Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών

Το «ανέφικτο» που έγινε πραγματικότητα

Ποιος λέει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει συνεργασία, ομαδικότητα κι αλληλεγγύη; Ποιος λέει ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει και τίποτα δεν μπορεί να πάει μπροστά; Μετά την ίδρυση του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών και την Πανελλαδική ολομέλεια που πραγματοποιήθηκε στις 16 Απριλίου στην Αθήνα, ο ένας μετά τον άλλο σύλλογοι, ΜΚΟ και κάθε είδους κοινωνικές οργανώσεις, συσπειρώνονται και αυτοργανώνονται δίνοντας σάρκα και οστά σε ένα άπιαστο όνειρο. Την συσπείρωση και τη συνεργασία.

Μια οικογένεια που διαρκώς μεγαλώνει. Σε πέντε περιφέρειες τα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΑ έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία και εξακολουθούν να διευρύνονται. 200 οργανώσεις στη Κρήτη, 70 στην Δυτ. Ελλάδα, 210 στην Αττική, 170 στην Θεσσαλία και 50 στην Κεν. Μακεδονία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται τα δίκτυα που ενώνονται σε Λακωνία, Αργολίδα και Κορινθία προκειμένου να απαρτίσουν αρχικά το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ Πελοποννήσου, με πάνω από 100 οργανώσεις - μέλη προς το παρόν.

Το σκηνικό της μιζέριας. Σήμερα παρά ποτέ η κοινωνία κατακερματίζεται συστηματικά και για πολλούς λόγους με αποτέλεσμα να χάνει τη δύναμη της και να φιμώνεται. Κάτω από την πίεση της κρίσης, ο καθένας από εμάς, η κάθε οργάνωση της κοινωνίας πολιτών, η κάθε συλλογική προσπάθεια απομονώνεται, αποκόπτεται από το κοινωνικό κορμό και τελικά υποβαθμίζεται.

Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα. Η αρχή έγινε αυθόρμητα με το δίκτυο ΣΥΜΠΡΑΞΗ και στη συνέχεια με την παρέμβαση στη διαβούλευση του νέου νομοσχεδίου για την κοινωνική οικονομία, που επί της ουσίας απαξίωνε τις οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών. Η δικτύωση πήρε μορφή χιονοστιβάδας, οι οργανώσεις πλησίασαν τις 300 και η φωνή τους έγινε ηχηρή. Αποτέλεσμα αυτής της αυθόρμητης συμπόρευσης ήταν να περιληφθούν επιτέλους οι οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών στην ατζέντα του υπουργείου εργασίας.

Ο δρόμος έχει πλέον ανοίξει. Το ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ, ο κρατικός οργανισμός για τον εθελοντισμό, κατανόησε την προσπάθεια και προσέφερε τη πολύτιμη στήριξή του. Με πολλή δουλειά και χωρίς πολλά λόγια το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ συνεχίζει να επεκτείνεται και να διαδραματίζει ρόλο διεκδικώντας συντεταγμένα αυτά που οι ΟΚΠ δικαιωματικά δικαιούνται για να μη επαναληφθεί το φιάσκο της μοιρασιάς των κοινωνικών πόρων σε εικονικά δίκτυα μαϊμού όπως εν πολλοίς γινόταν μέχρι τώρα.

«Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία». Θέλει φρέσκιες ιδέες και πνεύμα συλλογικότητας το καλύτερο αύριο που όλοι ονειρευόμαστε. Λέτε αυτή τη φορά να καταφέρουμε να κάνουμε το όνειρο να βγει αληθινό;

