση προσθέτει ότι, εάν νοιώθουμε παραπλάνηση επί των αγορών μας η ελλειπή ζύγιση να ζητάμε την βοήθειαα της ΄Ενωσης στα τηλ.2821092666,2821092306 Χανιά και 2842020140 Ιεράπετρα προκειμένου να μεριμνήσει για βρούμε το δίκιο μας

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ35            
Ταχ.Δ/νση:Πλ.1866  Αρ.2
Email: epkxan@gmail.com                                                      
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Συστάσεις στους καταναλωτές τηλεφωνίας και Internet, από την ΕΕΤΤ

Οδηγίες προς τους καταναλωτές με σκοπό να προλαμβάνουν αυθαίρετες ή υπέρογκες χρεώσεις τόσο στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία όσο και στο Ίντερνετ, εξέδωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Ειδικότερα, με σημερινή ανακοίνωσή της, η ΕΕΤΤ συνιστά στους καταναλωτές να ενημερώνονται αναλυτικά για το είδος, το κόστος και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει το οικονομικό πακέτο που επιλέγουν, κυρίως σε ότι αφορά τα συνδυαστικά πακέτα που περιλαμβάνουν τηλεφωνία (σταθερή ή / και κινητή), Ίντερνετ και IPTV.

Internets = srs.biz. Parody motivator.
Internets = srs.biz. Parody motivator. (Photo credit: Wikipedia)
Όταν οι καταναλωτές επιλέγουν νέες υπηρεσίες τηλεφωνίας και Internet, θα πρέπει να ενημερώνονται για:

- τις υπηρεσίες που προσφέρει το οικονομικό πακέτο της επιλογής τους

- την ελάχιστη διάρκεια της σύμβασης

- το τέλος ενεργοποίησης και το τέλος αποσύνδεσης στην περίπτωση διακοπής της σύμβασης πριν την ημερομηνία λήξης

- την ημερομηνία ενεργοποίησης των υπηρεσιών

-το ελάχιστο κόστος και την ελάχιστη διάρκεια συνομιλίας σε μια κλήση

-την ταχύτητα πρόσβασης στο Internet (ονομαστική, θεωρητική και εκτιμώμενη πραγματική ταχύτητα) στα σημεία που τους ενδιαφέρει, π.χ., οικία.

Για μέτρηση των χαρακτηριστικών της σύνδεσής τους με το Internet, μπορούν να χρησιμοποιούν το «Σύστημα Αποτίμησης Ποιότητας Ευρυζωνικών Συνδέσεων» της ΕΕΤΤ στη διεύθυνση http://broadbandtest.eett.gr

Επίσης, οι καταναλωτές θα πρέπει να κρατούν την αίτηση που έχουν υπογράψει και φέρει τη σφραγίδα και την ημερομηνία από το κατάστημα που την κατέθεσαν και παράλληλα να βεβαιωθούν ότι στον επόμενο λογαριασμό τους η σύνδεση, που έχουν υπογράψει λειτουργεί σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας που έχουν επιλέξει.

Για αδιάλειπτη και ποιοτική σύνδεση με το Internet από σταθερό Η/Υ και κινητό τηλέφωνο, οι καταναλωτές θα πρέπει:

-σε ό,τι αφορά την πρόσβαση μέσω σταθερού Η/Υ να ζητούν από τον πάροχο την εκτιμώμενη ταχύτητα, στο συγκεκριμένο σημείο λειτουργίας, ώστε να επιλέξουν το κατάλληλο πακέτο, ενώ,

- για σύνδεση μέσω κινητού τηλεφώνου, να βεβαιωθούν ότι ο πάροχος εξυπηρετεί στα σημεία λειτουργίας που τους ενδιαφέρει και να ενημερωθούν για την εκτιμώμενη ταχύτητα πρόσβασης.

Για την αναλυτική τους ενημέρωση οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.eett.gr.
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...