Το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΚΠ (Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών) είναι ανοικτό σε όλες και όλους. Ακολουθεί τη λογική του νέου διοικητικού χάρτη κι ενθαρρύνει την αυτοοργάνωση ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΩΝ και στις 12 περιφέρειες της χώρας, με 11 θεματικές ομάδες εργασίας, το καθένα. Στόχος είναι η δικτύωση, η μελέτη κι επεξεργασία θεμάτων που αφορούν τη Κοινωνία Πολιτών και τις Οργανώσεις και κυρίως η λειτουργία ως πομποδέκτης μηνυμάτων από και προς ολόκληρη την Ελλάδα ώστε να ακούγεται η φωνή της κοινωνίας πολιτών και να καθίσταται δυνατή η ουσιαστική παρέμβασή της στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Οι θεματικές ομάδες του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ είναι: 1) Δικτύωση – Επικοινωνία, 2) Περιβάλλον, 3) Υγεία – Πρόνοια, 4) Παιδεία - δια βίου μάθηση, 5) Πολιτισμός, 6) Πολιτική προστασία, 7) Κοινωνική Αλληλεγγύη - Ανθρώπινα δικαιώματα, 8) Συνεργατισμός & Κοινωνική Οικονομία, 9) Μετανάστες, 10) Τοπική αυτοδιοίκηση, 11) Ελληνισμός της διασποράς
Της Ξένιας Κουτσογιάννη, μέλος της ομάδας Δικτύωση-Επικοινωνία του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ
www.oikosocial.gr, τηλ-210 8226562, fax-2108840531
Και για την  αντιγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Αυγενάκης: «Η νοθεία και το λαθρεμπόριο καυσίμων προβληματίζει την αγορά, και τους καταναλωτές»

Συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για τον έλεγχο της αγοράς των υγρών καυσίμων και τον περιορισμό του λαθρεμπορίου κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο της τοποθέτησής της στην ημερίδα που διοργάνωσε το ECOCITY με τίτλο «Πετρελαιοκίνηση. Το λαθρεμπόριο καυσίμων και οι συνέπειες στην υγεία, στην οικονομία και το περιβάλλον» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ειδικότερα, εισαγωγικά, τόνισε ότι το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο είναι καλό, σημειώνοντας μάλιστα ότι «σε περιπτώσεις διαπίστωσης νοθείας εκτός των προβλεπόμενων από τον Αγορανομικό Κώδικα ποινικών κυρώσεων, επιβάλλονται και διοικητικές κυρώσεις από τους κατά τόπους σύμφωνα με το Ν.3668/08» και πως «κλιμάκια του ΣΔΟΕ έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν ελέγχους, ενώ πραγματοποιούνται συνεχείς δειγματοληπτικοί έλεγχοι με σκοπό τον έλεγχο ποιότητας των καυσίμων» και «τα ληφθέντα δείγματα εξετάζονται από τις κατά τόπους Χημικές Υπηρεσίες προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτά πληρούν τις ισχύουσες για τα καύσιμα προδιαγραφές».

Από την άλλη πλευρά, τόνισε ότι «η νοθεία και το λαθρεμπόριο συνεχίζει να προβληματίζει την αγορά, αλλά και τους ίδιους τους καταναλωτές» και πως «πέρα από την αυτονόητη, αναγκαία πάταξη του λαθρεμπορίου και της νοθείας, εξίσου κρίσιμο είναι να επικρατήσουν στην αγορά των υγρών συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού».

Λόγο έκανε και στην πρόσφατη επιβολή πλαφόν στη βενζίνη, επισημαίνοντας πως «το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ανακοίνωσε πρόσφατα την επιβολή πλαφόν στις ανώτατες τιμές πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης σε 13 νομούς της χώρας, θεωρώντας ότι θα υπάρχει έλεγχος των τιμών, που σπάνε την τελευταία περίοδο το ένα ρεκόρ ανόδου μετά το άλλο» και προσέθεσε ότι «ωστόσο, ο αρμόδιος Υπουργός, αγνόησε ότι και σε άλλους νομούς υπήρξε η ανάγκη ελέγχου των τιμών».

Διατυπώνοντας τη θέση της Δημοκρατικής Συμμαχίας ανέφερε ότι «η επιβολή πλαφόν στην τιμή του τελικού προϊόντος περιπτωσιολογικά σε συγκεκριμένους νομούς της χώρας μας δεν επιλύει το πρόβλημα» και υπογράμμισε ότι «τα μονόπλευρα διοικητικά μέτρα κάθε άλλο παρά ελέγχουν τις πιθανές στρεβλώσεις της αγοράς, ενώ «στοχοποιούν» αδίκως τους πρατηριούχους». Συνεπώς, «το πλαφόν στο τελικό προϊόν οφείλει να συνδυαστεί με το σχεδιασμό για την επιβολή ελέγχων των τιμών σε όλα τα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας, διανομής, αποθήκευσης, χονδρικής πώλησης και μεταπώλησης, αλλά και τη λήψη μέτρων με σκοπό την ομαλή λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά των υγρών καυσίμων».

Ειδικότερα, με σκοπό τον έλεγχο της αγοράς, την επικράτηση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού και της προστασίας του καταναλωτή, πρότεινε:
Να επιβληθούν ανώτατες τιμές σε όλα τα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας, διανομής, αποθήκευσης, χονδρικής πώλησης και μεταπώλησης.
Να συστηματοποιηθούν οι αυστηροί έλεγχοι από πλευράς της πολιτείας όσον αφορά την ποιότητα, τη διακίνηση, την κοστολόγηση και τη φορολόγηση των υγρών καυσίμων.
Να προωθηθεί η πλήρης διαφάνεια στη διαδικασία τιμολόγησης από τις εταιρίες και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των καταναλωτών μέσω της άμεσης αναπροσαρμογής των τιμών ανάλογα με την πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου.
Να καθοριστεί με σαφήνεια το πλαίσιο και η διαδικασία εξαγοράς των πρατηρίων από τις εταιρίες, ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας όπου δημιουργούνται ολιγοπωλιακές καταστάσεις.
Να δοθούν άδειες για τη δημιουργία νέων αποθηκευτικών χώρων και επιπλέον εταιριών.
Κλείνοντας, επισήμανε ότι «σε κάθε περίπτωση, η ενεργειακή εξάρτηση της οικονομίας μας από την αγορά υγρών καυσίμων επιτάσσει λεπτομερείς και προσεκτικούς χειρισμούς» και πως «ο υγιής και ελεύθερος ανταγωνισμός μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει για όλα τα επίπεδα αγοράς, αλλά και για τους καταναλωτές».

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

«Παστέλι Λαμίας με μέλι» με... αλλεργιογόνο

Ανακλήθηκε από την αγορά, με απόφαση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.), και συγκεκριμένα από την Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας, παστέλι στο οποίο ανιχνεύτηκε παρουσία αλλεργιογόνου ουσίας (πρωτεΐνη αραχίδων) η οποία δεν δηλώνεται στην επισήμανση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν «Παστέλι Λαμίας με μέλι», σε συσκευασίες των 80 γρ., με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 31/12/2012. Το προϊόν παρασκευάζεται από την εταιρεία «Μιχαλόπουλος Β. Δημήτριος», Εργαστήριο Ζαχαρωδών Προϊόντων, η οποία εδρεύει στη Λαμία.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε από την εταιρεία την άμεση ανάκληση/απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν και είναι αλλεργικοί στις αραχίδες, να μην το καταναλώσουν.
enimerwsi.com

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Δωρεάν ενημέρωση για τα φθηνότερα πρατήρια καυσίμων

Στους συνδρομητές WIND
Στις δράσεις του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης που υλοποιούνται στο πλαίσιο της υπηρεσίας του πολίτη, συμμετέχει η WIND, δίνοντας στους συνδρομητές της Δωρεάν πρόσβαση στη νέα υπηρεσία ενημέρωσης για τις τιμές των πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Η νέα αυτή καινοτόμα εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας είναι μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, με στόχο την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών για τις τιμές βενζίνης.

Από σήμερα με ένα δωρεάν μήνυμα στον 5ψήφιο αριθμό «54151» όλοι οι συνδρομητές WIND έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν πλήρη ενημέρωση για τα 3 πιο φτηνά σημεία πώλησης αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων στην περιοχή που επιθυμούν.

Παράλληλα, για όσους συνδρομητές διαθέτουν smartphone με λειτουργικό σύστημα android η εύρεση των συμφερότερων τιμών καυσίμων μπορεί να πραγματοποιηθεί απλά μέσω των νέων αντίστοιχων εφαρμογών. Οι υπηρεσίες παρέχονται από το παρατηρητήρια τιμών της ΓΓΕ καυσίμων.

Σημειώνεται ότι η κινητή τηλεφωνία είναι ένας από τους ελάχιστους κλάδους στην Ελλάδα που μειώνει συνεχώς τις τιμές των υπηρεσιών του. Μόνο τα τελευταία 3 χρόνια , σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία έρευνας του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών & της ICAP, οι τιμές των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας έχουν μεσοσταθμικά μειωθεί κατά 46,3% συμπεριλαμβανομένων των έμμεσων φόρων.

Η WIND προσφέρει σε όλους τους συνδρομητές της Δωρεάν πρόσβαση στη νέα αυτή ενημερωτική υπηρεσία ενώ σύντομα η εταιρεία θα ξεκινήσει και σχετική ενημερωτική καμπάνια προς όλη την πελατειακή της βάση.

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ζήστε την αυθεντική Ιταλική Εμπειρία

Συνδυάζοντας ζυμαρικά και σάλτσες και κερδίστε πλούσια δώρα στο νέο μεγάλο διαγωνισμό της Barilla

Η Barilla, ο αυθεντικός εκπρόσωπος της Ιταλικής γευστικής απόλαυσης, σας κάνει μια ολοκληρωμένη καθημερινή γευστική πρόταση, που συνδυάζει περίτεχνα τα άριστης ποιότητας ζυμαρικά Barilla με τις μοναδικές σάλτσες της από γνήσιες Ιταλικές γεύσεις.

Οι σάλτσες Barilla παρασκευάζονται από αγνές πρώτες ύλες χωρίς την προσθήκη συντηρητικών, για να μπορείτε να συνδυάζετε τα αγαπημένα σας ζυμαρικά με τις κλασικές Μεσογειακές γεύσεις, όπως Basilico και Napoletana, γεύσεις από την Ιταλική παράδοση, όπως Ricotta & Pecorino, αλλά και τις μοναδικές γεύσεις Pesto, όπως Pesto Genovese και Pesto Calabrese.

Παράλληλα, σας προσκαλεί να λάβετε μέρος στο Μεγάλο Διαγωνισμό που θα διαρκέσει μέχρι της 15 Σεπτεμβρίου 2011. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, οι καταναλωτές θα μπορούν στείλουν τον μοναδικό κωδικό που θα βρουν στο ειδικό έντυπο μέσα στις πολυσυσκευασίες ζυμαρικών Barilla και σε επιλεγμένες σάλτσες Barilla, είτε μέσω SMS είτε μέσω της ιστοσελίδας www.pastameal.gr. Πλούσια δώρα θα μοιραστούν στους νικητές, όπως 4ήμερα ταξίδια στη Ρώμη για γευστικές απολαύσεις, κύκλοι σεμιναρίων ιταλικής μαγειρικής με τον γνωστό σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου και σετ σκευών παρασκευής ζυμαρικών υψηλού design.

Μέχρι το τέλος του διαγωνισμού μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα www.pastameal.gr, και να ανακαλύψετε τις μοναδικές συνταγές και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Η Barilla προσφέρει απολαυστικές στιγμές χαράς γύρω από το καθημερινό μας τραπέζι συνδυάζοντας τα γνήσια ιταλικά ζυμαρικά με τις μοναδικές σάλτσες Barilla για ένα αυθεντικό ιταλικό γεύμα.
Barilla, η χαρά του να είσαι μαζί!
Enhanced by Zemanta

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Goody’s: Κερδίσετε μία από τις 15 πλήρως εξοπλισμένες εντοιχισμένες κουζίνες «Stosa»

Goody'sImage via WikipediaΗ Goody’s, η μεγαλύτερη ελληνική αλυσίδα σύγχρονων εστιατορίων, για ακόμη μία φορά πρωτοπορεί και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της, προσφέροντάς τους μετά από κλήρωση 15 εντοιχισμένες κουζίνες Stosa με όλες τις συσκευές τους.

Έως τις 2 Ιουνίου 2011, σε όλα τα εστιατόρια Goody’s απολαμβάνοντας το αγαπημένο σας γεύμα με οποιοδήποτε ρόφημα ή αναψυκτικό, έχετε την μοναδική ευκαιρία να συμμετέχετε στην μεγάλη κλήρωση. Δεκαπέντε υπερτυχεροί καταναλωτές θα κερδίσουν μία ολοκληρωμένη εντοιχισμένη κουζίνα από την εταιρεία Stosa Cusine και τις ηλεκτρικές κύριες συσκευές από την Ariston (αποροφητήρας, φούρνος, εστία, ψυγείο).
Μην χάνετε καιρό… Επισκεφθείτε το κοντινότερο εστιατόριο Goody’s και βγείτε κερδισμένοι με δώρο μία εντοιχισμένη κουζίνα από την Stosa Cusine!
Enhanced by Zemanta

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Παγκόσμιο Κίνημα για την Κατάργηση του Κρέατος

Το κίνημα για την Κατάργηση του Κρέατος (Meat Abolition) ξεκίνησε από την Γαλλία το 2005 και από τότε επεκτείνεται σταθερά σε όλον τον κόσμο. Και ήρθε, πλέον και στην Ελλάδα!

Οι οπαδοί του κινήματος ζητούν την δια νόμου απαγόρευση της παραγωγής (εκτροφής των ζώων) και της κατανάλωσης ζωικής σάρκας αλλά και του κυνηγιού (θήρας και αλιείας).

Είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι τα ζώα είναι όντα που αισθάνονται πλήρως. Τα περισσότερα ζώα έχουν τα ίδια αισθητήρια όργανα που έχουμε και εμείς και κάποια είδη έχουν περισσότερα. (Τα αποδημητικά πουλιά για παράδειγμα, μπορούν και αντιλαμβάνονται το μαγνητικό πεδίο της γης, και έτσι μπορούν και προσανατολίζονται όταν πετάνε σε μεγάλες αποστάσεις.) Έχουν κεντρικό νευρικό σύστημα που είναι ικανό να μεταβιβάζει αισθήσεις σε έναν εγκέφαλο αρκετά ανεπτυγμένο, ώστε να επεξεργάζεται τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά ερεθίσματα. Έχει καταστεί σαφές ότι τα ζώα έχουν πλούσια και πολύπλοκη συναισθηματική και πνευματική ζωή, αισθάνονται σωματική και συναισθηματική ευχαρίστηση, πόνο, χαρά, φόβο, διαθέτουν ένα αρκετά υψηλό επίπεδο νοημοσύνης που τους δίνει τη δυνατότητα να επιλύουν σύνθετα προβλήματα και να δημιουργούν εξελιγμένες κοινωνικές δομές, και διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην διατήρηση των ατόμων και στον πολλαπλασιασμό των ειδών.

Έχει καταστεί επίσης σαφές, ότι η κατανάλωση ζωικής σάρκας δεν είναι απαραίτητη για την επιβίωσή μας ή για την καλή υγεία μας. Δεν είναι καν απαραίτητη για τη διατροφική μας απόλαυση.

Και όμως πάνω από 65 δισεκατομμύρια χερσαία σπονδυλωτά και ακόμα περισσότερα ψάρια και άλλα θαλάσσια είδη, θανατώνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, για την ανθρώπινη διατροφή.

Φυλακίζοντάς τα σε άθλιες εγκαταστάσεις, χωρίς καμία επαφή με τη φύση και χωρίς τη δυνατότητα κάλυψης των φυσικών τους αναγκών, έχουμε αυθαίρετα μετατρέψει τα ζώα σε μηχανές παραγωγής κρέατος, γάλακτος και αυγών, προσπαθώντας να τα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο. Με γενετικές παρεμβάσεις, φάρμακα και ορμόνες, ο κύριος στόχος είναι η μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή με το μικρότερο δυνατό κόστος.

«Τα ζώα δεν πρέπει να βλάπτονται ή να θανατώνονται χωρίς λόγο»: σε όλο τον κόσμο, αυτή η αρχή είναι μέρος της κοινής ηθικής. Σε όλο τον κόσμο όμως, η κατανάλωση ζωικών προϊόντων για τροφή, είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι βλάπτουν και θανατώνουν ζώα, δίχως αυτό να είναι απαραίτητο.

Βέβαια η εκμετάλλευση και η κακοποίηση που υφίστανται τα παραγωγικά ζώα είναι τόσο θεσμοθετημένη και εδραιωμένη στην κοινωνία μας, που είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσει κανείς πόσο παράλογη και τρομακτική είναι. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι η εκτροφή, η θήρα, η αλιεία και άλλες πρακτικές εκμετάλλευσης και καταδυνάστευσης των ζώων δεν είναι "φυσικές", αλλά έχουν κοινωνική σύσταση, έχουν εδραιωθεί ιστορικά, είναι ηθικά κατακριτέες και ότι μπορούν και πρέπει να καταπολεμηθούν σε πολιτικό επίπεδο.

Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι η καταδυνάστευση των ζώων, όπως και αυτή των ανθρώπων, δεν είναι θέμα προσωπικής επιλογής και ότι κάθε δραστηριότητα που βλάπτει τους άλλους σε καμία περίπτωση δε δικαιολογείται από το δικαίωμα της ατομικής ελευθερίας. Με τον ίδιο τρόπο, όπως η θανάτωση ή η κακομεταχείριση των ανθρώπων δεν είναι θέμα προσωπικής ελευθερίας, αλλά είναι μια αδικία που πρέπει να καταπολεμηθεί, έτσι και το θέμα της εκμετάλλευσης των ζώων, πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα ηθικό, κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα που αφορά τους πάντες και το οποίο πρέπει επειγόντως να καταδικαστεί από την κοινωνία.

Για να δοθεί ένα τέλος στη φρικτή τύχη που επιφυλάσσεται στα παραγωγικά ζώα, το θέμα θα πρέπει να τεθεί και σε πολιτικό επίπεδο. Η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί με νόμους για την απαγόρευση του κυνηγιού (θήρας και αλιείας) και της παραγωγής (εκτροφής) των ζώων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Οι δημόσιοι φορείς, έχουν επίσης έναν ρόλο να παίξουν στην αλλαγή επαγγελματικής κατεύθυνσης των εργαζομένων, τα εισοδήματα των οποίων εξαρτώνται από τις δραστηριότητες αυτές. Αυτή η διαδικασία αρχίζει με την δημόσια αναγγελία του αιτήματος για την κατάργηση του κρέατος.

Εναπόκειται σε εμάς να διακηρύξουμε ότι είναι ηθικά αναγκαίο να καταργηθεί η εκμετάλλευση των ζώων που χρησιμοποιούνται για το κρέας τους.

Είναι ώρα να καταργήσουμε το κρέας!

Κατεβάστε και διαβάστε τη διακήρυξη του κινήματος από εδώ http://www.box.net/shared/ctqgalblrg

Ελληνικό blog - http://meatabolitiongreece.blogspot.com/

Το κίνημα για την Κατάργηση του Κρέατος υποστηρίζουν πλήθος οργανώσεις παγκοσμίως. Στην Ελλάδα υποστηρίζεται από τους Ανεξάρτητους Vegans και από τους Πολίτες για τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής (ΠΟΦΥΖΩ). Επικοινωνία: meatabolitiongreece@gmail.com
Enhanced by Zemanta

Πρόστιμα σε 90 επιχειρήσεις τροφίμων

Πρόστιμα συνολικού ύψους 487.500 ευρώ επέβαλε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων σε 90 επιχειρήσεις τροφίμων οι οποίες ελέγχθηκαν τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και μετά από καταγγελίες καταναλωτών.

Στο πλαίσιο των ελέγχων  διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις.

Οι επιχειρήσεις αυτές είναι καταστήματα σούπερ μάρκετ (ΓΑΛΑΞΙΑΣ Α.Ε., Carrefour Μαρινόπουλος Α.Ε., ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ Α.Ε.Β.Ε., ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Α.Ε.Ε.Ε., Μασούτης ΑΕ, ΣΙΤΙΣΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε., ΑΤΛΑΝΤΙΚ, ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Α.Ε.Ε.Ε., WRIGLEY ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε., ΜΑΚΡΟ ΚΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΥ Α.Ε.) ,καταστήματα ψιλικών, παντοπωλεία, εστιατόρια - ψητοπωλεία, εργοστάσια ζαχαροπλαστικής, αρτοποιεία, σνακ μπαρ - ουζερί - ψαροταβέρνες, αποθήκες τροφίμων χονδρικού εμπορίου, επιχείρηση ψυκτικών αποθηκών - εμπορίας τυροκομικών προϊόντων, πιτσαρίες - καφετέριες, κυλικεία, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εγκατάσταση μεταποίησης αλιευμάτων, κρεοπωλεία, εργοστάσια τροφίμων - αρτοσκευασμάτων, παγωτοπωλείο, αναψυκτήρια, επιχείρηση παραγωγής σαλατών, κέντρα διασκέδασης, εργαστήρια πίτας και τυρόπιτας, αποθήκη εμπορίας ποτών και αναψυκτικών, αποθήκη χονδρικού εμπορίου, μονάδα αποθήκευσης και τυποποίησης ελαιόλαδου, μονάδα παραγωγής σταφίδας και τυποποίησης σταφυλιού, εμφιαλωτήριο, βιομηχανική μονάδα - εγκατάσταση παραγωγής προϊόντων με βάση το κρέας , βιομηχανία τυποποίησης - συσκευασίας μελιού και παραγωγής ζαχαρωδών, πρατήριο ξηρών καρπών.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τις επιχειρήσεις να τηρούν την κείμενη νομοθεσία όσον αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Παράλληλα, διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν συστηματικά και στο επόμενο διάστημα.
enimerwsi.com
Enhanced by Zemanta

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

"Πειραγμένες" αντλίες σε πρατήριο υγρών καυσίμων επί της οδού Πειραιώς

"Πειραγμένες" αντλίες σε πρατήριο υγρών καυσίμων επί της οδού Πειραιώς στον αριθμό 24, στην περιοχή του Μοσχάτου... εντόπισε κλιμάκιο της Διεύθυνσης Μετρολογίας του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κατά την διάρκεια ελέγχου.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί στο πρατήριο τέσσερις παρεμβατικοί μηχανισμοί, οι οποίοι αλλοίωναν τις ενδείξεις αντλιών ως προς την παρεχομένη ποσότητα, εξαπατώντας τους καταναλωτές και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου σε συνεργασία και με την βοήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας συνεχίζουν την έρευνα σε βάθος.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου, που πρόσφατα ψηφίστηκε, προβλέπεται σε βάρος του πρατηριούχου οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας, βαρύτατο πρόστιμο και ποινικές κυρώσεις.

Το υπουργείο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο σημερινός εντοπισμός του παρανομούντος πρατηρίου έρχεται ως αποτέλεσμα συνεχών και συντονισμένων ενεργειών, ελέγχων και ερευνών και ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντ. Ρόβλιας δήλωσε σχετικά: ''Οι προβλεπόμενες ποινές είναι αυστηρότατες βάσει της πρόσφατης τροπολογίας που ψηφίσαμε στη Βουλή: οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας, ποινικές κυρώσεις και μεγάλα πρόστιμα. Είχαμε προειδοποιήσει ότι περιμένουν οδυνηρές εκπλήξεις τους παρανομούντες, όπως και έγινε. Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά σε εργάσιμες και μη εργάσιμες ημέρες. Τυχόν άλλοι επίδοξοι παρανομούντες θα πρέπει να το σκεφτούν πάρα πολύ καλά πριν το αποτολμήσουν''.

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

O Αυγενάκης για την επιβολή πλαφόν στη βενζίνη σε νομούς της Κρήτης

Η ανακοίνωση από μέρους του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της επιβολής πλαφόν στις ανώτατες τιμές πώλησης της αμόλυβδης... βενζίνης σε 13 νομούς της χώρας, μεταξύ των οποίων το Λασίθι και το Ρέθυμνο, αποτελεί την απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκρατηθούν οι τιμές λιανικής που σπάνε την τελευταία περίοδο το ένα ρεκόρ ανόδου μετά το άλλο. Ωστόσο, ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Χρυσοχοΐδης, αγνοεί ότι και στους νομούς Ηρακλείου και Χανίων υπάρχει η ανάγκη ελέγχου των τιμών.

Σε κάθε περίπτωση, η επιβολή πλαφόν στην τιμή του τελικού προϊόντος στους 13 νομούς της χώρας μας δεν επιλύει το πρόβλημα, καθώς τα μονόπλευρα διοικητικά μέτρα κάθε άλλο παρά ελέγχουν τις πιθανές στρεβλώσεις της αγοράς, ενώ «στοχοποιούν» αδίκως τους πρατηριούχους. Συνεπώς, το πλαφόν στο τελικό προϊόν οφείλει να συνδυαστεί με το σχεδιασμό για την επιβολή ελέγχων των τιμών σε όλα τα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας, διανομής, αποθήκευσης, χονδρικής πώλησης και μεταπώλησης, αλλά και τη λήψη μέτρων με σκοπό την ομαλή λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά των υγρών καυσίμων.

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Αρχίζει από την Πρωτομαγιά το θερινό ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα

Το θερινό ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα τίθεται σε εφαρμογή από 1ης Μαίου υπενθυμίζει η ΔΕΗ σε όσους καταναλωτές κάνουν χρήση του μειωμένου τιμολογίου. 

Το ωράριο για τη θερινή περίοδο (από 1ης Μαίου έως 31ης Οκτωβρίου) είναι από τις 11 το βράδυ ως τις 7 το πρωί, ενώ το χειμώνα χορηγούνται δύο ώρες μειωμένου τιμολογίου και το μεσημέρι.

Για επιπλέον πληροφορίες οι καταναλωτές μπορούν να ζητήσουν τα σχετικά πληροφοριακά έντυπα από τα γραφεία ΔΕΗ της περιοχής τους ή να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της ΔΕΗ, www.dei.com.gr/Σπίτι/Οικιακά Τιμολόγια/ Οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση (μειωμένο νυχτερινό) - Γ1Ν.

Το ευρώ δεν είναι το μοναδικό μέσο συναλλαγής στον Βόλο!

Οι κάτοικοι του Βόλου χρησιμοποιούν εναλλακτική μονάδα συναλλαγής αντικαθιστώντας το ευρώ!

Το Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης στην Μαγνησία αριθμεί 200 μέλη και από το περασμένο καλοκαίρι οι κάτοικοι του Βόλου, δεν συναλλάσσονται αποκλειστικά με ευρώ, καθώς η έλλειψη ρευστότητας δημιούργησε την Τοπική Εναλλακτική Μονάδα.

Η ΤΕΜ δεν έχει την ίδια καταναλωτική αξία με το ευρώ εκτός Δικτύου και ο κοινωνιολόγος Γιάννης Γρηγορίου τονίζει ότι “είναι μία μονάδα, που αντιπροσωπεύει την αξία των ανταλλαγών που κάνουμε μεταξύ μας”.

Για να μπορέσει κάποιος να μπει στο Δίκτυο,απαιτείται η φωτοτυπία της αστυνομικής του ταυτότητας και με την εγγραφή το νέο μέλος έχει στην διάθεσή του 300 ΤΕΜ, τις οποίες μπορεί να τις ξοδέψει στις υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρουν τα υπόλοιπα μέλη.

Οι συναλλαγές γίνονται μέσω Ίντερνετ και καταγράφονται σε βάση δεδομένων, ενώ εάν κάποιος δεν έχει υπολογιστή ή πρόσβαση στο Διαδίκτυο, μπορεί να συναλλάσσεται με τα υπόλοιπα μέλη με κουπόνια.

Τα μέλη υποστηρίζουν ότι η ΤΕΜ μπορεί να αναστήσει την αγορά και υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο εξοικονομούν χρήματα και μπορούν να τα ξοδέψουν περισσότερα στην τοπική αγορά.

Ένα από τα θέματα που δημιουργήθηκαν μαζί με την “γέννηση” του Δικτύου, είναι η νομιμότητά του, καθώς δεν υπάρχει φορολόγηση για τις συναλλαγές μέσω ΤΕΜ.

Η ιδέα του ΤΕΜ δεν είναι κάτι τόσο καινούργιο, αφού είναι ένας πρακτικός τρόπος αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, που πηγάζει από την ανταλλακτική οικονομία, που υπήρχε στην επαρχία.

Ενώ όπως φαίνεται η ιδέα του Δικτύου,έχει ξεπεράσει τα γεωγραφικά όρια του Βόλου και κερδίζει διαρκώς έδαφος στην Αθήνα, την Κατερίνη και την Λαμία, ανοίγοντας τον δρόμο για την δημιουργία ενός παρόμοιου δικτύου σε άλλες πόλεις.
enimerwsi.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...